Branding λίγο πριν τις διακοπές

Brand personality
Strategic message
Tips & Tools
Brand story
Positioning
Value proposition
Brand experience

Είναι καλοκαιράκι και, για τους περισσότερους από εμάς, οι τελευταίες μέρες λίγο πριν τις διακοπές. Σε όλους, τα brands μάς δίδαξαν και φέτος πολύτιμα μαθήματα. Κάποια τα έχουμε συνειδητοποιήσει βαθιά, και κάποια τα εισπράξαμε ασυνείδητα χωρίς να το καταλάβουμε άμεσα, αλλά έγιναν εμπειρίες και βίωμα και, σίγουρα, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις μας στο μέλλον.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, τέτοια εποχή νιώθω, αφενός, κουρασμένη από τους επιφορτισμένους, επαγγελματικά, μήνες που προηγήθηκαν, αλλά, ειδικά φέτος, νιώθω και πολύ κερδισμένη από τα σπουδαία που έμαθα από τις πολύτιμες συνεργασίες με τα brands που μας εμπιστεύονται.

Και είναι μία εποχή που κάνω έναν απολογισμό, αλλά επίσης θέτω στόχους και ονειρεύομαι αυτά που θέλω να πετύχω μετά την ανάπαυλα των καλοκαιρινών διακοπών.

Φαντάζομαι, κάπως έτσι νιώθετε και πολλοί από εσάς. Είτε έχετε ένα brand και θέλετε να το δείτε να εξελίσσεται ακόμα περισσότερο, είτε σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα νέο στο άμεσο μέλλον.

Διάλεξα, λοιπόν, κάποια αγαπημένα μου branding tips για να σας συντροφεύσουν σαν σκέψεις στις διακοπές.

Και, ίσως, κάπου εκεί, μεταξύ μιας βουτιάς στη θάλασσα και ενός αγαπημένου κοκτέιλ στο ηλιοβασίλεμα, μπορεί να σας κάνουν ένα κλικ και να δείτε καθαρά την απάντηση σε κάτι που ψάχνατε!

Branding λίγο πριν τις διακοπές

1. Έχετε brand, όχι επιχείρηση

Είναι κάτι που υπενθυμίζω συχνά και στους πελάτες μας. Στην επικοινωνία σας να χρησιμοποιείτε τη φράση “το brand μου” και όχι “η επιχείρησή μου”. Είναι πολύ ωφέλιμο να σας γίνει συνείδηση ότι δημιουργείτε ένα brand που έχει τη δική του ξεχωριστή, μοναδική και ολοκληρωμένη οντότητα. Οι άνθρωποι επιλέγουν brands, αγαπούν brands, μοιράζονται τις εμπειρίες που έχουν με τα brands. Οι επιχειρήσεις είναι οι δημιουργοί ή οι διαχειριστές και δεν αφορούν το κοινό.

2. Brand strategy, first

Χωρίς ξεκάθαρο στρατηγικό μήνυμα, το brand είναι ένα ακυβέρνητο καράβι. Αν δεν γνωρίζετε, με σαφήνεια, τι πρεσβεύει, τι καλείται να πετύχει στον κόσμο, και ποια είναι η βαθιά του ουσία, δεν μπορείτε να φτάσετε στην καρδιά του κοινού σας. Η δύναμη του ξεκάθαρου στρατηγικού μηνύματος είναι τεράστια και δημιουργεί πιστές κοινότητες αγοραστών που, από ένα σημείο και μετά, δεν ενδιαφέρονται πια και τόσο για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που αγοράζουν, αρκεί να ανήκει στην οικογένεια του brand που αγαπούν.

3. Φροντίστε την συνοχή του brand σας

Η συνοχή είναι λέξη κλειδί για το branding. Εφόσον ορίσετε τη στρατηγική του, εξετάστε προσεκτικά όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το brand σας. Η οπτική ταυτότητα, η φωνή και η έκφρασή του επικοινωνούν μία ενιαία ταυτότητα στο κοινό ή δημιουργούν σύγχυση; Η παρουσία του brand σε οποιοδήποτε touchpoint οφείλει να συνάδει με την ταυτότητά του και να ενισχύει το στρατηγικό του μήνυμα.

Branding λίγο πριν τις διακοπές

4. Το brand σας είναι εκτός του ελέγχου σας

Όσο πιο γρήγορα κάνετε αυτή την παραδοχή, τόσο πιο πολύ χρόνο θα κερδίσετε από το να προσπαθείτε να ελέγξετε τι λέει και πώς νιώθει ο κόσμος για το brand σας. Οι απόψεις του κοινού, καθώς και το σημείο διάδοσής τους, είναι αδύνατον να είναι υπό τον έλεγχό σας. Αυτό, όμως, που μπορείτε να καταφέρετε είναι, με στρατηγική, συνέπεια και συνοχή, να διαμορφώσετε ένα ξεχωριστό positioning που, οπωσδήποτε, θα επηρεάσει αυτά που θα λέει το κοινό για το brand σας.

5. Διαμορφώστε την εμπειρία που προσφέρει το brand σας

Το service, η συσκευασία, η μουσική, το άρωμα, η αισθητική ενός χώρου, και οτιδήποτε σχετίζεται με το brand σας, επηρεάζει την εντύπωση που έχει το κοινό για αυτό. Μην υποτιμάτε καμία παράμετρο και επιμεληθείτε ακόμα και τις μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν την εμπειρία του πελάτη σας μοναδική και αξέχαστη. Κάντε το κοινό να ζήσει το brand σας, έτσι ώστε να νιώσει αυτά που εσείς θέλετε.

[→ Δείτε πώς ανανεώσαμε συνολικά την Ouzounis Medical]

6. Γνωρίστε βαθιά τον άνθρωπο στον οποίο απευθύνεστε

Αναλύστε διεξοδικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κοινού που σας ενδιαφέρει. Ποια είναι η προσωπικότητα του ιδανικού πελάτη σας; Τι τον απασχολεί; Ποια προβλήματα καλείται να λύσει; Ποιες δουλειές έχει να κάνει μέσα στη μέρα; Πώς το brand σας θα του λύσει κάποιο από τα προβλήματά του και θα κάνει τη ζωή του καλύτερη;
Βρείτε τις απαντήσεις και διαμορφώστε την πιο στοχευμένη πρόταση αξίας.

7. Πηγαίνετε εκεί που βρίσκεται ο ιδανικός σας πελάτης

Ανακαλύψτε πού βρίσκεται ο ιδανικός σας πελάτης, και δημιουργήστε στοχευμένα μηνύματα σύμφωνα με την πρόταση αξίας σας. Ερευνήστε διεξοδικά πώς προσεγγίζει ο ανταγωνισμός το κοινό σας, και που βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα του επικοινωνιακά.

8. Καταγράψτε σε ποιους δεν απευθύνεστε

Η προφανής ερώτηση για τους ανθρώπους των brands είναι σε ποιους απευθύνονται; Αυτό που πολλοί αγνοούν, είναι ότι εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουν και σε ποιους δεν απευθύνονται. Και, μάλιστα, να το διατυπώσουν ρητά. Μην σας φοβίζει καθόλου ότι μπορεί να χάσετε δυνητικούς πελάτες. Αντιθέτως! Ισχυροποιείται τόσο πολύ το positioning σας, που προσελκύετε ακόμα περισσότερους από αυτούς που πραγματικά επιθυμείτε. Άλλωστε, όταν προσπαθείς να είσαι πολλά για πολλούς καταλήγεις να μην είσαι τίποτα για κανέναν!

Branding λίγο πριν τις διακοπές

9. Πείτε το brand story σας

Οι άνθρωποι λατρεύουμε να ακούμε ιστορίες, κυρίως όταν το περιεχόμενό τους μας αφορά. Ταυτιζόμαστε και μοιραζόμαστε. Βρείτε έναν δημιουργικό τρόπο, με video, φωτογραφίες ή κείμενο, και διηγηθείτε στο κοινό την ιστορία του δικού σας brand. Γιατί δημιουργήθηκε, και τι προσπαθεί να αλλάξει στον κόσμο; Μοιραστείτε το όραμά σας με τρόπο εμπνευστικό που να αφορά το κοινό, και καλέστε το να σας ακολουθήσει σε αυτή τη μεγάλη ιδέα, χωρίς να προσπαθείτε να του πουλήσετε κάτι. Αν ενστερνιστεί αυτό που πρεσβεύετε, τα υπόλοιπα έπονται σαν φυσική συνέπεια.

10. Διατηρήστε τη φλόγα αναμμένη

Την ώρα που θα νιώσετε ότι κερδίσατε την αγάπη του κοινού και μπορείτε να πάρετε μία βαθιά ανάσα, είναι η ώρα που πρέπει να σκεφτείτε πώς θα κρατήσετε τη φλόγα της αγάπης του αναμμένη. Μην επαναπαυθείτε ποτέ. Οι σχέσεις των brands με το κοινό είναι σαν όλες τις άλλες σχέσεις. Απαιτούν δουλειά, αλήθεια, συνέπεια, υπομονή και επιμονή. Επενδύετε συνεχώς σε αυτή τη σχέση και, μην ξεχνάτε, σε κάθε ευκαιρία, να δείχνετε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη σας για την επιλογή τους.

Κάποια brands είναι στην καρδιά μας. Κάποια τα νιώθουμε οικεία και προσιτά. Κάποια άλλα απόμακρα και έξω από τον δικό μας κόσμο. Τίποτα από αυτά που νιώθουμε, όμως, δεν συμβαίνει τυχαία. Όλα τα brands δημιουργούν πεποιθήσεις και συναισθήματα στο κοινό, ανάλογα με αυτά που κάνουν και με αυτά που δεν κάνουν. Ανεξαρτήτως μεγέθους, χρόνων ζωής ή σταδίου ωριμότητας.

Το σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς γιατί το κοινό διαμορφώνει μία συγκεκριμένη πεποίθηση, ώστε να είναι σε θέση είτε να προσπαθήσει να την αλλάξει, είτε να την ενισχύσει. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν έχει συγκεκριμένη στρατηγική.

Και, αν η στρατηγική σας, για την ώρα, είναι η ανάπαυλα και οι βουτιές… απόλυτα θεμιτό! ― αφού είναι κι αυτό μία στρατηγική απόφαση ;)

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us