Μήπως, μόνος σου τα λες, μόνος σου τ’ακούς;

Advertising
Strategic message
Value proposition
Positioning

Εξ αφορμής μίας ραδιοφωνικής διαφήμισης που άκουσα πριν λίγες μέρες ενώ οδηγούσα, ένιωσα την ανάγκη να γράψω ένα άρθρο, για ‘σένα, που προσπαθώντας να κάνεις το καλύτερο δυνατό για το brand σου, απλά, πετάς λεφτά. Και επειδή δεν γνωρίζεις ότι το κάνεις, κάποιος άνθρωπος του χώρου της επικοινωνίας, πρέπει να στο πει ρητά και με απόλυτη ειλικρίνεια. Σταμάτα να πετάς λεφτά σε ανώφελη διαφήμιση!

Το ραδιοφωνικό spot ήταν μεγάλης, πασίγνωστης εταιρείας – γεγονός που με λυπεί ακόμα περισσότερο, γιατί, συνήθως, αυθαίρετα θεωρούμε τους ανθρώπους των μεγάλων εταιρειών καλύτερους γνώστες του branding – και για αρκετά δευτερόλεπτα, πληρωμένα αδρά, βροντοφώναζε πόσο μεγάλη εταιρεία είναι, πρώτη στον κλάδο της, με εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, τεχνογνωσία, εμπειρία blah blah blah… Και κλείνοντας, καλούσε το κοινό, μιας και ήταν B2C η καμπάνια, να προτιμήσει τα προϊόντα της.

Κάπου εκεί, λοιπόν, μεταξύ της απάλευτης κίνησης στους δρόμους και του απέραντου χάους στο μυαλό μου λόγω του τεράστιου όγκου πληροφοριών που δέχομαι συνεχώς μέσα στη μέρα, έκλεισα εκνευρισμένη το ραδιόφωνο και αναρωτήθηκα: Γιατί να διαλέξω τα προϊόντα σου; Ποιο πρόβλημα θα μου λύσουν; Πότε θα σταματήσεις να μιλάς στείρα για ’σένα και να απευθυνθείς πραγματικά σε ’μένα που σε ενδιαφέρω σαν κοινό;

Και η αμέσως δεύτερη αναρώτησή μου σαν επαγγελματίας, με αληθινή στεναχώρια, ήταν: Γιατί πετάς το χρόνο σου και τα χρήματα σου για να πεις κάτι τόσο αυτονόητο, που δεν αγγίζει το κοινό που στοχεύεις; Και που ακριβώς το ίδιο θα μπορούσε να λέει και η Β και η Γ εταιρεία;

Σκέφτηκα, πόσο θα ήθελα να έχω συνοδηγούς, αυτή τη στιγμή, τους ανθρώπους του brand για μία ειλικρινή κουβέντα. Να τους ρωτήσω αν γνωρίζουν και αν έχουν προσπαθήσει ποτέ να απαντήσουν στα θεμελιώδη ερωτήματα για το brand τους. Αυτά που θα καταφέρουν να τους φέρουν, αληθινά, κοντά με το κοινό τους.

Τι πρεσβεύει το brand σας; Ποιο πρόβλημα καλείται να λύσει στον κόσμο; Ο χρόνος μου και όλων μας είναι τόσο περιορισμένος. Και τα θέματα στα οποία πρέπει, καθημερινά, να δώσω λύση, τόσα πολλά. Λοιπόν; Aποτελείτε η λύση σε κάποιο από αυτά; Μιλήστε μου για το όφελος που προσφέρετε. Πείτε μου γιατί πρέπει να με ενδιαφέρει το brand σας. Εξήγήστε μου πώς θα αλλάξει η ζωή μου αν το προτιμήσω. Και θα του δώσω το χρόνο και την προσοχή που επιζητά. Δεν θα αλλάξω σταθμό, γιατί θα καταλάβω ότι με γνωρίζει, με νιώθει και θα με ωφελήσει πραγματικά.”

Μήπως μόνος σου τα λες, μόνος σου τ’ακούς;

Στρατηγική branding

Οι απαντήσεις στα παραπάνω θεμελιώδη ερωτήματα, αποτελούν μέρος της branding στρατηγική σας. Χωρίς αυτήν, όσα χρήματα και αν επενδύσετε στην εξωστρέφειά σας, θα είναι, μετά λύπης μου, πεταμένα λεφτά. Η στρατηγική branding είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που οφείλουν να κάνουν οι άνθρωποι ενός brand, εφόσον θέλουν αυτό να βρει τη ξεχωριστή θέση του στον κόσμο και να μεγαλουργήσει.

Βουτήξτε βαθιά στην καρδιά του brand σας και ανακαλύψτε τη μοναδικότητά του. Και δεν αναφέρομαι στις προδιαγραφές και τις τεχνικές του λεπτομέρειες. Αναφέρομαι στην προσωπικότητά του, στο όραμα και το αξιακό του σύνολο. “Ξεσκονίστε” στην κυριολεξία το κοινό σας. Ποιες οι ανάγκες του; Σε ποια προβλήματα καλείστε να βρείτε λύση; Εντοπίστε και αναλύστε ενδελεχώς τον ανταγωνισμό σας. Σε ποια σημεία διαφοροποιείστε και πώς; Ποιο κενό της αγοράς αφήνουν στο οποίο εσείς μπορείτε να διεισδύσετε;

Και τελικά, ποιο είναι το στρατηγικό σας μήνυμα; Μία τόσο σημαντική έννοια για την πορεία ενός brand, που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο.

Πριν, λοιπόν, επιχειρήσετε να οργανώσετε την επόμενη επικοινωνιακή σας εκστρατεία, που μπορεί να είναι και πολλών χιλιάδων ευρώ, κάντε ένα βήμα πίσω και αναλογιστείτε αν έχετε τη βαθιά γνώση όλων των παραπάνω. Μη βιαστείτε να απαντήσετε, “φυσικά και την έχουμε!” Συμφωνώ, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθέναν το brand σας, είστε σίγουροι όμως ότι όλοι που ασχολείστε με αυτό έχετε την ίδια άποψη; Έχετε διατυπωμένη, ξεκάθαρη αξιακή πρόταση;

Συχνά, εμείς που ασχολούμαστε με την εκμαίευση αυτής της σπουδαίας branding γνώσης, λέμε πως αν δεν τεθούν οι κατάλληλες ερωτήσεις δεν θα πάρουμε τις κατάλληλες, ουσιαστικές απαντήσεις. Ξεκινήστε από αυτές, και αρχίστε να ξετυλίγετε το κουβάρι της αυτογνωσίας του brand σας. Έτσι μόνο, κάποια στιγμή, θα φτάσουν τα διαφημιστικά σας μηνύματα να μιλάνε απευθείας στην καρδιά του κοινού σας.

Αναρωτιέστε ποιο brand είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μου; Σημασία έχει ότι δεν είναι το δικό σας. Ή μήπως είναι;

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Meet the awesome version of your brand

Start with clarity