6 σημάδια ότι το λογότυπό σας πρέπει να ανασχεδιαστεί

Rebranding
Design
Brand logo

Το λογότυπο είναι το δημόσιο πρόσωπο της επιχείρησής σας. Αν δεν εκφράζει πια τη ουσία της, πρέπει οπωσδήποτε να ανανεωθεί.

Δείτε τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα για ανανέωση.

1. Το λογότυπό σας δεν εφαρμόζεται καλά στα σύγχρονα μέσα.

Αν το λογότυπο σχεδιάστηκε πριν 15 χρόνια, τότε είναι πιθανόν να μην μπορεί να εφαρμοστεί καλά στο website ή στα social σας. Κάντε τις εξής απλές ερωτήσεις στον εαυτό σας: Μπορεί να μικρύνει ή να μεγαλώσει και να διαβάζεται χωρίς πρόβλημα; Φαίνεται καλά σε ασπρόμαυρη εφαρμογή; Μπορεί να γίνει ένα καλό κουμπί για application; Αν απαντήσατε αρνητικά έστω και σε μία, ίσως είναι η ώρα για ανασχεδιασμό.

2. Το λογότυπό σας δεν αντιπροσωπεύει πια επαρκώς την επιχείρησή σας.

Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότερες επιχειρήσεις εξελίσσονται. Και μπορεί, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να εξελίξουν ή και να αλλάξουν το αντικείμενό τους. Εάν το λογότυπό σας δεν αντιπροσωπεύει πια επακριβώς το αντικείμενο της εργασίας σας, είναι ώρα για rebranding. Ένα λογότυπο δεν πρέπει να περιγράφει το παρελθόν, αλλά το παρόν και τη δυναμική μιας εταιρείας. Μην ξεχνάτε: Το logo μπορεί να μην είναι το brand σας, όμως πρέπει να αντιπροσωπεύει με ακρίβεια το brand σας.

3. Το λογότυπό σας είχε σχεδιαστεί εξ’αρχής ερασιτεχνικά.

Αν το λογότυπό σας δημιουργήθηκε από εσάς, κάποιον συγγενή σας ή άλλον ερασιτέχνη σχεδιαστή, πιθανόν έχει έρθει η ώρα να κάνετε το βήμα της αναβάθμισης. Ένας απλός κανόνας για να το σκεφθείτε σοβαρά: Αν δεν σας δίνουν συγχαρητήρια για το logo σας, είναι η ώρα να ξανασχεδιαστεί.

[→ Δείτε πώς, με μεθοδικότητα και στρατηγική, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]

4. Το λογότυπό σας δεν είναι τόσο θελκτικό όσο του ανταγωνισμού σας.

Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη του καλού design. Εταιρείες όπως η Apple και η Nike έχουν αλλάξει τα standards κι έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις για καλό design. Αυτό σημαίνει ότι, αν ο ανταγωνισμός σας έχει ήδη καλύτερο branding από εσάς, τότε μάλλον σύντομα θα μείνετε πίσω.

5. Το λογότυπό σας μοιάζει παλιομοδίτικο.

Όταν δημιουργείται ένα λογότυπο, το πιο εύκολο πράγμα είναι να γίνει μοντέρνο. Όμως, μοντέρνο σημαίνει εξ’ορισμού πρόσκαιρο. Αν το λογότυπό σας, όταν σχεδιάστηκε, ήταν μέσα στη μόδα, τότε οι πιθανότητες είναι ότι θα έρθει η εποχή -αν δεν έχει έρθει ήδη- που θα είναι εκτός μόδας. Τα λογότυπα πρέπει να σχεδιάζονται ανεξαρτήτως παροδικών στυλ εποχής. Αυτό είναι που τα κάνει διαχρονικά.

6. Το λογότυπό σας είναι πολύ σύνθετο.

Ίσως, ο πιο συνηθισμένος λόγος από όλους. Ακόμη και γνωστές εταιρείες έχουν υποπέσει σε αυτό το σφάλμα, ξανά και ξανά. Βλέπετε, «είναι δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι απλό, το απλό είναι δύσκολο», όπως λέει και ο Sir Richard Branson, ιδρυτής της Virgin. Αν δεν μπορεί κάποιος να κατανοήσει το λογότυπό σας αμέσως, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επανασχεδιαστεί. Πολλά χρώματα, ντεγκραντέ και σκιές, έχουν περάσει όλα στο παρελθόν. Keep it simple.

Τώρα πια, ξέρετε. Αν το λογότυπό σας παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, μάλλον είναι η ώρα να επανεξετάσετε τις δυνατότητες και την αξία του. Και, μπορεί ο ανασχεδιασμός του να σας φαίνεται βουνό, όμως δεν χρειάζεται να είναι. Στα χέρια των ειδικών, μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us