Αυτά που μας εκνευρίζουν στα social media

Social media
Facebook
Instagram
Digital branding
Content marketing
Inbound marketing

Είναι αλήθεια! Τα social media αποτελούν στρατηγικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις σας. Το ότι έχετε μπει για τα καλά σε αυτόν τον social κόσμο δε σημαίνει ότι τα κάνετε όλα σωστά.
Υπάρχουν μερικές ενοχλητικές συνήθειες που θα πρέπει να αποφύγετε…

1.  Η παραπληροφόρηση

Ωραία! Διαβάσατε κάτι, κάπου, κάποτε… και ίσως σχετίζεται με τον κλάδο σας. Για ψάξτε λίγο περισσότερο πριν το κοινοποιήσετε στην εταιρική σας σελίδα. Είναι, άραγε, αλήθεια; Μη ξεχνάτε πως αν υπάρχει κάποιος χώρος γεμάτος παραπληροφόρηση αυτός είναι σίγουρα τα social media.

Αν δείτε, λοιπόν, μια πληροφορία που θεωρείτε ότι αξίζει να τη μοιραστείτε με το κοινό σας, καλό θα ήταν να την ελέγξετε πρώτα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το κοινό καταλάβει πως του μεταφέρατε ένα ψέμα, αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία σας και ίσως χάσετε μερικούς υποψήφιους πελάτες. Μία απλή εύρεση στη Google αρκεί για να κάνετε την έρευνά σας.

Αυτά που μας εκνευρίζουν στα social media.

2. Η συνεχής κοινοποίηση

Κοινοποίηση, κοινοποίηση και ξανά κοινοποίηση σε μία μέρα… Απλά σταματήστε το!
Μπορεί να νομίζετε ότι επειδή υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, ο καλύτερος τρόπος είναι να κοινοποιείτε όλη την ώρα στην εταιρική σας σελίδα. Το θέμα είναι πως με αυτό τον τρόπο το κοινό σας θα αρχίσει να σας αγνοεί ή, ακόμη χειρότερα, να σταματήσει να σας ακολουθεί (Να πατήσει το “τρομακτικό” κουμπί unfollow).

Οι εταιρείες που έχουν λιγότερους από 10.000 ακολούθους, όσο πιο συχνά postάρουν στο Facebook, τόσο λιγότερα κλικ ανά post θα πάρουν. Όταν, οι ακόλουθοι σας είναι κάτω από 10.000, αν postάρετε πάνω από 60 φορές το μήνα θα πάρετε κατά 60% λιγότερα κλικς ανά post, σε σχέση με τις εταιρείες που postάρουν μόλις 5 φορές το μήνα!!! Ωστόσο, υπάρχει και η εξαίρεση για τις εταιρείες που κυμαίνονται στα 1000 likes, καθώς βρίσκονται σε baby στάδιο ανάπτυξης στο Facebook και οι συχνές κοινοποιήσεις θα τους φέρουν περισσότερους ακολούθους.

Τώρα, αν θέλετε να μάθετε τι ισχύει στην περίπτωση που έχετε περισσότερους από 10.000 ακόλουθους στην εταιρική σας σελίδα δε θα σας το πω (!). Μπορείτε, όμως, να στείλετε το “αίτημά” σας ΕΔΩ και αφού αναλύσω τη δική σας εταιρική σελίδα στο facebook θα σας πω τα συμπεράσματα…

3. Τα “αγορασμένα” likes

Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως! Υπάρχουν αμέτρητες υπηρεσίες που προσφέρουν πακέτα αγοράς “likes”, οι οποίες εγγυώνται να παρέχουν ακόλουθους στα social κανάλια σας.

Μπορεί να είναι πραγματικά δελεαστικό για έναν ανυποψίαστο ιδιοκτήτη επιχείρησης να πληρώσει ένα μικρό ποσό και να αποκτήσει έναν μεγάλο αριθμό likes και ακολούθων στην εταιρική του σελίδα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει πως δε θα του προσφέρει τίποτε περισσότερο από ένα απλό αριθμό.

Το αριθμητικό μέγεθος φαίνεται γοητευτικό, αλλά μπορείτε εύκολα να φανταστείτε πως αυτά τα “πληρωμένα” likes προέρχονται είτε από ψεύτικα emails και προφίλ, είτε από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για το προϊόν σας και δε θα γίνουν ποτέ πελάτες σας. Τα ποιοτικά likes είναι εκείνα που προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν δει την εταιρεία σας, συμπάθησαν το brand σας και είναι έτοιμοι να διαδράσουν μαζί σας και, τελικά, να γίνουν πελάτες σας. Αυτά είναι τα likes που πρέπει να κυνηγήσετε.

4. Η υπερβολική χρήση των hashtags

Τα hashtags χρησιμοποιούνται από το Twitter, Instagram και Facebook ως ένας τρόπος κατηγοριοποίησης των πληροφοριών, επιμέλειας περιεχομένου και προσέγγισης του συγκεκριμένου κοινού στο οποίο απευθύνονται. 2 με 4 hashtags είναι ένας καλός αριθμός για το Twitter και το Facebook, ενώ για το Instagram μπορούν να χρησιμοποιούν περισσότερα.
#Προσοχή #να #μην #υπερβάλλετε #γιατί #θα #έχετε #τα #αντίθετα #αποτελέσματα.

[Διαβάστε επίσης: Μα τι συμβαίνει με τα Hashtags;]

Αυτά που μας εκνευρίζουν στα social media.

5. Τα ίδια και τα ίδια παντού!

Κοινοποιείτε το post σας στο Facebook και σκέφτεστε να το… αντιγράψετε στις υπόλοιπες social πλατφόρμες σας. Ναι, το copy paste είναι μόλις 4 κλικς και ξεμπερδέψατε, αλλά για σκεφτείτε λίγο και το κοινό στο οποίο απευθύνεστε. Αρχικά, το κάθε μέσο εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό (για αυτό και υπάρχουν τόσα πολλά) στο οποίο υπάρχουν διαφορετικοί “κανόνες” επικοινωνίας. Δε μπορείτε να μιλάτε, για παράδειγμα, με τον ίδιο τρόπο στο Facebook και στο LinkedIn ή το Instagram. Επίσης, σκεφτείτε πως και οι χρήστες που σας ακολουθούν σε όλα σας τα κανάλια θα δουν το ίδιο και το ίδιο περιεχόμενο, με μεγάλη πιθανότητα να σας χαρακτηρίσουν “τεμπέληδες”.

6. Τα αναπάντητα ερωτήματα

Όταν κάποιος σας στέλνει ένα μήνυμα στα social media που χρησιμοποιείτε, μην το αγνοήσετε. Το 32% των πελατών σας περιμένουν μια απάντηση μέσα σε 30 λεπτά, ενώ το 42% μέσα σε μια ώρα. Πολύ βιαστικοί, έτσι; Το 57%, μάλιστα, περιμένουν απάντηση ακόμα και αν γνωρίζουν ότι η εταιρεία σας μπορεί να είναι κλειστή, δηλαδή τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα. Φροντίστε η ομάδα σας να μπορεί να ανταποκριθεί σχετικά γρήγορα, αλλά επειδή αυτό πολλές φορές είναι ανέφικτο, βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος απόκρισης μηνυμάτων είναι ορατός στη σελίδα σας, ώστε να γνωρίζουν οι πελάτες το μέσο χρόνο αναμονής.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι απλό: Δώστε προσοχή στα analytics των social media που χρησιμοποιείτε, ώστε να διαπιστώσετε πότε είναι περισσότερο δραστήριο το κοινό σας. Χρησιμοποιείστε τα δεδομένα για να δείτε σε ποιος είδος περιεχομένου ανταποκρίνονται περισσότερο οι ακόλουθοί σας και ποια posts έχουν την μεγαλύτερη απήχηση. Μην επικεντρώνεστε στο πόσες κοινοποιήσεις θα κάνετε, πόσα likes θα μαζέψει η σελίδα, πόσα hashtags θα χρησιμοποιήσετε, αλλά δώστε την προσοχή σας στο ποιοτικό περιεχόμενο και στην ανταπόκριση των αιτημάτων του κοινού σας. Θυμηθείτε τους στόχους σας και βεβαιωθείτε ότι όλα όσα δημοσιεύετε σας βοηθούν για να τους εκπληρώσετε.

Αλήθεια, εσείς τι πιστεύετε ότι είναι ενοχλητικό στα social media;

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Meet the awesome version of your brand

Start with clarity