Γιατί να ενδιαφέρει κάποιον;

Strategic message
Value proposition
Brand story
Brand experience

Έχετε επιχείρηση. Πουλάτε κάτι, ένα προϊόν ή μία υπηρεσία. Το κάνετε καλά. Πιστεύετε σε αυτό. Προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας. Έχω, όμως, μια σκληρή ερώτηση για εσάς:

Γιατί αυτό να ενδιαφέρει κάποιον;

Ξέρετε, αξιώσεις όπως οι παρακάτω έχουν πέσει πολλάκις στο κενό:

«Είναι πολύ καλό προϊόν, θα το αγαπήσει ο κόσμος!»

«Έχει καταπληκτικά χαρακτηριστικά, θα πετύχει σίγουρα!!»

«Μα, είναι μοναδικό, δεν υπάρχει άλλο σαν κι αυτό στην αγορά!!!»

Το κοινό σας δεν ενδιαφέρεται για αυτό που πουλάτε.

Μπορεί να σας φαίνεται εξώκοσμο, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτό που πουλάτε. Το κοινό σας ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για τη δική του ζωή, τη δική του καθημερινότητα, τα δικά του συναισθήματα, και το πώς όλα αυτά θα βελτιωθούν. Και το μόνο πράγμα που θέλει να ξέρει είναι πώς βοηθάτε εσείς σε αυτό. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά… μπλα-μπλα-μπλα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν είναι …sexy

Όταν οι ―τότε φοιτητές― Sergey Brin και Larry Page (δηλαδή, οι κύριοι Google) είχαν πάει σε επενδυτή να σηκώσουν χρηματοδότηση, δεν άρχισαν να μιλάνε για πανίσχυρους servers και αμέτρητα bytes, κι ας είχαν απέναντί τους τεχνοκράτες που καταλαβαίνουν από νούμερα. Αντιθέτως, η φράση με την οποία άνοιξαν την παρουσίασή τους ήταν «Οργανώνουμε την παγκόσμια πληροφορία και την κάνουμε προσβάσιμη». Ήξεραν πολύ καλά ότι έπρεπε να κερδίσουν αμέσως την προσοχή τους, ώστε να έχουν διαθέσιμα τα αυτιά τους. Και το κατάφεραν.

Όταν ο Steve Jobs παρουσίαζε το πρώτο iPod, δεν μίλησε για mp3 player, ούτε προσπάθησε να εξηγήσει τι είναι το mp3. Δεν μίλησε για μνήμη, δεν μίλησε για megabytes. Αντ’ αυτού, είπε απλά το θρυλικό «1.000 τραγούδια στην τσέπη σας». Πήγε κατευθείαν στο όφελος. Και εννοείται ότι, η ιδέα των 1.000 τραγουδιών στην τσέπη, συνεπήρε τελείως το κοινό ― εν έτει 2001…

Το πόσα γραμμάρια ζυγίζει ένα bluetooth ακουστικό, δεν είναι σέξυ. Το να μπορείς να το κρεμάσεις στο γιακά χωρίς να τσαλακωθεί το πουκάμισο, είναι. Be sexy!

[→ Δείτε πώς αναπτύξαμε μια αρχική δημιουργική μας ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο brand]

Τα νούμερα είναι αναλώσιμα

Φράσεις όπως «Ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 15.000 τετραγωνικών μέτρων» και «Στόλος 300 φορτηγών» δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα για τους αγοραστές σας. Αντιθέτως, φράσεις όπως «Φροντίζουμε να κοιμάστε καλύτερα» και «Ζούμε μαζί», αποπνέουν μόνο όφελος και ενδιαφέρον. Μην ασχολείστε με τεχνικές λεπτομέρειες. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους σε επίπεδο χαμηλού ενδιαφέροντος. Τα νούμερα είναι 100% αναλώσιμα. Ακόμη και αν τώρα είναι συγκλονιστικά πλεονεκτήματα τα δικά σας χαρακτηριστικά, σύντομα κάποιος ανταγωνιστής σας θα φροντίσει να τα ξεπεράσει. Το παιχνίδι της σύγκρισης είναι ατέρμονο, εξαντλητικό και δεν οδηγεί πουθενά. Επενδύστε στο να βρείτε ποιοι στ’ αλήθεια είστε και τι προσφέρετε, στηρίξετε εκεί τη διαφορετικότητά σας και επικοινωνήστε το κατάλληλα.

Και, αν χρειαστείτε κάτι, σφυρίξτε! Μέχρι τότε, δείτε εδώ τη στρατηγική μεθοδολογία μας: 3D™BRAND method.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us