6 σημαντικά βήματα για το δικό σας e-shop

Inbound marketing
Website
Social media
Digital branding
Content marketing
Advertising
Email marketing
Tips & Tools

Όλοι ξέρουμε ότι, τη σήμερον ημέραν, το online shopping είναι ευκολότερο από ποτέ. Επίσης, είναι πολύ εύκολο πια να πουλήσει κάποιος online, ειδικά όταν προσφέρονται πλέον τόσα αξιόπιστα εργαλεία που εξυπηρετούν σε αυτό: eBay, Amazon, AliBaba, AliExpress, Etsy… Όμως, όσο εύκολο κι αν ακούγεται, έχει και τη δύσκολη πλευρά του.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Etsy. Για όποιον δεν το γνωρίζει, το Etsy είναι μια ενιαία πλατφόρμα ―ένα eshop― που φιλοξενεί αμέτρητους πωλητές χειροποίητων (συνήθως) ειδών. Είναι, ας πούμε, αρκετά καλλιτεχνικό. Το Etsy χρεώνει ένα ελάχιστο ποσό για κάθε ένα από τα αντικείμενα που προβάλλονται για 4 μήνες, συν μια μικρή προμήθεια κατά την πώληση. Μια χαρά. Κάποτε, στο Etsy, οι πωλήσεις έρχονταν εύκολα και χωρίς κόπο. Όμως, με ολοένα αυξανόμενο αριθμό πωλητών, οι πιθανότητες πώλησης ολοένα και μικραίνουν. Τι κάνετε, λοιπόν; Ανοίγετε δικό σας e-shop!

Το να ανοίξετε ένα e-shop δεν είναι βουνό (αλλά θέλει μέθοδο)

Όταν ανοίγετε ένα δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα, παίρνετε το brand σας στα χέρια σας. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, όπως λέει κι η παροιμία. Όσο μεγαλώνετε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις πολιτικές των άλλων και παραμένετε ανεξάρτητοι να κινηθείτε όπως θέλετε εσείς.

Ωστόσο, πριν ενθουσιαστείτε, κρατήστε τα παρακάτω βήματα στο μυαλό σας σαν βασική μεθοδολογία.

1. Επιλέξτε την πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει το e-shop σας

Προσωπικά, θεωρώ κορυφαία λύση το Shopify. Πρόκεται για μία εξαιρετική πλατφόρμα που εξειδικεύεται στις online πωλήσεις, με ένα μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό να την υποστηρίζει παγκόσμια. Γερό, σταθερό και αξιόπιστο, το Shopify προσφέρει αρκετά εργαλεία για την ενίσχυση των πωλήσεων, μέσω addons και apps. Επιπρόσθετα, είναι εύκολο στη χρήση και στην κατανόηση ― εντάξει, χρειάζεται να αφιερώσετε και κάποιο χρόνο, έτσι;

Άλλες πλατφόρμες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ασφαλώς το WooCommerce, to Wix και το SquareSpace. Εκτός του WooCommerce, τα υπόλοιπα εργαλεία έχουν μηνιαία συνδρομή ― υπολογίστε 20-30€ minimum συν τις προμήθειες ανά πώληση. Αλλά δεν είναι και πολύ κακή ιδέα, ειδικά αν ξεκινάτε με κάτι για το οποίο δεν είστε σίγουροι και δεν θέλετε να επενδύσετε πολλά χρήματα από την αρχή στην κατασκευή ενός custom e-shop.

2. Φτιάξτε μόνοι σας το e-shop σας ή προσλάβετε κάποια εταιρεία να το κάνει για εσάς

Σίγουρα, ένα βασικό δίλημμα: Να το φτιάξω μόνος μου ή να το αναθέσω κάπου; Υπάρχουν έτοιμα templates εκεί έξω, δωρεάν και πληρωμένα, αλλά το στήσιμο και η προσαρμογή τους μπορεί να γίνουν κάπως δύσκολα. Στην πρώτη περίπτωση, γλιτώνετε ασφαλώς τα έξοδα αλλά επιβαρύνεστε με τον χρόνο. Αν έχετε χρόνο ―και έχετε και διάθεση να διαβάσετε και να μάθετε― τότε ίσως είναι η κατάλληλη λύση για εσάς. Αν δεν έχετε χρόνο ούτε για δείγμα, τότε σίγουρα το να αναθέσετε την δημιουργία του σε κάποια εταιρεία θα σας λύσει τα χέρια. Αναρωτιέστε τι αποτέλεσμα θα έχει; Δείτε εδώ το online shop που δημιουργήσαμε για τον εξαιρετικά ταλαντούχο Ισραηλινό καλλιτέχνη κεραμικών Yishai Simon και το στούντιό του Naiim Pottery.Είναι στην πλατφόρμα Shopify.

6 σημαντικά βήματα για το δικό σας e-shop

3. Αυξήστε τους κοινωνικούς σας ακόλουθους

Το social following (το πόσοι σας ακολουθούν στα social media) είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας ενός eshop. Τρεις λέξεις για εσάς: Facebook, Instagram, Pinterest. Το πρώτο, αυτονόητο ― είμαστε σχεδόν όλοι, σχεδόν όλη μέρα, μέσα. Το δεύτερο, είναι μεγάλο trend πια και θα σας βοηθήσει να χτίσετε πιστότητα γύρω από το brand σας. Το τρίτο θα σας βοηθήσει να φέρετε search traffic.

4. Κατανοήστε πώς έρχεται το traffic

Και μιας και μιλάμε για traffic, υπάρχουν 5 είδη online traffic, τα οποία πρέπει να προσέξετε:

  1. Search traffic: Η επισκεψιμότητα που έρχεται από τις αναζητήσεις των χρηστών
  2. Referral traffic: Η επισκεψιμότητα που έρχεται από links που βρίσκονται σε άλλα sites (όσο πιο γνωστά, τόσο πιο καλά)
  3. Social traffic: Η επισκεψιμότητα που έρχεται από Facebook, Pinterest, Instagram, etc.
  4. Direct traffic: Η επισκεψιμότητα που έρχεται από τα emails (newsletters) που στέλνετε
  5. Paid traffic: Η επισκεψιμότητα που έρχεται από πληρωμένες διαφημίσεις (είτε social είτε search)

Με τη βοήθεια των Google Analytics, μπορείτε να δείτε τι έρχεται από πού. Το σημαντικό είναι να ορίσετε πλάνο ενεργειών που θα περνούν και από τα 5 αυτά κανάλια. Όμως, μην πέσετε με τα μούτρα και στα πέντε μαζί, γιατί δεν είναι εύκολο και κινδυνεύετε να απογοητευτείτε! Ξεκινήστε από εκεί που νιώθετε μεγαλύτερη οικειότητα και επεκταθείτε σταδιακά. Και, προπαντός, έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά για διακεκριμένους bloggers που διατίθενται να γράψουν για τα προϊόντα που πουλάτε ― θα σας βοηθήσει πολύ!

5. Αρχίστε να μεγαλώνετε τη λίστα παραληπτών σας

Όπως είδαμε πριν, το τέταρτο είδος traffic ήταν το direct και έρχεται κυρίως μέσω του email marketing ― των newsletters που στέλνετε. Αυτό σημαίνει ότι, για να έχει απόδοση, πρέπει να έχετε παραλήπτες. Εφόσον τα ποσοστά των μετατροπών (conversions) είναι σταθερά, τότε, για να μεγαλώσει ο απόλυτος αριθμός των μετατροπών ― δηλαδή των αγορών― πρέπει να μεγαλώσει ο αριθμός των παραληπτών.

Πιο συγκεκριμένα, ας δούμε τα ποσοστά μετατροπών: Το email marketing μετατρέπει τους αναγνώστες σε επισκέπτες σε ποσοστό περίπου 1-5%, ανάλογα με τον κλάδο. Από την άλλη, τα eshops μετατρέπουν τους επισκέπτες σε αγοραστές σε ποσοστό περίπου 2-3%, ανάλογα με τον κλάδο. Με μια απλή μαθηματική πράξη, φαίνεται ότι, εάν θέλετε το email marketing που κάνετε να σας φέρει 100 πωλήσεις το μήνα, πρέπει να έχετε τουλάχιστον 35.000 συνδρομητές στο newsletter σας και να τους στέλνετε emails πολύ τακτικά. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι εξαρτάται πάντα από την περίοδο, την εποχικότητα των προϊόντων σας, την ποιότητα της επικοινωνίας σας και τη στρατηγική των κινήσεών σας.

6. Εξοικονομήστε ένα κονδύλι για την προώθηση του e-shop σας

Μακάρι να γινόταν χωρίς χρήματα, αλλά δεν γίνεται. Το να φέρετε traffic σε ένα ολοκαίνουριο και άγνωστο e-shop δεν είναι καθόλου εύκολο. Παίρνει χρόνια ― σωστά, διαβάσατε, χρόνια― για να εδραιωθεί η παρουσία του και να έχει σταθερό ρυθμό πωλήσεων. Το social προφίλ σας, οι πληρωμένες διαφημίσεις και το email marketing πρέπει να είναι οι τρεις βασικοί σας άξονες επένδυσης. Από εκεί και πέρα, το content marketing και οι αυτοματισμοί στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου inbound marketing, μπορούν πραγματικά να φανούν σωτήρια.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Meet the awesome version of your brand

Start with clarity