Branding από τα θεμέλια: Κυνηγώντας ανεμόμυλους

Positioning
Rebranding
Strategic message
Brand story
Value proposition
Brand vision
Brand mission
Brand values

Κάποιες φορές, το να πηγαίνεις αντίθετα στο ρεύμα είναι κουραστικό, αλλά είναι και μονόδρομος. Διότι, αν αυτό που θέλεις είναι να καλυτερέψουν τα πράγματα, τότε πρέπει σίγουρα να αλλάξεις τα δεδομένα ― τη νόρμα.

Και, ναι, καλά το καταλάβατε. Αυτό είναι ένα άλλου είδους άρθρο από μέρους μου: αυτό της προσωπικής σκέψης και κατάθεσης.

Το branding είναι το πάθος μου. Το να βρίσκω την καθαρή ουσία, μέσα στο μπέρδεμα, είναι ο αυτοσκοπός μου. Και, σαν επιχειρηματίας, αυτό είναι το νόημα του έργου μου. Πιστεύω σε έναν κόσμο πιο κατανοητό και πιο όμορφο. Όχι μόνο κατανοητό, και όχι μόνο όμορφο. Γι’ αυτό και επέλεξα να εστιάσω στο «ζόρικο» branding ― τη θεμελιακή προσέγγιση, τη βαθιά, την αξιακή. Αυτή που ξεχωρίζει τους αμνούς από τα ερίφια, που διαχωρίζει εκείνους που έχουν στ’ αλήθεια κάτι να πουν, από εκείνους που έχουν απλά κάτι να πουλήσουν.

Μπορεί να μοιάζει μικρή λεκτική λεπτομέρεια, όμως είναι τεράστια διαφορά ουσίας.

Αν ένα brand δεν μπορεί να απαντήσει τις βαθιές ερωτήσεις, τότε ο καλός σχεδιασμός από μόνος του μπορεί ενδεχομένως να σώσει την παρτίδα, αλλά όχι το παιχνίδι.

Branding από τα θεμέλια

Το ξέρω καλά ― αυτή τη στιγμή, στέκεται σαν άγνωστη λέξη στην «πιάτσα»: Τι θεμέλια και αυτογνωσία… Τι θέλετε να πείτε με όλα αυτά, και τι να το κάνω, ξέρω ποιος είμαι… Εγώ ένα brand στήνω, λογότυπο και μια εταιρική ταυτότητα χρειάζομαι…

Δεν σας κρύβω ότι το ακούμε συχνά.

Και, με το design background και τα 20+ χρόνια της εμπειρίας μας, το να δώσουμε αυτό ακριβώς, μας είναι πραγματικά εύκολο. Όμως, γνωρίζω ότι, το να οδηγήσουμε ένα νέο brand σε επιτυχημένο σχεδιασμό, είναι πλέον ανεπαρκές. Οι εποχές έχουν αλλάξει ριζικά. Τα ερεθίσματα του κοινού εξωφρενικά πολλά, ο χρόνος του ελάχιστος ― για να μη μιλήσουμε για τη διάσπαση της προσοχής του και το attention span. Η αγορά βρίθει από «καλοσχεδιασμένα» λογότυπα, που είναι μόνο αυτό: ένας καλός, αλλά κενός, σχεδιασμός.

Πίσω, όμως, από το λογότυπο και όλη του την όψη, τι μήνυμα στέλνει το brand στο κοινό του; Ποια φιλοσοφία θα ακολουθήσουν οι fans του; Ποιο story έχει να τους πει; Ποια υπόσχεση να τους δώσει; Και, στο κάτω κάτω, ποιο καινούριο όφελος έρχεται να φέρει στη ζωή τους, ώστε να αξιώνει την προσοχή τους;

Και δεν το λέω σαν να είναι προσωπικός μου καημός. Είναι μια μεγάλη αλήθεια και αφορά όλες τις επιχειρήσεις: Αν σήμερα ένα brand δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, τότε ο καλός σχεδιασμός από μόνος του μπορεί ενδεχομένως να σώσει την παρτίδα, αλλά όχι το παιχνίδι. Αναλογιστείτε το προσεκτικά, γιατί πολύ πιθανόν να αφορά και εσάς.

[→ Δείτε πώς φτιάξαμε με "τρέλα" το Loco Grill, ένα καταναλωτικό brand]


Ένα brand, πριν από όλα, οφείλει να γνωρίζει καλά τον εαυτό του

Το branding είναι υπόθεση βαθιά υπαρξιακή, πολιτισμική, κοινωνική, επιχειρηματική, στρατηγική. Δεν είναι μόνο σχεδιαστική. Η αυτογνωσία του brand είναι ο κοινός παρανομαστής κάθε μίας ενέργειας ― αυτή που κάνετε αλλά κι αυτή που δεν κάνετε. Το έχουμε ξαναπεί και δεν θα πάψουμε να το τονίζουμε: στο branding δεν υπάρχει τίποτα ουδέτερο. Κάθετί που κάνεις, είτε προσθέτει είτε αφαιρεί αξία από το brand σου. Ή χτίζεις, ή γκρεμίζεις. Απλά, ρητά, καθημερινά, στις μικρές και στις μεγάλες λεπτομέρειες. Το ότι κάνεις ήδη branding ερήμην σου, είναι δεδομένο. Το θέμα είναι κατά πόσο θέλεις να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το να το σχεδιάσουμε για ένα brand, απλά, χωρίς διεξοδική ανάλυση της ουσίας του, παρά μόνο με ένα (έστω και καλό) creative brief από τον πελάτη, το θεωρώ τουλάχιστον πρόχειρο, αν όχι ανεύθυνο. Ακόμη κι αν μας είναι ευκολότερο.

Στο branding δεν υπάρχει τίποτα ουδέτερο. Κάθετί που κάνεις, είτε προσθέτει είτε αφαιρεί αξία από το brand σου. Ή χτίζεις, ή γκρεμίζεις.

Κυνηγώντας ανεμόμυλους

Εκεί έξω, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί που μπερδεύουν το branding με την οπτική ταυτότητα, και βλέπουν το brand τους ως ένα μέσο είσπραξης και όχι προσφοράς προς στην ανθρωπότητα, γιατί ξεχνούν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους ―εντός και εκτός του brand― με αξίες και συναισθήματα. Αδυνατούν να δουν τη μεγάλη εικόνα. Και, ασφαλώς, αδυνατούν να αντιληφθούν και τον τρόπο που δουλεύουμε. Δεν με πτοεί. Στην Two Yellow Feet, εξακολουθούμε να κυνηγάμε ανεμόμυλους. Σαν τους τρελούς του χωριού, μένουμε πιστοί στις αρχές μας, στα πιστεύω μας, στις ανάγκες της ψυχής μας. Θέλουμε να βοηθούμε τα brands να βρουν και να χτίσουν την ταυτότητά τους ― κάνοντας, έτσι, τον κόσμο πιο κατανοητό και πιο όμορφο, project ανά project, επιτυχία με την επιτυχία.

Αλλά, πριν από όλα, θέλουμε να καταλάβουμε, και εμείς και οι ίδιοι οι πελάτες μας, το γιατί του brand τους. Μόνο έτσι γνωρίζουμε τι πραγματικά έχει να πει, σε ποιον, και πώς. Μόνο έτσι είμαστε όλοι σίγουροι, συντονισμένοι, και ωφέλιμοι. Για όλους.

Σας αφήνω με μία σκέψη του Δον Κιχώτη: «Τρέλα μπορεί να είναι το να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας. Και η μεγαλύτερη τρέλα απ’ όλες, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι. Να αλλάξεις τον κόσμο, φίλε μου Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!»

Εσείς; Καταλαβαίνετε γιατί;

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us