Πώς να κάνετε branding μέσα από το website σας

Website
Brand story
Digital branding
Design
Strategic message

Το ότι δεν νοείται πλέον επιχείρηση χωρίς website, το γνωρίζετε. Όμως, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: για εσάς, το website είναι απλά μια υποχρέωση την οποία εκπληρώνετε ή είναι μια χρυσή ευκαιρία για branding;

Πολλές επιχειρήσεις βασίζουν τις πωλήσεις τους στην ιστοσελίδα τους: εταιρείες που προσφέρουν συνδρομητικές υπηρεσίες, eshops που πουλάνε προϊόντα. Άλλες πάλι, χρησιμοποιούν το site τους ως μέσο ενημέρωσης και αναφοράς. Όλες, όμως, ανεξαρτήτως οι επιχειρήσεις δημιουργούν εντυπώσεις μέσα από το website τους. Tο ζητούμενο, λοιπόν, είναι η αίσθηση και η εμπειρία που παίρνει ο επισκέπτης.

Η σχέση του branding με το website

“Brand είναι αυτό που λέει κάποιος για σένα, όταν εσύ δεν είσαι στο δωμάτιο”, λέει ο Jeff Bezos, CEO & Ιδρυτής της Amazon ― του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού καταστήματος στον πλανήτη. Πράγματι. Είναι αυτό που αισθάνεται κάποιος όταν σας σκέφτεται, είναι η εντύπωση που έχει σχηματίσει για εσάς, μέσα από όλα αυτά που έχει δει από εσάς. Και, μέσα από το site σας, βλέπει πολλά.

[→Δείτε πώς με το στρατηγικό workshop Brand Compass, αναλύσαμε και δημιουργήσαμε τη μοναδική ταυτότητα της Olea Company]

Θα ήθελα να φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την Apple. Η Apple είναι μια εταιρεία που διδάσκει marketing & branding, σχεδόν από τη γέννησή της. Η εικόνα που έχει το κοινό για την Apple ―άσχετα αν την θεωρούν πράγματι αξιόπιστη ή καινοτόμο― είναι η ίδια παγκοσμίως: minimalistic prestige technology. Και το site της Apple, από την αρχική σελίδα ως τις πιο θαμμένες σελίδες της τεχνικής της υποστήριξης, αναδύει ακριβώς τη μυρωδιά αυτών των λέξεων. Είναι προφανές ότι η Apple χρησιμοποιεί το website της ως προέκταση του branding της, όπως κάνει και με τα φυσικά της καταστήματα. Για την ακρίβεια, η αίσθηση και η εμπειρία που παίρνει κάποιος όταν την επισκέπτεται, είτε online είτε offline, είναι ομοιογενής και απόλυτα συναφής με το ίδιο το brand: απλότητα, κομψότητα, design, τεχνολογία. Ας το επαναλαμβάνω ακόμα πιο εμφατικά: το απόλυτο ζητούμενο είναι η αίσθηση και η εμπειρία που παίρνει ο επισκέπτης. Αυτό είναι το εισιτήριο στη συνείδησή του ― και στο πορτοφόλι του.

Είναι το website σας μέρος του branding σας;

Πώς φέρνουμε το branding μέσα στο website;

Καταρχήν, επιβάλλεται να αποφασίσετε και να καταγράψετε μερικά πράγματα, όπως το όραμα, η αποστολή και οι αξίες του brand σας. Δεν θα μπορέσετε να στήσετε γερή εικόνα χωρίς αυτά, όπως δεν θα μπορούσατε να χτίσετε γερό σπίτι χωρίς νερό και χώμα.

Στη συνέχεια, κρατήστε στο μυαλό σας μερικές βασικές αρχές (όχι κατά βάση με σειρά προτεραιότητας):

Χρώματα

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι αντιδρούν στα brands κατά 60% με βάση το χρώμα. Αυτό δείχνει το πόσο σημαντικό είναι το χρώμα όταν μιλάμε για ταυτότητα. Χρησιμοποιήστε τα εταιρικά σας χρώματα σε όλες ανεξαιρέτως τις σελίδες του site σας. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε άλλα χρώματα σε μεγάλη έκταση. Αν το κάνετε, είναι σαν να προδίδετε μόνοι σας το brand σας. Και, αν το προδίδετε πρώτοι εσείς, τότε γιατί να σας τιμήσουν οι άλλοι;

Πώς να κάνετε branding μέσα από το website σας
Στην Ελλάδα, το κόκκινο χρώμα είναι συνυφασμένο με τη Vodafone. Τα παγκόσμια brands, εξάλλου, επενδύουν πάρα πολύ σε αυτό.

Γραμματοσειρές

Μεγάλο θέμα. Ειδικά online. Είναι γνωστό ότι, για τεχνικούς λόγους, είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούνται web safe fonts, ώστε να παίζουν σωστά σε όλους τους browsers. Ωστόσο, η ταυτότητα ενός brand μπορεί να έχει συνδεθεί με μια πολύ συγκεκριμένη γραμματοσειρά ― όπως πχ. ο Woody Allen έχει συνδεθεί με τη δική του. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να αγοραστεί το αντίστοιχο web font, ώστε να παίξει online. Από την άλλη, αν το brand δεν έχει συνδεθεί με συγκεκριμένη γραμματοσειρά αλλά με στυλ γραμματοσειράς (πατούρες, χωρίς πατούρες, κλπ), τότε χρησιμοποιήστε μια παραπλήσια, ώστε να τη θυμίζει.

Φωνή

Ποια είναι η φωνή του brand σας; Σοβαρή; Φιλική; Χαριτωμένη; Τυπική; Αστεία; Αυστηρή; Όποια κι αν έχετε επιλέξει να είναι, αυτό πρέπει να είναι και το «χρώμα» που θα έχουν τα κείμενά σας online. Αν στην καθημερινότητα η εταιρεία σας έχει ένα ψυχρό επαγγελματικό προφίλ στην επικοινωνία με τους πελάτες, δεν έχει νόημα να παριστάνετε τους ευπροσήγορους στην ιστοσελίδα σας. Δίνετε εντελώς λάθος μήνυμα και αυτό θα δημιουργήσει σύγχυση στην αρχή και απογοήτευση στη συνέχεια. Αντίστοιχα, αν μιλάτε στον ενικό στους πελάτες σας, μιλήστε στον ενικό και στο site σας.

Κείμενα

Ναι μεν η ιστοσελίδα σας να είναι πολύ σημαντική, ωστόσο δεν είναι επίσημο δείπνο στη Δυναστεία! Μην προσπαθήσετε να φορέσετε την «καλή σας» γλώσσα. Τουτέστιν, μιλήστε όπως μιλάτε στους πελάτες σας κάθε μέρα: Αν έχετε πελάτες καταναλωτές, μιλήστε τους άμεσα και απλά. Αν έχετε επαγγελματίες, μιλήστε τους λογικά κι εμπεριστατωμένα. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το κοινό σας. Δεν μένει παρά να σκεφτείτε τι του ταιριάζει περισσότερο.

Συναίσθημα

Τι είναι αυτό που θέλετε να νιώθει το κοινό όταν σκέφτεται το brand σας; Αυτή είναι θεμελιώδης ερώτηση του branding και η απάντησή της καθορίζει το συντονισμό όλων των παραπάνω. Θέλετε να εξιτάρετε το κοινό σας; Τολμήστε έντονες εικόνες και ριζοσπαστικά γραφικά. Θέλετε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη και σιγουριά; Μείνετε σε πιο χαλαρούς τόνους, χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές.

Πώς να κάνετε branding μέσα από το website σας
Η αρχική σελίδα της σοκολατοποίας Laurence είναι βουτιά στον κόσμο της σοκολάτας (project by Two Yellow Feet).

Πώς να κάνετε branding μέσα από το website σας
Το νέο site του φημισμένου εστιατορίου θαλασσινών Μαρίνα καλωσορίζει στις gourmet απολαύσεις (project by Two Yellow Feet).

Συμπέρασμα

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω με συνέπεια και πειθαρχία, θα δείτε ότι τα χρώματα, τα κείμενα και η φωνή του site σας συνάδουν απόλυτα με το brand σας, ενισχύοντας τον χαρακτήρα του με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Έτσι, τίποτα δεν θα φαίνεται παράταιρο ή ξένο. Και, έτσι, θα μπορείτε απρόσκοπτα να συνεχίσετε στην επόμενη φάση του website σας, τον εμπλουτισμό του περιεχομένου του.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us