Επενδύστε στη συλλογή emails – μία εταιρική περιουσία που δεν μπορεί να σας την πάρει κανείς

Email marketing
Inbound marketing
Content marketing
Digital branding

Το Facebook αποφάσισε να κάνει αλλαγές! Τα είπαμε αυτά εδώ. Κι αμέσως δημιουργήθηκε  Π Α Ν Ι Κ Ο Σ…!!! Και παρόλο που ακόμη δεν είδαμε τίποτα, οι απορίες έπεσαν βροχή: Τι θα γίνει η σελίδα μου; Να επενδύσω σε κάποιο άλλο social media; Να δημιουργήσω λογαριασμό στο Instagram; (εδώ ανοίγω παρένθεση και λέω… ΝΑΙ) Να περιμένω να δω τι θα συμβεί; Να πάρω τη βαλίτσα μου για τα νησιά Φίτζι, μπας και μου φύγει το άγχος της αβεβαιότητας; (Δεν είναι ποτέ κακή ιδέα…!)

Και, ενώ, λοιπόν, αποφασίσατε να επενδύσετε τόοοοσο καιρό σε μία περιουσία που δεν ήταν δική σας (δηλαδή επενδύσατε χρόνο και χρήμα στην αύξηση των ακολούθων σας στο Facebook), αμελήσατε να επενδύσετε στη δική σας περιουσία, που δεν είναι παρά τα emails των υπαρκτών και δυνητικών πελατών σας…

Έτσι όπως μαζεύαμε τα likes (με πάθος και τρέλα γιατί χθες ήταν 3.527 και σήμερα είναι 3.525 και που πήγαν τα 2 μας like …οεο;) θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη συλλογή των emails από πιθανούς πελάτες (leads). Φυσικά, τα emails ΔΕΝ πρέπει σε καμία περίπτωση να προέρχονται από τις λεγόμενες “αγορασμένες λίστες” (μακριά από τέτοια!), όπως και τα likes δεν έπρεπε είναι αγορασμένα. Αναφέρομαι σε emails που θα συλλεχθούν πολύ προσεκτικά και, μάλιστα, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουμε μερικά από τη λίστα μας. Στο email marketing μετράει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Θέλουμε πιθανούς πελάτες και, πιστέψτε με, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πιθανοί αγοραστές της υπηρεσίας ή του προϊόντος μας. Προσοχή, λοιπόν.

Ας δούμε, τώρα, μερικές συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Πώς θα μαζέψω emails;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαζέψετε emails, θα σταθώ όμως σε έναν. Εφαρμόζοντας το Inbound Marketing στην επιχείρησή σας μπορείτε να δείτε τη λίστα των emails σας να μεγαλώνει και, μάλιστα, με τον πιο ποιοτικό τρόπο. Το παν είναι να δημιουργήσετε ΔΩΡΕΑΝ ωφέλιμο περιεχόμενο με χρήσιμες πληροφορίες για τους πελάτες σας. Ωστόσο, για να τους δώσετε πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο, θα πρέπει να σας δώσουν το email τους, ώστε να παραραλάβουν τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν. Δημιουργήστε περιεχόμενο και μοιραστείτε το με το κοινό σας ως freebie: ebook, infographic, video, workbook, ή email crash course.

[Διαβάστε: Τι είναι το inbound marketing και γιατί το χρειάζεστε]

Γιατί να δώσει κάποιος το email του σε μένα;

Μα, φυσικά, επειδή θα τους προσφέρετε ΔΩΡΕΑΝ γνώση! Γνώση που τους ενδιαφέρει και, οπωσδήποτε, γνώση που σχετίζεται με το αντικείμενό σας. Και, τώρα, αναρωτιέστε… “Μα εγώ πουλάω εργαλεία σε ηλεκτρολόγους… Τι ωφέλιμο περιεχόμενο έχω να προσφέρω;”. Φυσικά και έχετε πολλά να πείτε και το να βρείτε το περιεχόμενο είναι και η μεγάλη σας πρόκληση! Μπορείτε να δημιουργήσετε περιεχόμενο πχ. ένα video ή infographic με συμβουλές πρώτων βοηθειών, ένα ebook για τη διαχείριση του χρόνου ή τον προγραμματισμό ενός πλάνου για το project που τρέχουν τη συγκεκριμένη περίοδο ή ακόμη και συμβουλές διαχείρισης των πελατών τους, ένα συμβουλευτικό email crash course με θεματολογία τις νέες τάσεις, τα νέα εργαλεία, την καλύτερη απόδοση. Όλα έχουν σχέση με το δικό σας αντικείμενο, άμεσα ή έμμεσα, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον ηλεκτρολόγο-πελάτη σας είναι ότι η επιχείρησή σας τον συμβουλεύει για τον κλάδο του, η επιχείρησή σας έχει τη γνώση, η επιχείρησή σας είναι αυθεντία στο είδος της, η επιχείρησή σας είναι αυτή που θα επιλέξει να κάνει τις αγορές του. Η δική σας επιχείρηση του εμπνέει εμπιστοσύνη.

[→ Δείτε πώς αναπτύξαμε μια αρχική δημιουργική μας ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο brand]

Κάθε πότε θα στέλνω newsletter;

Το πόσο συχνά πρέπει να στέλνετε newsletter σχετίζεται λίγο-πολύ και με τον κλάδο σας, με το πόσα έχετε να πείτε, αλλά και με το πόσο χρόνο προετοιμασίας μπορείτε να διαθέσετε.

Φυσικά, το να στέλνετε κάθε μέρα ένα email χωρίς νόημα, απλά και μόνο για να πουλήσετε κάτι ή να δουν ότι υπάρχετε και σήμερα, αποτελεί πολύ κακή ιδέα.

Η συχνότητα μία με δύο φορές την εβδομάδα ενδείκνυται για επιχειρήσεις που γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο των email τους είναι κάτι που περιμένουν οι αποδέκτες. Αυτό, φυσικά, μπορεί να το καταλάβει κανείς παρακολουθώντας τα στατιστικά των αποστολών του. Μία φορά κάθε 15 μέρες σημαίνει ότι δεν έχετε και πολλά να πείτε ή δεν έχετε πολύ χρόνο να ασχοληθείτε με το να δημιουργήσετε περιεχόμενο. Αυτή η τακτική είναι μεν πιο ξεκούραστη για το εταιρικό σας πρόγραμμα, αλλά δεν δείχνει και μεγάλο ζήλο από τη μεριά σας… Και επειδή αρκείστε μόλις σε δύο newsletter το μήνα, συνήθως θέλετε να μοιραστείτε πολλές πληροφορίες μαζεμένες, με αποτέλεσμα να μην επικεντρώνεστε σε ένα στόχο, πχ. πώληση, αναγνωρισιμότητα, ενημέρωση. Σκεφτείτε πως, αν μέσα σε ένα email υπάρχει πληροφορία για αγορά προϊόντος, ενημέρωση για το βραβείο που πήρατε, υπενθύμιση για την εκδήλωση που θα πραγματοποιήσετε και πρόσκληση στο να σας ακολουθήσει κάποιος στα social media, τότε μάλλον οι παραλήπτες δεν θα συγκρατήσουν κάποια συγκεκριμένη πληροφορία. Επομένως, χρειάζεται συνέπεια και σίγουρα αποστολή μία φορά τη βδομάδα με χρήσιμο περιεχόμενο.

Τι θεματολογία πρέπει να έχουν τα newsletter μου;

Σίγουρα η θεματολογία των newsletters απασχολεί τις περισσότερες επιχειρήσεις. Mία επιχείρηση θα παρουσιάσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, αλλά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αρκεστεί σε αυτό. Πρέπει να δίνει πληροφορίες, συμβουλές, τις νέες δράσεις της, ενδεχόμενες χρήσεις του προϊόντος, προδιαγραφές, οφέλη, κλαδικές ανακοινώσεις και κάθε είδους σημαντική πληροφορία της επιχείρησης και των υπηρεσιών της. Με λίγα λόγια, πρέπει να κρατάει το ενδιαφέρον του αποδέκτη με κάθε αποστολή newsletter, ώστε να έχει αναμονή για το επόμενο. Ασφαλώς, ενδιαφέρουσα σύνδεση μπορεί να γίνει με το blog της επιχείρησης, εφόσον αυτό υπάρχει και είναι ενεργό.

[Διαβάστε επίσης: Τα “Πρέπει” και τα “Μη” στο blog σας]

Μπορώ να το κάνω μόνος μου;

Κάθε επιχείρηση μπορεί να αναλάβει την πρόκληση της δημιουργίας του περιεχομένου και την αποστολή των emails. Μία εταιρεία branding και επικοινωνίας, όμως, μπορεί να προσφέρει μία ολοκληρωμένη επικοινωνιακή στρατηγική με σύγχρονα εργαλεία, με τα οποία χαράσσεται η σωστή στρατηγική του email marketing. Ειδικότερα, στήνονται αυτοματισμοί αποστολής emails που ενεργοποιούνται αναλόγως της συμπεριφοράς των παραληπτών, ώστε το κατάλληλο email να φτάνει στο σωστό άνθρωπο την κατάλληλη στιγμή, και να απευθύνεται προσωπικά στον ίδιο και στην ανάγκη του. Έτσι, δεν λαμβάνει emails που δεν τον αφορούν, και οι καμπάνιες σας έχουν πάντα εύστοχο περιεχόμενο.

Το email marketing είναι μία διαδικασία που, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, φέρνει πωλήσεις. Και όσοι σας πουν το αντίθετο, τότε μάλλον δεν το εφάρμοσαν σωστά…

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us