Λανσάρετε ένα νέο προϊόν, ή μήπως δημιουργείτε ένα νέο brand;

Positioning
Strategic message
Brand story
Brand personality

Σχεδιάζετε ένα νέο επιχειρηματικό βήμα. Αποφασίσατε να προσφέρετε κάτι καινούριο στο κοινό σας. Έτσι, ξεκινήσατε από τον σχεδιασμό του προϊόντος, καταγράψατε τις τεχνικές προδιαγραφές, προχωρήσατε στην παραγωγή, βγάλατε τα κοστολόγια, εκπαιδεύσατε τους πωλητές σας και τώρα, νιώθετε έτοιμοι να ριχτείτε στη μάχη για να κερδίσετε και εσείς μερίδιο της προτίμησης των αγοραστών. Κάνατε ό,τι καλύτερο για να δημιουργήσετε ένα νέο προϊόν, που αξίζει κανείς να το επιλέξει ανάμεσα σε πολλά άλλα προϊόντα που ικανοποιούν την ίδια ακριβώς ανάγκη.

Ουπς! Και με ποιο κριτήριο θα το επιλέξει; Την τιμή; Μα είναι ολοκαίνουριο, κανείς δεν το γνωρίζει. Συνεπώς, η λύση είναι να το προσφέρετε στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς; Ή να το συνοδεύετε με κάποια εξαιρετικά δελεαστική προσφορά, ώστε να του δώσει το κοινό μία ευκαιρία; Και αν κάνει το ίδιο και ο ανταγωνισμός, ο οποίος έχει χτίσει, ήδη, ένα πολύ καλό επίπεδο αναγνωρισιμότητας και προηγείται στην προτίμηση του κοινού;

Φαντάζει να είναι η άλυτη εξίσωση; Ψυχραιμία, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί κάπου εκεί, στην αρχή, ακόμα, του σχεδιασμού του εγχειρήματός σας, πάρθηκε μία λάθος, στρατηγικά, απόφαση. Γιατί ουσιαστικά, δεν επιθυμείτε να λανσάρετε ένα νέο προϊόν στην αγορά, αλλά να δημιουργήσετε ένα νέο brand, που ο κόσμος θα αγαπήσει και θα ακολουθεί πιστά.

[→Δείτε πώς βοηθήσαμε, τη Laurence Galerie de Cocolat, ένα κλασικό brand, να εκσυγχρονιστεί και να εξελιχθεί]

Και ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός προϊόντος και ενός brand; Είναι θέμα ορολογίας; Σαφώς και όχι. Είναι θέμα ουσίας!

Για πάμε να δούμε.

Το προϊόν έχει θέση στο ράφι. Το brand έχει θέση στην καρδιά.

Το προϊόν έχει τεχνικές προδιαγραφές. Το brand έχει προσωπικότητα.

Το προϊόν έχει κόστος. Το brand έχει αξία.

Το προϊόν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Το brand μπορεί να ζήσει για πάντα.

Το προϊόν αντιγράφεται από τον ανταγωνισμό. Το brand είναι μοναδικό.

Λανσάρετε ένα νέο προϊόν, ή μήπως δημιουργείτε ένα νέο brand;

Το brand δίνει μία υπόσχεση στο κοινό του. Δημιουργεί συναισθήματα και προσδοκίες, που καλείται, με συνέπεια, να ικανοποιεί κάθε στιγμή. Είναι άυλο, αποτελεί μία ολόκληρη οντότητα. Έχει φωνή και εικόνα. Μιλάει και αλληλεπιδρά. Εγείρει συναισθήματα και δημιουργεί δεσμούς με το κοινό. Το προϊόν ικανοποιεί, απλά, κάποια ανάγκη, η οποία σήμερα ικανοποιείται από αυτό, αύριο, όμως, μπορεί να ικανοποιηθεί από κάποιο άλλο προϊόν. Το brand, αντίθετα, έχει πιστούς ακόλουθους, που δύσκολα θα δώσουν την καρδιά τους σε κάποιο άλλο brand της ίδιας κατηγορίας.

Ένα προϊόν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο, γιατί το πρώτο θεωρείται παλιό και ξεπερασμένο. Με ένα brand, όμως, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο. Τα brands, αν χαθούν στη διάρκεια του χρόνου, είναι γιατί δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους προς το κοινό και είναι ασυνεπή.

Το προϊόν είναι αυτό που χρειάζεται κανείς, αλλά το brand είναι αυτό που θέλει και επιλέγει. Για παράδειγμα, κάποιος χρειάζεται ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για να πάει για τρέξιμο. Θέλει, όμως, αυτό να είναι Nike γιατί είναι το brand που έχει το συγκεκριμένο positioning και μία σημαντική θέση στην καρδιά του.

Είναι δική σας στρατηγική απόφαση, αν θέλετε να επενδύσετε στο branding. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι αποτελεί μονόδρομο, αν επιδιώκετε να ζητάνε το προϊόν σας με το όνομά του και αυτό να έχει διάρκεια στο χρόνο. It’s your product / brand ? It’s your choice!

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Meet the awesome version of your brand

Start with clarity