2020: Συμβουλές social media marketing για τη φετινή χρονιά

Social media
Tips & Tools

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, το 80% των χρηστών του Διαδικτύου έχουν λογαριασμό σε τουλάχιστον ένα κοινωνικό δίκτυο. Συνολικά, το 2019 ο συνολικός αριθμός των χρηστών κοινωνικών δικτύων ξεπέρασε τα 3,4 δισεκατομμύρια. Τα brands γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένες πλατφόρμες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με τους καταναλωτές και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. 


Το social media marketing δεν είναι σε καμία περίπτωση στατικό, αλλά αντίθετα αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα από τα ενδιαφέροντα των καταναλωτών, τη διαθεσιμότητα των προϊόντων και, φυσικά, τον προϋπολογισμό της επιχείρησης. 


Και, καθώς το 2020 έχει ήδη ξεκινήσει, καλό θα ήταν κάθε brand να ακολουθήσει τις νέες τάσεις της εποχής, για μία χρονιά δυναμική και κερδοφόρα. 


1) Επικοινωνήστε τις αξίες σας 

Ένα brand χωρίς αξίες είναι ένα πλοίο χωρίς πυξίδα. Πριν ξεκινήσετε να θέτετε στόχους και να σχεδιάζετε τη στρατηγική σας ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο όραμα, τις αξίες και την αποστολή του brand σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα αξιόλογο περιεχόμενο για την επικοινωνία του brand, το οποίο θα αποκτήσει συνέπεια και συνοχή. Μέσα από την προσοχή σας στις αξίες, θα κατευθύνετε τη φωνή, τον τόνο και το στυλ του brand. Το κοινό σας θα ακούει, ουσιαστικά, αυτά που πρεσβεύετε και θα σας ακολουθήσει για τις αξίες και τις δράσεις σας γύρω από αυτές. 

[→ Δείτε πώς αναπτύξαμε μια αρχική δημιουργική μας ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο brand]

2) Μην υποτιμάτε το περιεχόμενο


Βασικό στοιχείο της επικοινωνίας κάθε brand είναι να προσθέτει αξία. Ξεκινήστε μπαίνοντας στη θέση του ακροατηρίου σας. Αναρωτηθείτε… “Τι ακριβώς θέλει να ακούσει;”. Δημιουργήστε στο μυαλό σας τον πελάτη που ακούει όσα λέτε. Ποια στοιχεία του μηνύματος, που του στέλνετε, μπορεί να κλέψουν την προσοχή του και για ποια αδιαφορεί; Επικεντρωθείτε στις πληροφορίες που χρειάζεται και προσθέστε αυτή την αξία στο περιεχόμενό σας. Δημιουργήστε επεξηγηματικά videos, γράψτε ενδιαφέροντα άρθρα στο blog σας, δείξτε εμπειρίες και προσφέρετε έμπνευση μέσα από φωτογραφίες. Χαρίστε γέλιο, γνώση, αληθινές στιγμές, και δείτε τους πελάτες σας να γίνονται ολοένα και πιο πιστοί στο brand σας. 

3) Συνεργαστείτε με micro-influencers

Όλοι γνωρίζουμε πλέον τους influencers! Άτομα που έχουν χιλιάδες ακόλουθους στο προφίλ τους, είναι αγαπητοί και δημιουργούν τάσεις στη μόδα, τα ταξίδια, το στυλ, τον τρόπο ζωής. Για αυτό, πολλά brands δίνουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους influencers, ώστε να προβληθούν τα προϊόντα τους μέσα από τους λογαριασμούς τους. Κατάφεραν, όμως τις επιθυμητές πωλήσεις; Η απάντηση είναι “όχι πάντα”. Γιατί οι influencers έχουν κάνει επάγγελμα -πλέον- την προώθηση προϊόντων, γεγονός που οδηγεί στο να μην μπορούν πάντα να πείσουν το κοινό τους ότι οι ίδιοι χρησιμοποιούν τα προϊόντα που προβάλλουν. Αντίθετα, οι micro-influencers είναι άτομα που μένουν σταθερά στα ενδιαφέροντά τους, δείχνουν τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής τους σε ένα ικανοποιητικό αριθμό ακολούθων και δεν θέλουν να κάνουν εμπόριο τις επιλογές τους. Αυτοί έχουν και τη μεγαλύτερη επιρροή, καθώς έχουν πιστούς ακολούθους. Φροντίστε, λοιπόν, το brand σας να βρει τους micro-influencers που έχουν κοινή φιλοσοφία μαζί του και να ξεκινήσετε μία ουσιαστική συνεργασία μαζί τους. 


[→ Διαβάστε επίσης για την ανθρώπινη πλευρά του brand σας.]

4) Δημιουργήστε μια κοινότητα 


Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές περνούν δύο ώρες και είκοσι δύο λεπτά στα κοινωνικά δίκτυα, κάθε μέρα. Καθώς ο χρόνος τους διοχετεύεται σε ιστότοπους, όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram, είναι ζωτικής σημασίας αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να μιλήσουν με άλλους ομοϊδεάτες για τα ενδιαφέροντά τους. Τα Facebook Groups έρχονται να βοηθήσουν στην ανάγκη του κοινό να εκφράσει γνώμη, να ρωτήσει οτιδήποτε το απασχολεί και να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους, που διαθέτουν και αυτοί ίδιους προβληματισμούς. Για σκεφτείτε, για παράδειγμα, μία ομάδα με συμβουλευτικά θέματα για μητέρες να ανήκει σε ένα brand ενός ιατρικού - παιδιατρικού κλάδου. Το brand ξεκινάει με κοινωνική ευθύνη να ενημερώνει το κοινό για θέματα του παιδιού, αλλά, παράλληλα,  δημιουργεί μία σχέση μαζί του. Μάλιστα, μελλοντικά, θα καταφέρει να ισχυροποιήσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κοινού προς αυτό. 


5) Μελετήστε τα στατιστικά σας 

Η γνώση είναι δύναμη. Τα στατιστικά της περασμένης χρονιάς σάς δείχνουν τι πήγε καλά και τι όχι. Όμως, επειδή ο επαγγελματικός χρόνος περνάει γρήγορα, συχνά αμελείται η μελέτη των στατιστικών, με αποτέλεσμα τα brands να αφήνουν ανεκτίμητους θησαυρούς στο συρτάρι τους. Βάλτε στόχο τη νέα χρονιά να βρείτε τον χρόνο για μελέτη, καθώς μέσα από τα συμβάντα του παρελθόντος μπορείτε να αναπτύξετε μια δυναμική στρατηγική αποφεύγοντας λάθη και ενισχύοντας τα δυνατά σας σημεία. 


Η νέα χρονιά ξεκινάει πάντα δυναμικά και, στην πορεία της, πολλές φορές αποπροσανατολιζόμαστε. Φροντίστε, φέτος, να μείνετε συγκεντρωμένοι και να κρατήσετε τις απαραίτητες σημειώσεις, ώστε να τις ακολουθείτε όλη τη χρονιά. Γιατί το ταξίδι της στρατηγικής δεν τελειώνει ποτέ, παρά μόνο αλλάζει και εξελίσσεται… 
Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us