Storytelling: Λοιπόν, ποια είναι η ιστορία σου;

Brand story
Brand personality
Positioning
Strategic message

Σε ένα κύκλο συναντήσεων με αφορμή το digital marketing βρέθηκα να μιλάω με μία Ιωάννα. “Λοιπόν”, τη ρώτησα… “ποια είναι η ιστορία σου;” 


Με κοίταξε έκπληκτη! Φυσικά και με κοίταξε έτσι. Άλλωστε, δεν είναι συνηθισμένο να κάνεις αυτή την ερώτηση σε κάποιον που μόλις γνώρισες. Ωστόσο, σκέφτηκα πως αυτή η ερώτηση θα γίνει αφορμή για μία πολύ πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση, σε σχέση με τις τυπικές ερωτήσεις...  “Σε ποια εταιρεία δουλεύεις”, "Με τι είδους πελάτες ασχολείσαι;" και "Ποιο κομμάτι του digital σε ενθουσιάζει περισσότερο;”. 


Και είχα δίκιο. 


Η Ιωάννα έχει μια πολύ ωραία ιστορία. Δεν μου μίλησε για το τι ακριβώς κάνει, αλλά γιατί επέλεξε αυτή τη δουλειά. 


Με οικονομικές σπουδές και πάθος για το μάρκετινγκ, ήθελε να μπει στον κόσμο της διαφήμισης από το πρώτο κιόλας μάθημα διαφήμισης στο πανεπιστήμιο. "Αυτό θέλω να κάνω", είπε μέσα της και ξεκίνησε την επόμενη μέρα να κόβει και να μαζεύει όλες τις έντυπες διαφημίσεις από τα περιοδικά που είχε. Δημιούργησε έναν φάκελο με 100 διαφάνειες και, μέρα με τη μέρα, κατάφερε να τον γεμίσει με διαφημίσεις, που είχαν ωραίο concept, πρωτοτυπία, έξυπνα κείμενα, καλή αισθητική. 


Παρατήρησε τη φαντασία πίσω από την σύλληψη της ιδέας. Έτσι της αρέσει να εργάζεται ― με φαντασία. Άλλωστε έχει πολύ δημιουργικό μυαλό και γνωρίζει ότι η καλλιτεχνική της φύση μπορεί να αποτελέσει, για την ίδια, έμπνευση, σε αυτόν τον χώρο. 


Έτσι, έπειτα από αγώνα και προσπάθεια, κατάφερε να βρεθεί σε μία διαφημιστική εταιρεία για να ξεδιπλώσει τις γνώσεις και τη φαντασία της σε νέους πελάτες. Μάλιστα, η συγκυρία ήταν καταπληκτική, καθώς η digital εποχή που ζούμε της έδωσε την ευκαιρία να βοηθήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις να αναδειχθούν και να μην ασχοληθεί με τις μεγάλες, στις οποίες δεν έχει ιδιαίτερη αδυναμία. 


"Αυτό είναι το όνειρό μου", μου είπε… "Να καταλάβουν ακόμη και τα μικρά brands ότι μπορούν να βρουν τη φωνή τους και να δείξουν γιατί είναι τόσο ξεχωριστά! Και μάλιστα, η digital εποχή τα βοηθά να το επιτύχουν, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν μια περιουσία". 



Ορίστε! Δε θα τα μάθαινα ποτέ όλα αυτά αν δεν έκανα την ερώτηση.. “Λοιπόν, ποια είναι η ιστορία σου;”


Όλοι έχουν μια ιστορία να πουν! Ακόμη και εσείς οι ίδιοι! Ακόμη και το brand που μόλις ξεκίνησε. Η ιστορία δεν είναι άλλο παρά η δική σας αλήθεια. Δεν μένει παρά να την πείτε. 



Storytelling και brands



Το storytelling είναι η νέα αγάπη των brands, καθώς τα καθιστά περισσότερο ανθρώπινα και προσιτά στους καταναλωτές. Ριζώνουν στις καρδιές τους και είναι εύκολο να τα ανακτήσουν στη μνήμη τους, όταν έρχεται η στιγμή να τα χρειαστούν. 


Τι ακριβώς πρέπει, λοιπόν, να θυμούνται τα brands για το storytelling; 


1. Το storytelling βοηθά τα brands να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους

Ακόμη και οι πιο απλές ιστορίες μπορούν να κουνήσουν πέτρες! Σύμφωνα με την ψυχολογία, και τον ψυχολόγο Jonathan Haidt, το ανθρώπινο μυαλό είναι ένας επεξεργαστής ιστοριών και όχι ένας επεξεργαστής λογικών σκέψεων. Έρευνες δείχνουν, άλλωστε, ότι συγκρατούμε πιο εύκολα τις πληροφορίες όταν μας παρουσιάζονται υπό μορφή ιστοριών.


Το Storytelling δίνει τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε με τους άλλους. Είτε νομίζετε ότι το κάνετε, είτε όχι, ο καθένας έχει μια αφήγηση ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τα brands. Κάθε brand έχει τη δική του ιστορία. Η ανακάλυψη της ιστορίας και η αφήγηση της στο κοινό, δίνει τη δυνατότητα στο brand να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους. Να δείξει ότι διαθέτει ευαισθησίες. Αυτή η επικοινωνία αποτελεί ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το brand, το οποίο δημιουργεί δεσμούς με το δικό του κοινό.   


[→ Διαβάστε επίσης για τη δύναμη του στρατηγικού μηνύματος, και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει ριζικά το brand σας.]


2. Το storytelling βοηθά τα brands να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους

Μία έρευνα της Origin έδειξε ότι οι καταναλωτές εκτιμούν περισσότερο ένα προϊόν (και πληρώνουν περισσότερα για να το αποκτήσουν) όταν οι πληροφορίες που λαμβάνουν για αυτό είναι σε μορφή ιστορίας. Αυτό που παρουσίασαν ήταν ένα σετ κουτάλια στο eBay, όπου στην περιγραφή χρησιμοποίησαν μια σύντομη ιστορία από έναν βραβευμένο ποιητή, γεγονός που δημιούργησε 64% περισσότερες πωλήσεις, από ότι η παρουσίαση των κουταλιών με μια απλή σύντομη περιγραφή. 


Το ενδιαφέρον των brands για την προβολή των προϊόντων τους, μέσω της αφήγησης, είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας τους.


Τα brands που φροντίζουν για το μέλλον τους, θέτουν τους εργαζόμενους και τους πελάτες στο επίκεντρο και προχωρούν μαζί τους. Αυτό χτίζει εμπιστοσύνη, μία αξία που έχει κλονιστεί πολύ στον κόσμο των επιχειρήσεων. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που καλούνται να διαχειριστούν οι καταναλωτές, τις οποίες δε φαίνεται να τις εμπιστεύονται απόλυτα. Για αυτό το λόγο, όταν λέμε ιστορίες, χτίζουμε μια κοινότητα γύρω από τις κοινές μας αξίες με τους καταναλωτές. Οι ίδιοι ταυτίζονται, γίνονται κομμάτι της φιλοσοφίας του brand και θερμοί υποστηρικτές του.  



3. Όλα τα brands έχουν μια ιστορία

Όλοι είμαστε “παραμυθάδες” -  με την καλή και αγνή έννοια του όρου! Δεν υπάρχει συνταγή για να πει κανείς μία τέλεια ιστορία. Το κάθε brand πρέπει να ακούει την ίδια του τη φωνή, τη φωνή των εργαζομένων, την φωνή των πελατών, των συνεργατών του. Πρέπει να έχει τα αυτιά τεντωμένα και να αφήσει το χρόνο και τα γεγονότα να δείξουν τον δρόμο. 


Αρκεί να εστιάσει στην ίδια την αφήγηση των γεγονότων και να κρατήσει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας. Μπορεί και το δικό σας brand να πει μια ιστορία. Ξεκινήστε με τα εξής βήματα: 


  • Ανοίξτε τις κεραίες σας: Οι ιστορίες  προέρχονται από απίθανα μέρη και στιγμές, οπότε πρέπει κανείς να παρακολουθεί στενά τον κόσμο γύρω του.  
  • Ψάξτε το προσωπικά: Εκείνος που αναλαμβάνει την συγγραφή της ιστορίας, θα πρέπει ο ίδιος να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Έρευνα, παρακολούθηση ολόκληρης της διαδικασίας και προσωπική εργασία με το ίδιο το αντικείμενο του brand. 
  • Μοιραστείτε την ιστορία με φίλους: Οι φίλοι πολλές φορές γίνονται οι καλύτεροι κριτές! Επειδή είναι φίλοι σας, θα σας έχουν ακούσει να παθιάζεστε για τη δουλειά σας, για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Ξέρουν τις ιστορίες πίσω από το brand σας, και τις καλές και τις δύσκολες. Σίγουρα, θα μπορέσουν να πουν τη γνώμη τους για την ιστορία που θέλετε να πείτε σε ολόκληρο τον κόσμο. 
  • Συνεχίστε να ακούτε: Όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια συζήτηση που οι ομιλητές και μιλάνε, αλλά και ακούνε, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στην ιστορία. Θα πρέπει να γίνονται ερωτήσεις, έπειτα από την αφήγηση της ιστορίας. Το feedback είναι αυτό που θα σας κάνει να καταλάβετε αν η ιστορία σας έχει ενδιαφέρον και ποιοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται για αυτήν. 


Είμαι σίγουρη ότι όλοι σας μπορείτε να πείτε την ιστορία του brand σας, με τρόπο που μπορεί να ξαφνιάσει ακόμη και εσάς τους ίδιους. 

[→ Δείτε εδώ τη στρατηγική μεθοδολογία μας στο branding: 3D™BRAND method]


Να το θυμάστε: Όλοι έχουν μια ιστορία να πουν.


Εγώ σας είπα τη δική μου στην αρχή! 

Λοιπόν, ναι, είμαι η υποτιθέμενη “Ιωάννα” και θα ευχόμουν να έλεγα την ιστορία μου σε εκείνον που θα με ρωτούσε “Λοιπόν, ποια είναι η ιστορία σου;” αντί των ερωτήσεων “Με τι ασχολείσαι;” και “Τι ακριβώς σου αρέσει στο digital marketing;”


Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us