9 κανόνες για αποτελεσματικό email marketing

Email marketing
Inbound marketing
Digital branding

Το email marketing είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να επικοινωνήσετε με τους πελάτες σας, όπου και αν βρίσκονται, χωρίς να πρέπει να ξοδέψετε μία περιουσία. Υπάρχει όμως μία σημαντική υποχρέωση που έχετε απέναντι στους ανθρώπους που σας εμπιστεύονται και δίνουν το email τους: Το περιεχόμενο το οποίο θα λαμβάνουν να είναι ικανοποιητικό.

Διαβάστε 9 απλούς κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου στο ξεκίνημά σας!

1. Σχεδιάστε το newsletter σύμφωνα με το συνολικό brand σας

Οι email καμπάνιες σας πρέπει να συνάδουν με την αισθητική και το ύφος του brand σας. Σχεδιάστε ένα template χρησιμοποιώντας χρώματα και λεπτομέρειες από το brand σας. Δημιουργήστε χαρακτηριστικό κεφαλάρι και footer και δώστε ένα στοιχείο μοναδικότητας στο newsletter σας, ώστε με την πρώτη ματιά να νιώσει ο παραλήπτης οικεία και να καταλάβει ότι πρόκειται για τη δική σας επιχείρηση.

2. Διαλέξτε έναν σύντομο και ιντριγκαδόρικο τίτλο

Έρευνες έχουνε δείξει ότι ο τίτλος ενός email, από τα δεκάδες που δέχεται κάποιος παραλήπτης καθημερινά, παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν θα το ανοίξει ή θα το αγνοήσει. Χρησιμοποιήστε σύντομες φράσεις, άμεσο λόγο και μη διστάσετε να κάνετε ακόμα και χιούμορ. Προτιμήστε μικρές περιεκτικές προτάσεις που δίνουν την αξία του να διαβάσει κάποιος το email σας και όχι απλά το θέμα. Προσοχή στην έκταση των τίλων γιατί κάποιοι email clients δεν τους εμφανίζουν ολόκληρους. Ιδανικά, οι τίτλοι δεν πρέπει να ξεπερνάνε τους 50-60 χαρακτήρες.

3. Χρησιμοποιήστε links προς το website σας

Το email marketing είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να οδηγήσετε traffic προς το website/e-shop σας. Βάλτε links πίσω από τς φωτογραφίες που χρησιμοποιείτε και δημιουργήστε ξεκάθαρα call to action, ώστε να καθοδηγήσετε τον παραλήπτη να προσγειωθεί εκεί ακριβώς που επιθυμείτε.

[→ Δείτε πώς, με μεθοδικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]

4. Να είστε αυθεντικοί

Μιλήστε στα email έχοντας στο μυαλό σας ότι πίσω από την οθόνη βρίσκεται ένας παραλήπτης, που είναι πραγματικός άνθρωπος και όχι κάποια συσκευή. Αποφύγετε την ξύλινη γλώσσα χωρίς ίχνος συναισθηματισμού. Αντ’αυτού μιλήστε απλά, άμεσα, με χιούμορ, αποτυπώνοντας στο γραπτό λόγο τη δική σας προσωπικότητα και κουλτούρα. Σίγουρα δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε όλους τους παραλήπτες, όμως, θα σας αναγνωριστεί, τουλάχιστον, ότι είστε αληθινοί και αυθεντικοί και αυτό μετράει πάντα θετικά.

5. Ελαχιστοποιήστε την χρήση των εικόνων

Καλό θα ήταν να αποφύγετε όσο μπορείτε τις πολλές εικόνες, καθώς δεν τις ανοίγουν όλοι οι email clients. Πιο συγκεκριμένα, αποφύγετε τα σημαντικά μηνύματα πάνω σε εικόνες, γιατί υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος να μην το διαβάσει ο παραλήπτης. Kαι σε καμία περίπτωση μη στέλνετε μία τεράστια εικόνα που όλο το περιεχόμενο του email σας βρίσκεται πάνω σε αυτήν. Ενδέχεται να χάσετε μεγάλο τμήμα των παραληπτών σας.

6. Κρατήστε το κείμενό σας μικρό και ευκολοδιάβαστο

Less is more! Οι περισσότεροι παραλήπτες είναι άνθρωποι πολυάσχολοι που λαμβάνουν δεκάδες emails καθημερινά. Για να μπορέσουν να διαβάσουν εύκολα και γρήγορα το περιεχόμενό σας, αρκεστείτε σε σύντομες περιεκτικές παραγράφους, μορφοποιημένες έτσι ώστε να διαβάζονται με την πρώτη ματιά τα σημαντικότερα σημεία. Χρησιμοποιήστε ευκρινείς τίτλους, bold, italics (πλάγια) και σε περίπτωση που το κείμενο σας είναι πολύ μεγάλο, συμπεριλάβετε ένα απόσπασμά του στο mail σας και βάλτε link Διαβάστε περισσότερα.

7. Στείλτε ένα test email πριν την τελική αποστολή

Είναι ένας σημαντικός κανόνας που πρέπει να ακολουθείται πάντα πριν από μία μαζική αποστολή. Το test email σας γλυτώνει από μικρά ή/και μεγάλα λάθη που μετά το πάτημα του κουμπιού send to entire list, δυστυχώς, δεν διορθώνονται!

8. Διαλέξτε responsive σχεδιασμό

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 47% των emails ανοίγονται από κινητές συσκευές, με συνεχείς αυξητικές τάσεις αυτού του ποσοστού. Είναι αυτονόητο, πλέον, ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα responsive email template, το οποίο θα εμφανίζεται σωστά και στις κινητές συσκευές, για να μην χάσετε παραλήπτες.

9. Ελέγχετε τα στατιστικά σας

Οι περισσότερες πλατφόρμες μαζικής αποστολής emails προσφέρουν reports με στατιστικά που μπορούν να σας φανούν, πραγματικά, πολύ χρήσιμα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη συχνότητα με την οποία ανοίγουν τα emails (open rate) και κάνουν click (click rate) οι παραλήπτες. Διατηρήστε πρακτικές που βλέπετε ότι αποδίδουν και αλλάξτε άμεσα εκείνες που παρατηρείτε ότι προκαλούν unsubscribes.

Εφαρμόζοντας τους παραπάνω 9 απλούς κανόνες θα δείτε μεγάλη βελτίωση στην απόδοση των email campaigns σας. Μη διστάζετε να δοκιμάζετε, να καινοτομείτε και να είστε ο εαυτός σας στον τρόπο που γράφετε!

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us