6 online κινήσεις της τελευταίας στιγμής για να πουλήσει το brand σας

Advertising
Website
Digital branding

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές εκείνοι που κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, στην κυριολεξία, την τελευταία στιγμή. Ιδίως, το ελληνικό αγοραστικό κοινό χαρακτηρίζεται από έντονη αναβλητικότητα, και γι’αυτό παίρνει την τελική απόφαση των αγορών του, σχεδόν τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.


Για εσάς λοιπόν, που προσφέρετε τα προϊόντα του brand σας και μέσω του ηλεκτρονικού σας καταστήματος και δεν προλάβατε, μέχρι τώρα, να στήσετε ένα στρατηγικό πλάνο προωθητικών ενεργειών για τις ημέρες των εορτών, έχω να σας πω ότι έχετε, ακόμα, λίγο χρόνο για να δράσετε αποτελεσματικά. Δεν είναι αργά να διεκδικήσετε το μερίδιο της πίτας των χριστουγεννιάτικων αγορών που σας αναλογεί. Και γιατί όχι, να κάνετε ένα δυνατό μπαμ που θα ξαφνιάσει ευχάριστα το κοινό και θα σας δώσει σοβαρό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών σας.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε κάποιες εύκολες κινήσεις της τελευταίας στιγμής, που μπορεί να αποδειχθούν κινήσεις ματ!

1. Προσφέρετε κάτι extra

Για τους αναποφάσιστους αγοραστές της τελευταίας στιγμής, μία μικρή ώθηση είναι καθοριστική για να πάρουν την τελική τους απόφαση. Δώστε τους ένα επιπλέον κίνητρο για αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει, απαραίτητα, παροχή μεγάλων εκπτώσεων. Σε αντιδιαστολή, κίνητρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα δωρεάν έξοδα αποστολής για την περίοδο των εορτών, ή η προσφορά κάποιας extra υπηρεσίας με κάθε αγορά. Επιπλέον, εάν διαθέτετε loyalty system, θα μπορούσατε να δώσετε διπλάσιους πόντους για τις εορταστικές αγορές, εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών. Δημιουργήστε ένα Christmas deal και επικοινωνήστε το δυναμικά στο e-shop σας, τα social media, μέσω e-mails, sms και όποιων άλλων επικοινωνιακών εργαλείων διαθέτετε.

6 κινήσεις της τελευταίας στιγμής για να πουλήσει, ηλεκτρονικά, το brand σας

2. Κάντε update στην εικόνα σας

Δημιουργήστε εορταστικά banners και posts που επικοινωνούν αυτά που προσφέρετε ειδικά για τις ημέρες των εορτών και τοποθετήστε τα στο e-shop και στους λογαριασμούς σας στα social media σε πρώτο πλάνο. Tο πρώτο πράγμα που βλέπει όποιος επισκέπτεται το e-shop σας αυτές τις ημέρες, πρέπει, οπωσδήποτε, να είναι τα extra που παρέχετε. Μην διστάσετε να δημιουργήσετε άμεσα ή ακόμα και επιθετικά call to actions για αγορές τώρα πριν χάσουν τις εορταστικές προσφορές σας!

6 κινήσεις της τελευταίας στιγμής για να πουλήσει, ηλεκτρονικά, το brand σας

3. Δημιουργήστε οδηγό αγορών για δώρα

Προτείνοντας στους αγοραστές συγκεκριμένες ιδέες για δώρα, τους βγάζετε από τη δύσκολη θέση να αφιερώσουν χρόνο για να ψάξουν τι δώρο θα πρέπει να πάρουν σε κάθε αγαπημένο τους πρόσωπο. Φτιάξτε μία landing page μέσα στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα και κατηγοριοποιήστε τα δώρα που προτείνετε ανάλογα με το πρόσωπο στο οποίο απευθύνονται. Π.χ. δώρο για την αγαπημένη σας, δώρο για την μητέρα σας κ.τ.λ. Στη συνέχεια, προωθήστε τη συγκεκριμένη σελίδα στα μέσα που διαθέτετε (social media, email campaigns κ.ά.) και δείτε τις πωλήσεις σας να αυξάνονται ραγδαία.

6 κινήσεις της τελευταίας στιγμής για να πουλήσει, ηλεκτρονικά, το brand σας

6 κινήσεις της τελευταίας στιγμής για να πουλήσει, ηλεκτρονικά, το brand σας

4. Κάντε μία φιλανθρωπία

Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι από τις πιο φορτισμένες συναισθηματικά ημέρες του χρόνου. Οι περισσότεροι νιώθουμε την ανάγκη να προσφέρουμε σε κάποιον που έχει ανάγκη και εκτιμάμε πολύ και τις επιχειρήσεις που κάνουν το ίδιο. Δώστε στους αγοραστές σας την ευκαιρία να προσφέρουν φιλανθρωπία μέσω των αγορών τους και παράλληλα ένα επιπλέον κίνητρο για να σας προτιμήσουν.

Μπορείτε να πείτε ότι θα προσφέρετε σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό ένα ποσοστό από κάθε πώληση, ή ότι θα δώσετε τόσα χρήματα όσες θα είναι και οι πωλήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο eshop σας, για το συγκεκριμένο διάστημα. Έτσι, θα υποκινήσετε μέρος του κοινού να σας επιλέξει για τις αγορές τους, δημιουργώντας του πολύ θετικά συναισθήματα για το brand σας, αλλά θα προσφέρετε και οι ίδιοι στο κοινό καλό.

6 κινήσεις της τελευταίας στιγμής για να πουλήσει, ηλεκτρονικά, το brand σας

5. Προσαρμόστε τις PPC καμπάνιες σας

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι σημαντικό, να χρησιμοποιείτε στις PPC καμπάνιες σας εποχιακές λέξεις κλειδιά και, αντίστοιχα, εορταστικά διαφημιστικά κείμενα. Για παράδειγμα, εάν πουλάτε χειροποίητα κοσμήματα και κάνετε Google Ads με λέξη κλειδί “χειροποίητα δαχτυλίδια”, για την περίοδο των εορτών, καλό είναι να δοκιμάσετε μία νέα καμπάνια με λέξη κλειδί “χριστουγεννιάτικο δώρο δαχτυλίδι” και κείμενο που να τονίζει πόσο εντυπωσιακό δώρο θα ήταν ένα χειροποίητο δαχτυλίδι από τη συλλογή σας. Είναι πολύ πιο πιθανό την περίοδο αυτή, κάποιος να ψάχνει να κάνει δώρο ένα κόσμημα στην αγαπημένη του. Και εσείς θα απαντήσετε, ακριβώς, στην αναζήτησή του.

[→ Δείτε πώς αναπτύξαμε μια αρχική δημιουργική μας ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο brand]

6. Κρύψτε μικρές εκπλήξεις στα πακέτα σας

Οι ενέργειες marketing που κάνετε, δεν πρέπει να τελειώνουν με την ολοκλήρωση της αγοράς. Αντίθετα, η εμπειρία της επαφής με το brand σας πρέπει να συνεχιστεί για τον πελάτη και μετά την παραλαβή του πακέτου του. Γίνετε, λοιπόν οι ίδιοι ένας μικρός Άη Βασίλης και εκπλήξτε τους πελάτες σας ευχάριστα! Μπορείτε να εσωκλείσετε ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δωράκι που να σχετίζεται με το χαρακτήρα του brand σας, ένα στολιδάκι, ή μία ευχαριστήρια κάρτα με χριστουγεννιάτικες ευχές. Επιπλέον, μπορείτε να αρωματίσετε το πακέτο με αρώματα που θυμίζουν Χριστούγεννα, όπως αυτά της κανέλας και των εσπεριδοειδών. Ας μην ξεχνάμε, ότι το branding σχετίζεται και με τις 5 αισθήσεις μας.

Οι άνθρωποι χαιρόμαστε τόσο πολύ όταν λαμβάνουμε ένα δωράκι εκεί που δεν το περιμένουμε. Ανεβάζοντας λοιπόν, πολύ λίγο το κόστος για εσάς, θα δημιουργήσετε ευχάριστα συναισθήματα στους ανθρώπους που σας προτίμησαν και θα τους φέρετε ακόμα πιο κοντά στο brand σας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, αλλά χτίζοντας και την αφοσίωσή τους για μελλοντικές αγορές.

Αυτές, λοιπόν, είναι κάποιες κινήσεις, κυριολεκτικά, της τελευταίας στιγμής, οι οποίες, δίνοντας το ξεχωριστό στίγμα του brand σας, μπορούν να φέρουν πωλήσεις και έσοδα στο e-shop σας. Να σας θυμίσω, ως βασική και SOS συμβουλή, να μην ξεχνάτε να συλλέγετε τα στατιστικά των ενεργειών που κάνετε για την μετέπειτα αξιολόγησή τους. Η επισκεψιμότητα, οι πωλήσεις ανά είδος, τα κανάλια από τα οποία ήρθαν οι αγοραστές, είναι κάποια από τα πολύτιμα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν τόσο κατά τη διάρκεια της χρόνιας, όσο και για να στήσετε τις επόμενες εορταστικές διαφημιστικές σας καμπάνιες. Λάβετε δράση, και καλά Χριστούγεννα!

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us