Ορίστε έξυπνα τους στόχους σας πριν από κάθε επικοινωνιακή κίνηση!

Tips & Tools

Έχετε σκεφτεί συγκεκριμένα τι θέλετε να επιτύχετε μέσω της επόμενης επικοινωνιακής σας κίνησης; Έχετε θέσει χρονοδιάγραμμα; Έχετε σκεφτεί πώς θα μετρήσετε το αποτέλεσμα της ενέργειας;

Εάν θέλετε να στεφθεί με επιτυχία η επόμενη διαφημιστική σας ενέργεια, θα πρέπει πρώτα να θέσετε στόχους. Χωρίς στόχους, δεν μπορείτε να εστιάσετε. Χωρίς στόχους, δεν μπορείτε να έχετε τον έλεγχο των κινήσεών σας. Χωρίς στόχους, είναι πολύ πιθανό απλά να σκορπίσετε τα χρήματά σας.


Υπάρχει ένας απλός και βασικός κανόνας που μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε σε κάθε περίπτωση, για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε έναν καλό δρόμο ως προς τον καθορισμό των στόχων σας.

Σκεφτείτε έξυπνα… και έχετε πάντα στο μυαλό σας τη λέξη SMART!

Ένας SMART στόχος οφείλει να είναι:

Specific (Συγκεκριμένος)
Measurable (Μετρήσιμος)
Attainable (Εφικτός)
Relevant (Σχετικός)
Time Bound (Με δέσμευση χρόνου)

Θέστε Συγκεκριμένο Στόχο

Ο στόχος της επικοινωνίας σας πρέπει να είναι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος. Ασαφείς ή γενικευμένοι στόχοι δεν ωφελούν σε τίποτα, καθώς αποπροσανατολίζουν. Ορίστε ακριβώς πού θέλετε να φτάσετε και οργανώστε προς αυτή την κατεύθυνση τις επιμέρους ενέργειές σας.

Θέστε Μετρήσιμους Στόχους

Σε μία επιχείρηση, όλες οι ενέργειες πρέπει να είναι μετρήσιμες ή να δίνουν προστιθέμενη μετρήσιμη, με κάποιον τρόπο, αξία. Το ίδιο ισχύει και με την επικοινωνία. Συμπεριλάβετε ποσά, ποσοστά, πραγματικά νούμερα. Εάν έχετε σκοπό να κάνετε μία online καμπάνια, ορίστε κατά πόσο θέλετε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του website σας ή οι εγγραφές στο newsletter σας. Χωρίς ένα μέτρο της απόδοσης της επένδυσής σας, βαδίζετε στα τυφλά και χάνετε την ευκαιρία είτε να χαρείτε ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα, είτε να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης.

smart-goals_blog

Θέστε Εφικτούς Στόχους

Οι εταιρικοί στόχοι δεν τίθενται για να μην πιάνονται και να τους κυνηγάμε εσαεί. Αντίθετα, οφείλουν να είναι ρεαλιστικοί και καθ’όλα πραγματοποιήσιμοι. Δεν αναφέρομαι σε στόχους που δεν χρειάζεται να δουλέψει κάποιος σκληρά για να επιτύχει. Μιλάω για στόχους που αποτελούν μεν πρόκληση, αλλά όχι άπιαστο όνειρο. Η επικοινωνία πρέπει να έχει αποτέλεσμα, άμεσο και ορατό. Είναι ανάγκη να έχει! Γι’αυτό τα προγράμματα πρέπει να είναι υλοποιήσιμα και να υπηρετούν εφικτούς στόχους. Πρέπει να αποδίδουν καρπούς αληθινούς, χειροπιαστούς.

Θέστε Σχετικούς Στόχους

Κάθε επιχείρηση έχει ένα όραμα. Πάνω σε αυτό χτίζονται όλες οι κινήσεις της. Το όραμα είναι ο οδηγός, είναι αυτό στο οποίο θέλετε να φτάσετε, είναι η μεγάλη ιδέα που ακολουθείτε. Έτσι, και μία διαφημιστική ενέργεια, ένα επικοινωνιακό πλάνο, ή μία μεμονωμένη κίνηση, οφείλει να εναρμονίζεται και να υπηρετεί το κυρίαρχο όραμά σας. Η συνάφεια και συνέπεια είναι απαραίτητα στοιχεία των επιμέρους στόχων, ώστε να φτάσετε εκεί που πραγματικά επιθυμείτε το «καράβι» σας.

Θέστε Στόχους με Δέσμευση Χρόνου

Οι στόχοι μίας επικοινωνιακής κίνηση πρέπει να έχουν συγκεκριμένο deadline. Είθισται όταν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για κάτι, οι άνθρωποι να εργάζονται πιο συγκεντρωμένα και πιο αποτελεσματικά. Η αίσθηση του χρόνου μας οριοθετεί και μας κάνει να λαμβάνουμε τα πράγματα περισσότερο σοβαρά. Πρέπει να ορίσετε ότι ο στόχος που κυνηγάτε είναι μέχρι κάποιο χρόνο και να πείτε ποιος είναι αυτός. Και, στην στιγμή που θα ορίσετε, πρέπει να συλλέξετε και να αξιολογήσετε και τα αποτελέσματα.

Με άλλα λόγια, σκεφτόμαστε SMART και επιδιώκουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την επιχείρησή μας!

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Meet the awesome version of your brand

Start with clarity