Brand story: η δύναμη του brand σας

Brand story
Brand personality
Brand values
Brand vision
Positioning
Strategic message
Content marketing
Social media
Brand mission

Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε λογικά όντα, αλλά ψυχο-λογικά (δηλαδή, συναισθηματικά). Και αυτό είναι κάτι που έχει πλέον αποδείξει η Νευροεπιστήμη.

Η επιβίωσή μας βασίζεται στην εξοικονόμηση της ενέργειάς μας. Για τον λόγο αυτό, ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε έτσι ώστε να δίνει μεγάλη σημασία σε οτιδήποτε ξεχωρίζει από την ομοιομορφία και μικρή σημασία στις πολλές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου να ξεχωρίσουν οι πρόγονοί μας την τίγρη ανάμεσα στα φυλλώματα, αλλά εντελώς ασήμαντο να μετρήσουν πόσες ρίγες έχει η πλάτη της.

Ωστόσο, με έναν καταπληκτικό τρόπο, το υποσυνείδητό μας καταφέρνει να συγκρατεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορεί να καταλήγει σε γρήγορες αποφάσεις. Θυμάστε που σας μίλησα για την αναλογία των 11.000.000bits / 40bits ανά δευτερόλεπτο; Είναι αυτή η αναλογία που μας κάνει να μην είμαστε λογικά όντα. Για κάποιο λόγο, πιστεύουμε κάτι και δεν πιστεύουμε κάτι άλλο. Για κάποιο λόγο, εμπιστευόμαστε κάποιον και όχι κάποιον άλλον.

Έτσι συμβαίνει και με τα brands. Για κάποιο λόγο, κάποια είναι love brands. Και τα υπόλοιπα, όχι.

Πώς το πετυχαίνουν αυτό, άραγε;

Οι στεγνές πληροφορίες είναι βαρετές (ομοιομορφία), ενώ οι ιστορίες είναι αυτές που ξεχωρίζουν (από την ομοιομορφία). Και, όσο το συνειδητό απασχολείται από τις λεπτομέρειες της ιστορίας, το υποσυνείδητο ρουφάει το «κρυμμένο» της μήνυμα...

Η εξέλιξη του ανθρώπου μέσα από τις ιστορίες

Αν σας έλεγα να αναλογιστείτε πώς μεταφέρθηκε η γνώση της ανθρωπότητας, από αρχής του χρόνου μέχρι σήμερα, τι θα σκεφτόσασταν;

Πώς καταφέρνουν να περάσουν τα ηθικά διδάγματα, τα βιώματα και οι εμπειρίες, από γενιά σε γενιά;

Έχετε σκεφτεί πόσο μαγνητίζεται το μυαλό μας από τις καλές ιστορίες; Η φαντασία μας ενεργοποιείται. Η περιέργειά μας φουντώνει. Όλες μας οι αισθήσεις ξυπνούν και επιστρατεύονται στο να οραματιστούμε τις συνθήκες της περιγραφής.

Σκεφτείτε ― Μύθοι και παραμύθια, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος. Οι μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο βάσισαν (και βασίζουν) την επιρροή τους στο storytelling. Οι μεγαλύτεροι ηγέτες στον κόσμο, επίσης. «I have a dream», είπε ο Martin Luther King. Δεν είπε «Δικαιοσύνη στο λαό μας», αν και αυτό ήταν το κεντρικό του μήνυμα. Το είπε ξεκινώντας με μια υπόσχεση διήγησης, και όχι «λογικά».

Και, ίσως η πιο μεγάλη υπόσχεση της παιδικής μας ηλικίας: «Μια φορά κι έναν καιρό...»

[→ Διαβάστε επίσης για τη δύναμη του στρατηγικού μηνύματος, και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει ριζικά το brand σας.]

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ο άνθρωπος*

Από την αρχή της παρουσίας μας στον πλανήτη, όταν ακόμα δεν ξέραμε να γράφουμε (πόσο μάλλον να διαβάζουμε), οι καλοί μας άγριοι πρόγονοι, ως γνήσια κοινωνικά όντα, ήξεραν διαισθητικά ότι έπρεπε να μεταφέρουν τη σοφία τους στους υπόλοιπους της αγέλης και, φυσικά, στην επόμενη γενιά.

Έτσι, καθισμένοι γύρω από μεγάλες φωτιές για να διώχνουν μακριά τα μεγάλα άγρια θηρία, έλεγαν ιστορίες. Λίγο βγαλμένες από τη ζωή, λίγο εμποτισμένες με φαντασία και στρατηγική, είχαν ένα και μόνο στόχο: να τραβήξουν την προσοχή και, καθώς μιλούν, να περνούν τα μηνύματα που ήταν κρίσιμα για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους (αλλά και για τη δική τους προσωπική καταξίωση, φυσικά).

Και, περνώντας οι χιλιετίες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκπαιδεύτηκε στο να «στήνει αυτί» στις καλές ιστορίες, να παράγει απολαυστικές ορμόνες και βιοχημικές αντιδράσεις ακούγοντάς τις, και να αφομοιώνει, με την ελάχιστη δυνατή ενέργεια και τη μέγιστη ευχαρίστηση, το βασικό μήνυμά τους.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ποιο από τα δύο παρακάτω θα «επιλέγατε» να θυμάστε για πάντα:

Story #1:

"Η ράτσα Ακίτα είναι μία από τις πιο πιστές ράτσες σκύλων στον κόσμο. Αγαπούν τους ιδιοκτήτες τους πολύ βαθιά και μένουν πιστά μέχρι το τέλος."

Story #2:

"Ο καθηγητής Χιντεσάμπουρο Ουένο υιοθέτησε τον σκύλο ράτσας Ακίτα, τον Ιανουάριο του 1924, όταν ήταν κουτάβι 2 μηνών, και έμειναν αχώριστοι μέχρι το θάνατο του καθηγητή. Ο Χάτσικο τον συνόδευε καθημερινά από το σπίτι του μέχρι το σταθμό της Σιμπούγια και κατόπιν γύριζε σπίτι. Ξαναγύριζε στο σταθμό το απόγευμα, όπου περίμενε να γυρίσει ο Ουένο. Το Μάιο του 1925, ο πιστός σκύλος τον συνόδευσε όπως πάντα στο σταθμό, και γύρισε σπίτι. Όμως ο καθηγητής δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά, διότι κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης στο Πανεπιστήμιο, πέθανε από εγκεφαλικό. Ο Χάτσικο ξαναγύρισε στο σταθμό, περιμένοντας στο ίδιο σημείο τον κύριό του, κάθε μέρα, για το υπόλοιπο της ζωής του (πολλοί συγγενείς του καθηγητή τον πήραν σπίτι τους, αυτός όμως πάντα κατάφερνε να το σκάσει και να ξαναγυρίσει στο σταθμό). Στις 8 Μαρτίου 1935, περαστικοί βρήκαν τον Χάτσικο πεθαμένο σε ένα δρομάκι κοντά στο σταθμό της Σιμπούγια."
[Πηγή: https://www.iaponia.gr/otan-o-hachiko-synantise-ksana-ton-kathigiti-oueno]

Φωτογραφία: Junko Nagata © iaponia.gr

... 💔...

Ώρα για το δικό σας brand story

Μετά από όλη αυτή την ιστορία που σας είπα, πώς πιστεύετε ότι μπορείτε εσείς να κρατήσετε το ενδιαφέρον των ανθρώπων γύρω σας και να τους περάσετε το μήνυμά σας με τρόπο που θα εισχωρήσει πραγματικά στο μυαλό τους και θα τους αφήσει κάτι;

Με το brand story σας, φυσικά.

Ένα αληθινό διήγημα, άμεσο ή έμμεσο, που θα εκφράζει τον αληθινό χαρακτήρα του brand σας. Το DNA του. Τον σκοπό του. Τις αξίες του. Αυτά που πιστεύει, αυτά που πρεσβεύει. Πείτε αυτό το story όσο μπορείτε πιο συχνά ― στα κείμενά σας, στο website σας, στα έντυπά σας, στα video σας, στα social σας. Είναι αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τα ανταγωνιστικά σας brands.

Τότε, το κοινό σας θα έχει έναν καλό λόγο να σας θυμάται, να σας συμπαθεί, να σας εμπιστεύεται. Και να σας προτιμά, ακόμη και χωρίς να κάνετε εκπτώσεις.

[→ Αναρωτιέστε ποιο είναι το δικό μας story; Δείτε το εδώ. ]

Σας αφήνω με μια σύντομη υπόσχεση:

Σε επόμενο άρθρο μου, θα σας πω και πώς μπορείτε να διυλίσετε την ουσία του brand σας, για να βρείτε το δικό του μοναδικό story. Μείνετε συντονισμένοι.

* Πράγματι, σε αυτό το σημείο και για όσους το κατάλαβαν, αποκάλυψα την ηλικία μου ;) :D

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us