Διαφημίσεις Facebook: Μπορώ (;) και μόνος μου!

Facebook
Digital branding
Advertising
Social media

Έχουν υπάρξει στιγμές που ο πελάτης, ενώ έχει ολοκληρώσει την διαδικασία του branding για την επιχείρησή του, θέλει να προχωρήσει στην επικοινωνία της εικόνας του, μόνος του χωρίς την καθοδήγηση επαγγελματία. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει, κυρίως, στο κομμάτι των social media και ιδιαίτερα στο Facebook, γιατί πολύ απλά υπάρχει η λογική «Αφού διαχειρίζομαι το προφίλ μου, θα μπορώ να διαχειριστώ και την εταιρική μου σελίδα».

[→Δείτε πώς βοηθήσαμε, τη Laurence Galerie de Cocolat, ένα κλασικό brand, να εκσυγχρονιστεί και να εξελιχθεί]

Δεν διαφωνούμε καθόλου σε αυτό, δεδομένου ότι ο καθένας γνωρίζει τον κλάδο και την επιχείρησή του τόσο καλά, που μπορεί να δει θετικό αποτέλεσμα σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που τα καταφέρνουν μόνοι τους είναι ελάχιστοι, ενώ οι περισσότεροι – στην επιλογή τους να μην απευθυνθούν σε επαγγελματία – χάνουν χρήματα μέρα με τη μέρα.

[Διαβάστε: Πώς θα πετύχει η συνεργασία με έναν Social Media Manager]

Επιλέγουν, μάλιστα, τη χρήση εργαλείων διαφήμισης μέσω του Facebook και επενδύουν σημαντικά ποσά σε διαφημίσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Φυσικά και μπορεί να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά η πλειοψηφία δεν φέρνει το μέγιστο δυνατό, με βάση την επένδυση.

Εδώ έρχεται να υπενθυμίσουμε ότι τα μεγάλα νούμερα μπορεί και να μην σημαίνουν απολύτως τίποτα στα social media.

Διαφήμιση τύπου «Φτιάξ’το μόνος σου», λοιπόν!
Τι μπορεί να πάει λάθος;

1) Η επιλογή λάθος στόχου σε επίπεδο μάρκετινγκ

Όταν βρεθείτε στο περιβάλλον διαχείρισης διαφημίσεων του Facebook, είναι πολύ πιθανό να χαθείτε ανάμεσα στις επιλογές στόχου της εκστρατείας που ετοιμάζετε.

Κίνηση, Αναγνωρισιμότητα, Αλληλεπίδραση, Απήχηση είναι μερικές από τις επιλογές που σας παρουσιάζονται. Αρχικά, ξεκαθαρίστε εσείς το μπέρδεμα που νιώθετε. Επιλέξτε τον τρόπο που ικανοποιεί καλύτερα το στόχο σας. Ας εξηγήσουμε το σενάριο, να θέλετε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο website σας ή να στοχεύετε στην ανάγνωση ενός άρθρου – στο blog σας.

Διαφημίσεις Facebook: Μπορώ (;) και μόνος μου!

Η επιλογή «Αλληλεπίδραση» θα φέρει αρκετά like στο post που κοινοποιήσατε στο Facebook. Μπορεί να χαρείτε με την αύξηση των likes, αλλά στην πραγματικότητα δεν αυξήσατε σημαντικά τις επισκέψεις – το κλικ – προς το website. Για να το πετύχετε η επιλογή «Κίνηση» είναι η απάντηση. Δεν θα δείτε likes, αλλά θα δείτε τους χρήστες να κλικάρουν το post και την επισκεψιμότητα στο website σας να αυξάνετε.

Το Facebook κάνει τα αδύνατα δυνατά και σας προτείνει διαφορετικούς τρόπους να δείξετε το περιεχόμενό σας. Έχει, πραγματικά, πολλές επιλογές και ένας επαγγελματίας εντυπωσιάζεται, με το πόσο εύκολη κάνει τη ζωή του –  στο κομμάτι των διαφημίσεων. Επιλέξτε σωστά το στόχο σας, αφού πρώτα έχετε εξετάσει τι σημαίνει ο καθένας, πατώντας το info που υπάρχει στις επιλογές.

2) Δεν απευθύνεστε στο σωστό κοινό

Το Facebook – μέσω των πεδίων ενδιαφερόντων που διαθέτει – σας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε ανθρώπους που έχουν ενδιαφέροντα σχετικά με το προϊόν σας, χωρίς να σημαίνει ότι είναι 100% ακριβές. Το Facebook κάνει υποθέσεις για το τι μας ενδιαφέρει. Μάλιστα, μπορείτε να το διαπιστώσετε και στο προσωπικό σας λογαριασμό, πως οι διαφημίσεις τις οποίες βλέπετε έχουν κάποια σχέση με τα ενδιαφέροντά σας. Ωστόσο, το Μάιο του 2018, to Facebook λόγω GDPR έστειλε ενημέρωση σε κάθε προφίλ αν θέλει να βλέπει σχετικές διαφημίσεις ή πιο γενικές. Ανάλογα με τι επιλέξατε τότε, βλέπετε και τις αντίστοιχες διαφημίσεις.

3) Απευθύνεστε στο ευρύ κοινό

Ψάχνετε να βρείτε το κατάλληλο μήνυμα που θα τους αγγίξει όλους! Μικρούς-μεγάλους, άντρες-γυναίκες, Έλληνες-ξένους. Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Φυσικά και δεν θα αγγίξετε κανέναν από όλους αυτούς, επειδή -ακριβώς- θέλουν διαφορετικό τρόπο προσεγγίσεις. Προσπαθήστε να διαμορφώσετε δημογραφικά τα τμήματα της αγοράς που σας ενδιαφέρουν και δημιουργήστε ξεχωριστά μηνύματα στις διαφημίσεις σας.

4) Απευθύνεστε σε υπερβολικά μικρό ακροατήριο

Η στόχευση ενός πολύ μικρού ακροατηρίου, από την άλλη, θα περιορίσει τα αποτελέσματά σας. Η πολύ μικρή στόχευση δημιουργεί σύγχυση, καθώς το ακροατήριο βλέπει συνεχώς τις διαφημίσεις, και μπορεί να διαμαρτυρηθεί πατώντας απόκρυψη. Έτσι, δεν θα μπορέσετε να ξαναπροβληθείτε σε αυτούς. Για αυτό, το ίδιο το Facebook ενδέχεται να σταματήσει την καμπάνια σας, επειδή παρατηρείται το φαινόμενο συνεχούς προβολής στο ίδιο κοινό.

5) Δεν χρησιμοποιείτε video

Το video είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα στο Facebook. Με ένα απλό scroll στην αρχική του προφίλ σας θα διαπιστώσετε έναν βομβαρδισμό από videos. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε την τάση και να δημιουργήσετε περιεχόμενο που δεν μοιάζει με διαφήμιση, αλλά μιμείται τις οργανικές αναρτήσεις, τότε θα πετύχετε μεγαλύτερη προσοχή από το ακροατήριό σας, με τη χρήση video.

[Διαβάστε επίσης: Facebook videos. Ώρα να τα διαφημίσετε!]


6) Χρησιμοποιείτε εικόνες από φωτοτράπεζες

Ο χρήστης -στην αρχική του σελίδα- παρακολουθεί δημοσιεύσεις από οικογένεια και φίλους. Αν, ανάμεσα σε αυτά, εμφανιστεί μία συνηθισμένη εικόνα διαφήμισης, τότε θα την παραβλέψει. Δεν γίνεται καμία σύνδεση με την επιχείρησή σας, καθώς θα μπορούσε να την είχε και κάποιος ανταγωνιστής. Αντίθετα, οι επαγγελματικές μεν, δικές σας δε, φωτογραφίες είναι ικανές να του κινήσουν το ενδιαφέρον.

7) Δεν επενδύετε όσα θα έπρεπε

Η χαμηλή επένδυση φέρνει χαμηλά αποτελέσματα. Θα το καταλάβετε, μελετώντας τις εμφανίσεις σας στη διαχείριση των διαφημίσεων του Facebook. Εάν είναι μικρές, τότε σίγουρα το budget σας είναι χαμηλό. Εάν χρησιμοποιείτε την αυτόματη ρύθμιση προσφορών, αυξήστε τον προϋπολογισμό σας και παρακολουθήστε τις εμφανίσεις σας. Εάν χρησιμοποιείτε μη αυτόματη υποβολή προσφορών, εξετάστε το ενδεχόμενο αύξησης του μέγιστου κόστους ανά κλικ.

Διαφημίσεις Facebook: Μπορώ (;) και μόνος μου!

Άραγε, εάν τα διορθώσει κανείς όλα αυτά, θα δει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Πολύ πιθανό. Αλλά, εδώ έρχεται η ερώτηση: Ποια είναι τελικά τα επιθυμητά αποτελέσματα; Η απάντηση «Οι πωλήσεις» πρέπει να ξεχαστεί –εντελώς-στα social media, ακόμη και αν πρόκειται για eshop.

Οι πωλήσεις έρχονται όταν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική που ορίζει το Brand. Τελικά, τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις πωλήσεις; Ποιος είναι ο τρόπος που θα έρθουν; Γιατί να επιλέξει κανείς το συγκεκριμένο brand; Γιατί να επιλέξει κάποιος το δικό σας brand; Γιατί να έρθει στο δικό σας κατάστημα; Γιατί να το αγαπήσει;

[Διαβάστε επίσης: Η δύναμη του στρατηγικού μηνύματος]

Δύσκολες ερωτήσεις. Οι απαντήσεις πολλές φορές είναι ακόμη δυσκολότερες. Θέλει εσωτερική ανάλυση του brand, χρειάζεται θάρρος και παραδοχή για αυτό που συμβαίνει. Γιατί αν δε γνωρίζετε «Για ποιον λόγο θα αγοράζατε εσείς ο ίδιος από εσάς» Τότε πώς περιμένετε να αγοράσουν οι άλλοι;

Οι διαφημίσεις στο Facebook, ακόμη και οι οργανικές αναρτήσεις, έρχονται για να επικοινωνήσουν το μήνυμά σας στο κοινό σας.

Ποιος είστε και γιατί να ενδιαφέρει κάποιον;

Διορθώστε, λοιπόν, τις κινήσεις σας στις διαφημιστικές καμπάνιες, αλλά βιαστείτε, επίσης, να ανακαλύψετε το λόγο που το δικό σας brand είναι η απάντηση σε αυτό που ψάχνει ο καταναλωτής.

Και, αν θέλετε μία γρήγορη συμβουλή μέρα που είναι (γιορτή των ερωτευμένων)Δώστε καρδιά στο brand σας! Γιατί τα brands με καρδιά αγαπιούνται περισσότερο!

Διαφημίσεις Facebook: Μπορώ (;) και μόνος μου!

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us