Mind mapping: Οργανώνοντας τις σκέψεις

Tips & Tools

Πέρυσι, κάποια στιγμή, έδωσα στο αναγνωστικό μας κοινό μια υπόσχεση που δεν κράτησα.

Μιλώντας τότε για 3 σπουδαίες λύσεις εταιρικής οργάνωσης και διαχείρισης (το Teamweek ως Project Planner, το Asana ως Project Management, και το Slack ως Project & Team Discussion), υποσχέθηκα ότι σύντομα θα μιλούσα και για το Mindmapping ―τη Χαρτογράφηση μυαλού― και το πώς βοηθάει, μέγιστα και αυτό, στην παραγωγικότητα και την επικοινωνία.

Όμως, παρόλο που δεν κράτησα αυτή την υπόσχεση ως τώρα, δεν την ξέχασα ποτέ. Οπότε, νομίζω ότι ήγγικεν η ώρα να μοιραστώ μαζί σας ΚΑΙ αυτό το μεγάλο μου όπλο.

Μην σκεφτείς έναν ροζ ελέφαντα

Όλοι ξέρουμε ότι η σκέψη μας έχει τη δυνατότητα να «πηδάει» από το ένα σημείο στο άλλο. Δεν είναι γραμμική ― λειτουργεί με συνειρμούς και εκτός κανόνων ή οδηγιών. Αυτό σημαίνει ότι, πρακτικά, είναι δύσκολο να πιάσεις μία σκέψη και να κρατηθείς συνειδητά από αυτήν. Είναι αυτό που λέμε «Προσπάθησε να ΜΗΝ σκεφτείς έναν ροζ ελέφαντα». Αδύνατον. Μόλις τον έκανες εικόνα στο μυαλό σου.

Οπότε, τι κάνουμε όταν θέλουμε να σκεφτούμε και να αναλύσουμε κάτι που βρίσκεται στο μυαλό μας, δημιουργικά και μεθοδικά, χωρίς να βαρεθούμε και χωρίς να προσπαθήσουμε να το σκεφτούμε (γιατί ακριβώς τότε είναι που το μυαλό μας θα κάνει ακριβώς το αντίθετο);

Κάνουμε mindmapping!

Mind mapping: Οργανώνοντας τις σκέψεις

Τι είναι το mindmapping

Το mindmapping δεν είναι παρά η εικαστική απεικόνιση του πώς δομούνται οι σκέψεις στο μυαλό μας. Και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσει κάποιος να αποδίδει τις σκέψεις του σε χαρτί.

Όμως, η χαρτογράφηση μυαλού δεν βοηθάει μόνο στο να βάλουμε τις σκέψεις μας κάτω και σε σειρά. Βοηθάει εξαιρετικά στο να τις επικοινωνούμε στους άλλους, ώστε να τις καταλάβουν, να τις παρακολουθήσουν, ακόμη και να συμμετέχουν σε αυτές. Πόσο ωφέλιμο!

Ασφαλώς, σας συμβουλεύω να κάνετε ένα google search, καθώς θα βρείτε άπειρα παραδείγματα και άρθρα που εξηγούν την τεχνική αναλυτικά. Εγώ, σήμερα, θα σας πω πώς το δουλεύω εγώ, και σε τι μου είναι επαγγελματικά ―αλλά και προσωπικά― χρήσιμο.

[→ Δείτε πώς η κατάλληλη στρατηγική βοηθάει το brand The Cue να εκφραστεί και να ξεχωρίσει]

Πώς κάνουμε mindmapping

Κατ’ αρχάς, ένας χάρτης μυαλού ξεκινά και αναπτύσσεται ομόκεντρα. Αρχίζουμε από την κεντρική ιδέα, προσθέτουμε βασικούς άξονες και, στον καθένα από αυτούς, βάζουμε τις επιμέρους ιδέες που μας έρχονται στο νου. Και, έπειτα, άλλες επιμέρους ιδέες. Και ούτω καθεξής.

Ένας βασικός κανόνας είναι ότι η αρχική ιδέα και οι βασικοί άξονες γράφονται με κεφαλαία γράμματα. Τα επόμενα παρακλάδια, με πεζά. Επίσης, χρησιμοποιούμε χρώματα, καθώς και βελάκια που συνδέουμε ελεύθερα ό,τι πιστεύουμε ότι συνδέεται. Τέλος, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερες λέξεις ― ακόμη και μονολεκτικά.

Το τελικό οπτικό αποτέλεσμα θυμίζει δαιδαλώδες «δέντρο», σε οριζόντια ή κάθετη διάταξη, ανάλογα με το πώς βολεύει τον καθένα και σε τι εργαλείο το στήνει.

Το μυαλό είναι σαν ένα 5χρονο παιδί ― βαριέται εύκολα και θέλει να έχει πάντα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει.

Mind mapping: Οργανώνοντας τις σκέψεις

Ωραία, αλλά γιατί mindmapping;

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από δύο ημισφαίρια. Το αριστερό είναι το τεχνοκρατικό, της λογικής. Το δεξί, της καλλιτεχνίας και δημιουργίας. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι.

Αυτό που είναι καταπληκτικό και ίσως οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουμε, είναι ότι το μυαλό μας μαθαίνει καλύτερα όταν συμμετέχουν ΚΑΙ τα δύο ημισφαίρια. Δηλαδή, όταν κάνουμε κάτι που χρησιμοποιεί και τη λογική και τη δημιουργικότητα, ταυτόχρονα.

Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι ―όπως λέει και η memory coach μου Φύλλις Γαβριηλίδουτο μυαλό μας είναι σαν ένα 5χρονο παιδί: βαριέται εύκολα και θέλει να έχει πάντα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει. Εξ ου και τα χρώματα, τα κλαδιά και τα βελάκια.

Οπότε, τέλος στη ντροπή για την κασετίνα με τα χρωματιστά μαρκαδοράκια! Το λέει η επιστήμη!

«Δώσε μου έξι ώρες να κόψω ένα δέντρο, και θα περάσω τις πρώτες τέσσερις ακονίζοντας το πριόνι» ~ Αβραάμ Λίνκολν

Η χρησιμότητα του mindmapping

Προσωπικά, χρησιμοποιώ το mindmapping σχεδόν στα πάντα. Από τις πιο συγκεχυμένες μου σκέψεις, μέχρι τα πιο συγκεκριμένα μου ρεαλιστικά πλάνα. Και, καθώς, ώρες-ώρες νιώθω ότι δεν κουβαλάω ένα φυσιολογικό μυαλό, αλλά μια χαώδη δίνη ασύνδετων σκέψεων και εικόνων, το mindmapping με βοηθάει να πιάνω κομμάτι-κομμάτι τις ιδέες μου, σχεδόν όπως πιάνουμε πεταλούδες με την απόχη.

Και θα σας πω ένα παράδειγμα.

Σήμερα πήρα την απόφαση να γράψω αυτό το άρθρο. Πριν ξεκινήσω να το κάνω, όταν ακόμα ήταν μια σκέψη, ήθελα να αξιολογήσω το τι θα ήθελα να πω και με ποια δομή. Έτσι, έκανα το παρακάτω mindmap:

Mind mapping: Οργανώνοντας τις σκέψεις

Με τη βοήθεια αυτού του mindmap, άρχισα να προσθέτω σκέψεις σε συγκεκριμένα κλαδιά, εμπλουτίζοντάς το με επιμέρους ιδέες. Μέσα σε λίγη ώρα, είχα ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο μπροστά μου, πρακτικό αλλά και χαριτωμένο, με βάση το οποίο θα προχωρούσα χωρίς παρεκκλίσεις και μπερδέματα. Και, σε αυτό το σημείο, κολλάει το εξαιρετικό quote του Αβραάμ Λίνκολν «Δώσε μου έξι ώρες να κόψω ένα δέντρο, και θα περάσω τις πρώτες τέσσερις ακονίζοντας το πριόνι». Το μόνο που μου έμενε, λοιπόν, ήταν ο χρόνος για να το γράψω.

Έτσι, δεν σας κρύβω ότι με mindmapping δουλεύουμε όλα τα projects μας. Από websites μέχρι videos, από άρθρα μέχρι branding plans, από concepts μέχρι ολόκληρες παρουσιάσεις, στην Two Yellow Feet καταγράφουμε τις σκέψεις μας με αυτήν την τεχνική και, πάνω σε αυτή, συνεργαζόμαστε ως ομάδα. Είτε σε χαρτί, είτε ψηφιακά, είτε στους (ειδικά βαμμένους) τοίχους μας ―κυριολεκτικά!

Εργαλεία mindmapping

Το απλούστερο όλων: χαρτί και χρωματιστοί μαρκαδόροι.

Αλλά, για τους πιο γκατζετάκηδες (σαν εμένα), υπάρχουν και πολλά online εργαλεία και apps. Προσωπικά, δουλεύω συγκεκριμένα τρία:

  • Κυρίως το Miro, για ανάπτυξη ιδεών και planning,
  • Αλλά και το Mindly, στο iPad, για sitemaps και free planning,
  • Και το Coggle για περίληψη βιβλίων και μελέτης.

Mind mapping: Οργανώνοντας τις σκέψεις

Mind mapping: Οργανώνοντας τις σκέψεις

Οφέλη mindmapping

Νομίζω, έχετε ήδη μια καλή ιδέα του πώς μπορεί να σας οφελήσει η τεχνική:

  1. Πέρα από την ελευθερία σκέψεων που σας προσφέρει,
  2. Και πέρα από την ατέρμονη κατάθεση ιδεών που επιτρέπει,
  3. Σας προσφέρει το μοναδικό προνόμιο της μεγάλης εικόνας. Κάτι που, στρατηγικά, είναι ανεκτίμητο.

Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε, λοιπόν! Μάλιστα, γιατί όχι δοκιμάζοντας ένα πλάνο ενεργειών για το brand σας; Πιστεύω, δεν θα σας απογοητεύσει.

Και, ίσως, συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι τυχαίο που τα κλαδιά ενός mind map μοιάζουν τόσο με τους νευρώνες του εγκεφάλου…

Υ.Γ. Σήμερα (20/6, που γράφω το άρθρο), συμπτωματικά, εκτός από Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, είναι και Παγκόσμια Μέρα Παραγωγικότητας. Εγώ, από τη θέση μου και το blog μας, έβαλα ένα λιθαράκι στο δεύτερο. Ως προς τους πρόσφυγες αυτού του κόσμου, αυτό που μπορώ να κάνω είναι, όσο περνά από το χέρι μου, να μην υπάρχουν λόγοι να αφήνουν οι άνθρωποι τον τόπο τους χωρίς να το θέλουν.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us