Τα βασικότερα λάθη στο online marketing

Website
Blogging
Email marketing
Social media
Digital branding

Μια αποτελεσματική στρατηγική online marketing ασφαλώς περιλαμβάνει αρκετά κομμάτια, όπως SEO και PPC advertising, inbound marketing και marketing automations. Ωστόσο, κάποια είναι σίγουρα πιο πρωτεύοντα και απαραίτητα από άλλα, καθώς η απουσία τους βλάπτει σημαντικά την επιχείρησή σας.

Παρακάτω θα σας πω τα πέντε βασικότερα λάθη, από τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσετε. Αγνοήστε τα με δική σας ευθύνη…

1. Έχετε ένα αργό website

Οι σημερινοί online χρήστες είναι απαιτητικοί και ανυπόμονοι. Εκτός αν έχετε το μονοπώλιο σε κάτι, δεν θα σας περιμένουν. Αν το site σας δεν φορτώσει αμέσως, να είστε βέβαιοι ότι θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια και θα συνεχίσουν να ψάχνουν αλλού. Με αυτό το δεδομένο στο μυαλό σας, μπορείτε να αναλογιστείτε σε πόσους ενδεχόμενους πελάτες κλείνετε καθημερινά την πόρτα στα μούτρα; Υπάρχει ένα deadline, λοιπόν, για να κάνετε το site σας γρήγορο ― κι αυτό είναι χθες.

Τα βασικότερα λάθη στο online marketing

2. Το website σας δεν είναι responsive (φιλικό σε κινητές συσκευές)

Ας ξεκινήσουμε με μια βασική παραδοχή: στους χρήστες κινητών δεν αρέσει να σερφάρουν με pinching & zooming (να μεγαλώνουν την οθόνη με τα δάχτυλα). Ταυτόχρονα, τα στατιστικά του 2017 έδειξαν ότι πάνω από το 52% των χρηστών παγκοσμίως πλοηγούνται μέσω του κινητού τους, με το ποσοστό να ανεβαίνει χρόνο με τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο ΔΕΝ μπαίνει από τον υπολογιστή του. Συνυπολογίζοντας ότι το 61% των καταναλωτών δηλώνουν πιο πιθανό να κάνουν μια αγορά σε ένα site εάν είναι βελτιστοποιημένο για κινητά, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι όσο εντυπωσιακή κι αν είναι η desktop έκδοση του δικού σας site ―και όσο κι αν σας αρέσουν οι κινήσεις και τα popups που ξεπετάγονται―, απευθύνεται μάλλον σε μειοψηφία. Οπότε, αναλογιστείτε και πάλι πόσα χρήματα αφήνετε στο τραπέζι, έχοντας ένα non-responsive website. Εξακολουθείτε να σκέφτεστε την αναβάθμιση του site σας ως πολυτέλεια;

3. Δεν έχετε blog ― ή δεν το δουλεύετε σοβαρά

Η δημιουργία εύστοχου και χρήσιμου περιεχομένου είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσετε την εικόνα του brand σας, να φέρετε traffic στο site σας, να δημιουργήσετε κοινό και να ενδυναμώσετε το αίσθημα της εμπιστοσύνης και διάδρασης μαζί του. Αν, τώρα, συνειδητοποιήσετε ότι το συστηματικό content marketing είναι ο οικονομικότερος τρόπος να τα κάνετε όλα αυτά, είναι τραγικό να τον αμελείτε. Δεν έχει σημασία αν θα ποστάρετε κάθε εβδομάδα. Το μόνο που έχει σημασία είναι να το τροφοδοτείτε ευλαβικά. Κάντε το κάθε δεκαπέντε. Κάθε μήνα. Όποτε σας βολεύει. Αρκεί να γίνεται με προσήλωση, συνέπεια και προσοχή. Ακόμη κι αν σας φαίνεται ότι αυτά που γράφετε είναι αυτονόητα. Για τους πελάτες σας, να είστε σίγουροι, δεν είναι!

4. Δεν κάνετε email marketing

Αγαπώ τους αμερικανούς όταν λένε πολύ κομψά… “the money is in the list”. Το email marketing μπορεί να είναι από τα πλέον παραδοσιακά κανάλια marketing, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά. Οπότε, όχι, δεν έχει ξεπεραστεί και, όχι, δεν σας παίρνει να το σνομπάρετε. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους αμερικανούς, κάθε 1 δολάριο που επενδύεται σε newsletters φέρνει 44 δολάρια επιστροφή στην επένδυση ― όταν γίνεται σωστά. Εξαιρετικό ROI, δεν είναι; Όμως, την προσοχή σας παρακαλώ: όταν λέμε newsletters, ΔΕΝ εννοούμε εικόνες κακού χαμού σαν την παρακάτω. Αναγνωρίζω τις φιλότιμες προσπάθειες του αποστολέα, όμως ―πώς να το κάνουμε― όταν θέλουμε να τα πούμε όλα μαζί, καταλήγουμε να μην ακούγεται τίποτα…

5. Δεν έχετε αποτελεσματική εικόνα στα social media

Οκ, όλοι έχουν μια σελίδα στο facebook. Όμως, δυστυχώς, αμέτρητες επιχειρήσεις έχουν τη σελίδα τους μόνο και μόνο …για να την έχουν. Οι τελευταίες στατιστικές λένε ότι πάνω από το 81% των ανθρώπων στο internet έχει τουλάχιστον έναν social λογαριασμό. Προσθέστε, τώρα, ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αναπτύξει αλγόριθμους που φιλτράρουν (και απορρίπτουν) περιεχόμενο από τους χρήστες με βάση τις κινήσεις και προτιμήσεις τους. Καταλαβαίνετε πού πάει, έτσι; Το κοινό σας (ή έστω ένα μέρος του) είναι σίγουρα στα social, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να το φτάσετε. Γιατί δεν αρκεί μόνο να υπάρχει η σελίδα. Πρέπει να δουλεύει έξυπνα, δημιουργικά, με ενδιαφέρον, αποτελεσματικά και ασταμάτητα.

Νιώθετε, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να πάρετε το brand σας σοβαρά και είστε έτοιμοι να βελτιώσετε την online στρατηγική σας; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε και είμαστε όλοι αυτιά!

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Meet the awesome version of your brand

Start with clarity