7 θανάσιμες αμαρτίες των επιχειρήσεων στα Social Media

Facebook
Instagram
Digital branding
Content marketing
Inbound marketing
Social media

Αλαζονεία, Απληστία, Λαγνεία, Οκνηρία, Ζηλοφθονία, Οργή, Λαιμαργία.

Και όμως! Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα μπορούν και σχετίζονται με τις δράσεις των επιχειρήσεων στα social media.

1. Αλαζονεία | Κάνουν like δικά τους post

7 θανάσιμες αμαρτίες των επιχειρήσεων στα Social Media

Το έχουμε δει! Το έχουμε πει! Και θα το λέμε…
Για ποιο λόγο να κάνει κανείς like στο δικό του Post; Αυτό που μόλις ανέβασε!
Γιατί μία εταιρεία να πατήσει “μου αρέσει” στην φωτογραφία της;
Αφού αυτή την ανέβασε, λογικό είναι να της αρέσει, διαφορετικά δεν θα την ανέβαζε!

Οπότε εάν ανήκετε και σε εσείς στις επιχειρήσεις που αρέσουν τον εαυτό τους, καλό θα ήταν να  μείνετε μακριά από περιττά likes, τα οποία πολλές φορές μοιάζουν και αστεία.


(Μα πώς τα λέω έτσι… – Ι like me!)

2. Απληστία | Προωθούν MONO προϊόντα και υπηρεσίες

7 θανάσιμες αμαρτίες των επιχειρήσεων στα Social Media

ΟK, το καταλαβαίνω. Η επιχείρηση πρέπει να δείχνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της στα social media, ώστε να ενημερώνει τους ακολούθους της. Τέλεια! Εάν όμως επικεντρωθεί μόνο στην προβολή προϊόντων και υπηρεσιών, κινδυνεύει να κουράσει τους καταναλωτές, οι οποίοι θα σταματήσουν να αλληλεπιδρούν με την σελίδα της επιχείρησης, καθώς δεν θα έχουν κάποιο επιπλέον όφελος.

Οι χρήστες των social media διψούν για γνώση, ψυχαγωγία, κουτσομπολιό.

Δείξτε τους τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές σας πόρτες πχ. στο εργαστήριό σας, πείτε τους μερικά tips για τη χρήση των προϊόντων, δείξτε ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από την εταιρεία σας, δημιουργήστε αστείο περιεχόμενο και αυτοσαρκαστείτε.

3. Λαγνεία | Αγοράζουν followers και likes

7 θανάσιμες αμαρτίες των επιχειρήσεων στα Social Media

“Νο Νο Νο”… Το χειρότερο αμάρτημα της επιχείρησής σας στα social media είναι η αγορά ακολούθων! Με αυτή σας την κίνηση για ψεύτικα likes πετυχαίνετε τον εντυπωσιασμό αυξάνοντας τον αριθμό των ακολούθων σας, αλλά μένετε μόνο στον εντυπωσιασμό και δεν αποκομίζετε κανένα όφελος. Μπορεί να σας έχει υποσχεθεί κάποιος ότι με λίγα χρήματα θα αυξήσει τους ακολούθους σας, αλλά μην πέσετε στην παγίδα.

Είναι προτιμότερο να έχετε μικρό και ποιοτικό αριθμό ακολούθων, από ότι ένα τεράστιο νούμερο δημιουργημένο από ψεύτικα προφίλ.

Άλλωστε, ο ίδιος ο αλγόριθμος της facebook επιτρέπει την προβολή των posts σας σε πολύ λίγους ανθρώπους, σε αυτούς που κατά κύριο λόγο αλληλεπιδρούν με τη σελίδα σας και φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για το brand σας.

4. Οκνηρία | Δεν postάρουν συχνά

7 θανάσιμες αμαρτίες των επιχειρήσεων στα Social Media

Δημιουργούμε λογαριασμούς στα social media, όχι απλά και μόνο για να υπάρχουν, αλλά για να ενημερώνουμε τους ακολούθους μας για τις εξελίξεις της επιχείρησής μας. Επομένως, εάν δεν ανεβάζετε περιεχόμενο συχνά, οι ακόλουθοί σας θα πιστέψουν ότι η επιχείρηση δεν είναι ενεργή και δεν έχει κάποια δράση αυτό το διάστημα. Και, σίγουρα, καμία επιχείρηση δεν θέλει να δείχνει ότι… “δεν έχει δουλειά”. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι θα κοινοποιείτε όλη μέρα, κάθε μέρα… (Παν) Μέτρον ἄριστον!

5. Ζηλοφθονία | Αντιγράφουν τον ανταγωνιστή

7 θανάσιμες αμαρτίες των επιχειρήσεων στα Social Media

Την κατασκοπεία πολλοί αγάπησαν, τον κατάσκοπο κανείς. Το να παρατηρεί μία επιχείρηση τον ανταγωνισμό της είναι λογικό. Αυτό που δεν πρέπει, όμως, να κάνει, είναι να αντιγράφει τις ιδέες και να παρουσιάζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Έχουμε δει ίδιες προτάσεις, ίδιο concept φωτογράφισης, ακόμη και ίδιο slogan! Είναι απλά… Απαράδεκτο! Τόσο, γιατί κλέβουν την ιδέα από κάποιον άλλο, όσο και ότι δείχνουν πως δεν έχουν δική τους προσωπικότητα ως επιχείρηση.

Αυτό εντοπίζεται συχνά στα social media και είναι ακόμη χειρότερο, γιατί η “κλοπή” γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους χρήστες των κοινωνικών καναλιών και μάλιστα (μαντέψτε) είναι έτοιμοι να σχολιάσουν, να κατηγορήσουν και να επιτεθούν σε μία επιχείρηση. Οι ακόλουθοι είναι αδίστακτοι (Οh!), ορίζουν τον εαυτό τους πρεσβευτή του δικαίου και είναι έτοιμοι να επιτεθούν στο brand σας, ακόμη και αν μέχρι χθες το υποστήριζαν.

6. Οργή | Απαντούν με εκνευρισμό στα αρνητικά σχόλια

7 θανάσιμες αμαρτίες των επιχειρήσεων στα Social Media

Πίσω από μία οθόνη όλοι γίνονται κριτές και επειδή απλά κάποιος μπορεί να ξύπνησε άσχημα… τυχαίνει και επιτίθεται στο brand σας, μέσω των social media. Τσακ! Πήρατε μία κακή κριτική… (Σκορ:1-0). Έξαλλος ο υπεύθυνος της επιχείρησής σας δίνει τη δική του απάντηση στον τύπο που τόλμησε να κατηγορήσει και να επιτεθεί στο brand σας (Σκορ:1-1). Και κάπου εκεί αρχίζουν να περιπλέκονται τα πράγματα. Γιατί θα απαντήσει και πάλι ο τύπος (Σκορ:2-1), θα ανταπαντήσει με εκνευρισμό ο υπεύθυνος (Σκορ:2-2), και πάλι ο τύπος (Σκορ:3-2) και πριν το καταλάβει ο υπεύθυνος θα εκνευριστούν και άλλοι χρήστες που βλέπουν ότι δεν γίνεται δεκτή η κακή κριτική ενός καταναλωτή (Σκορ:4-2) . Τότε, θα αρχίζουν να υποστηρίζουν τον τύπο (Σκορ:5-2), (Σκορ:6-2) (Σκορ:10-2) (Σκορ:32-2) και ο υπεύθυνος δεν θα ξέρει πώς να μαζέψει το σκορ των κακών κριτικών.Και όμως, ήταν ο ίδιος που προκάλεσε με τη στάση του όλο αυτό το domino.

Οι κακές κριτικές πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, καθώς μπορεί η κακή στάση και αντίδραση της επιχείρησής σας να οδηγήσει πολύ κακή εντύπωση για το όνομά σας. Προστατευτείτε και δώστε διπλωματικές απαντήσεις, δείξτε ότι σέβεστε την γνώμη του καταναλωτή, ζητήστε συγνώμη εάν χρειαστεί και καλέστε τον σε προσωπική επικοινωνία μαζί σας. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε δημόσια την ανθρώπινη πλευρά της επιχείρησης και μπορεί να κερδίσετε ακόμη και τον δυσαρεστημένο καταναλωτή, ο οποίος παραπονέθηκε.  Μη ξεχνάτε, άλλωστε, πως ο καθένας έχει το δικό του κύκλο γνωριμιών και μπορεί να μιλήσει για την επιχείρησή σας σε 5, σε 20 ή ακόμη και σε 100 άτομα. Γιατί να μην το κάνει μιλώντας θετικά, λοιπόν;

7. Λαιμαργία | Μπαίνουν ΣΕ ΚΑΘΕ κοινωνικό μέσο που υπάρχει

7 θανάσιμες αμαρτίες των επιχειρήσεων στα Social Media

Το κάθε κοινωνικό μέσο έχει το δικό του χαρακτήρα και λειτουργεί εντελώς διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να ανήκουν σε όλα τα social media, καθώς μπορεί να μην ταιριάζουν με τη φιλοσοφία ή το αντικείμενο. Δεν μπορείτε να ανοίξετε λογαριασμό, για παράδειγμα στο Instagram, εάν δεν έχετε φωτογραφικό υλικό να μοιραστείτε. Εάν θέλετε, επομένως, να δημιουργήσετε κάποιον λογαριασμό σκεφτείτε καλά το ποιο μέσο σας ταιριάζει, εάν έχετε το απαραίτητο υλικό για αναρτήσεις, αλλά και σε ποια social media βρίσκονται οι δικοί σας καταναλωτές.

Ακόμη και αν δούμε τα λάθη των επιχειρήσεων στα social media από την αστεία τους πλευρά,  θα ανακαλύψουμε σοβαρά παραπτώματα που δεν πρέπει να τα παραβλέψουμε. Εάν, τελικά είστε και εσείς “αμαρτωλοί”, φροντίστε να διορθώσετε τα λάθη που βλέπετε στους λογαριασμούς σας, διαγραφείτε από τα social media που δεν σας ταιριάζουν και προσπαθήστε να δείχνετε τον καλύτερό σας εαυτό.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us