5+1 βασικοί κανόνες δημιουργίας ενός επιτυχημένου brand

Positioning
Brand story
Strategic message

Βρίσκεστε στο ξεκίνημα μίας καινούριας επιχειρηματικής δραστηριότητας, ή της δημιουργίας ενός νέου brand; Διαβάστε τους παρακάτω κανόνες που πρέπει να τηρήσετε, εάν θέλετε να στεφθούν οι ενέργειές σας με επιτυχία.

1. Ορίστε την ξεχωριστή σας θέση στην αγορά

Για να μπορέσετε να καθορίσετε ποια θέση κατέχετε εσείς στην αγορά, σκεφτείτε προσεκτικά τι κάνετε και πώς το κάνετε. Ποια είναι τα σημεία στα οποία διαφοροποιείστε έναντι του ανταγωνισμού σας.

Προσπαθήστε να δώσετε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

• Με τι έχει να κάνει η δική σας επιχείρηση και ποια είναι η αποστολή και το όραμά της.

• Τι προσφέρετε (υπηρεσία, προϊόν, εμπειρίες) και τι ξεχωριστό έχει αυτό για το κοινό στο οποίο απευθύνεστε.

Οι απαντήσεις σας αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί το brand σας. Συνεπώς, μελετήστε καλά πριν ξεκινήσετε, ώστε αυτό που θα δημιουργήσετε να σας αντιπροσωπεύει 100%.

2. Αντιμετωπίστε το branding σας σαν επένδυση, όχι σαν κόστος.

Η δημιουργία ενός σωστού, εξ’αρχής, brand, με συνέπεια στους στρατηγικούς σας στόχους, είναι η επένδυση που δεν θα μετανιώσετε ποτέ. Ερευνήστε τον ανταγωνισμό και τους πελάτες σας, καταγράψτε αναλυτικά πού βρίσκεστε και πού θέλετε να φτάσετε και δομήστε με επαγγελματισμό το νέο σας brand. Αυτό θα είναι το όχημα που θα σας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σας.

Θυμηθείτε ένα βασικό κανόνα για το budget ενός νέου brand:

Όταν βρίσκεστε στην προσπάθεια ενός επαγγελματικού εγχειρήματος, καλό είναι να μην χτίσετε ταυτόχρονα πολλά brands, αλλά να επικεντρωθείτε στη δημιουργία ενός για αρχή. Επενδύστε όλες τις προσπάθειες marketing και τους πόρους σας σε αυτό και εντάξτε προϊόντα ή/και υπηρεσίες κάτω από αυτό το μοναδικό brand name.

3. Ξεκινήστε με μία ισχυρή εταιρική ταυτότητα

Πριν δημιουργήσετε το νέο σας brand, σιγουρευτείτε ότι αντανακλά ακριβώς αυτό που είναι η επιχείρησή σας. Διαφορετικά, θα δημιουργηθεί σύγχυση και κρίση αξιοπιστίας στους πελάτες σας.


Επενδύστε το χρόνο και τα χρήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας ισχυρής εταιρικής ταυτότητας, ξεκινώντας από ένα δυνατό όνομα και προχωρώντας σε ένα επαγγελματικό λογότυπο.

Θυμηθείτε:

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το όνομα θα υπάρχει όσο και η επιχείρησή σας. Συνεπώς, διαλέξτε και κατοχυρώστε ένα όνομα το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις για να σας συντροφεύει για δεκαετίες.

[Διαβάστε: 7 τύποι ονόματος (Brand naming)]

Το λογότυπό σας είναι το άμεσα αναγνωρίσιμο πρόσωπο του brand σας. Συνεπώς, αποκτήστε ένα αντιπροσωπευτικό, μοναδικού σχεδιασμού, εύστοχο λογότυπο, που να μπορεί να εφαρμόζεται σωστά σε κάθε μορφή επικοινωνίας σας.

[Διαβάστε: 10 λόγοι γιατί το λογότυπο είναι τόσο σημαντικό για μια εταιρεία]

4. Διατηρήστε την συνέπεια σε αυτά που υπόσχεστε

Τα μεγάλα brands δεν γεννήθηκαν μεγάλα. Τα έκανε μεγάλα η συνεχής προτίμηση του κοινού, η αύξηση της πιστότητας (loyalty), που κάποια στιγμή μετατράπηκε σε αγάπη για τη μάρκα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μαγικά. Συμβαίνει γιατί τα εν λόγω brands παραμένουν συνεπή και προσφέρουν αυτά που υπόσχονται. Ικανοποιούν πλήρως τις προσδοκίες που τα ίδια δημιουργούν, ακούνε το κοινό και προσαρμόζονται.

Το κοινό περιμένει από εσάς να του προσφέρετε αυτά που ισχυρίζεστε στην επικοινωνία σας μαζί του. Μείνετε πιστοί σε αυτά που πρεσβεύετε, από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζετε το λογότυπό σας και τα χρώματα που χρησιμοποιείτε στις καμπάνιες σας, μέχρι την επιπρόσθετη αξία που λαμβάνει κανείς μέσα από τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες σας. Η συνέπεια εκτιμάται, επιβραβεύεται και δημιουργεί βιώσιμες, υγιείς επιχειρήσεις.

5. Κάντε τους υπαλλήλους σας πιστούς υποστηρικτές του brand σας

Οι υπάλληλοί σας είναι οι εσωτερικοί σας πελάτες. Πρωτίστως, λοιπόν, πρέπει να κερδίσετε τον θαυμασμό, την αφοσίωση και την αγάπη του προσωπικού σας. Όταν οι άνθρωποι που αποτελούν τον ουσιαστικό πυρήνα της επιχείρησής σας κατανοήσουν και ενστερνιστούν το όραμά σας, θα αρχίσουν να το διαδίδουν και θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του.

[→ Δείτε πώς, με μεθοδικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]

Το branding σας πρέπει να εφαρμόζεται πρώτα από το ανθρώπινο δυναμικό σας. Η συμπεριφορά τους, από τον τρόπο που θα σηκώσουν το τηλέφωνο μέχρι την after sales εξυπηρέτηση του πελάτη, πρέπει να καθορίζεται από συγκεκριμένους κανόνες που έχετε θέσει. Και αυτοί οι κανόνες θα εφαρμόζονται με 100% επιτυχία, μόνο, εφόσον, έχετε μετατρέψει τους υπαλλήλους σας σε πιστούς υποστηρικτές σας. Για να το καταφέρετε αυτό χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση, τα κατάλληλα κίνητρα, ακριβοδίκαιη αξιολόγηση και επιβράβευση κατά την επίτευξη των στόχων.

Και, last but not least, μην επαναπαυτείτε ποτέ!

Μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε δεδομένη τη θέση σας σε μία αγορά που συνεχώς αλλάζει, και που νέες εταιρείες και προϊόντα μπαίνουν στο παιχνίδι, διαμορφώνοντας νέες ανάγκες στο κοινό. Κανένας πελάτης δεν είναι δεδομένος, κανένα brand δεν πρέπει να πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο επειδή μέχρι τώρα είχε διαγράψει θετική πορεία. Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και σωστή αξιολόγηση των επιδόσεων του brand σας, ανοιχτά αυτιά και μάτια και εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά. Άλλωστε, από καταβολής κόσμου, οι περισσότερο ευπροσάρμοστοι οργανισμοί, είναι και αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us