8 πράγματα που συμβαίνουν όταν το brand σας δεν έχει ξεκάθαρο μήνυμα

Positioning
Strategic message
Value proposition
Tagline
Brand mission
Brand story
Brand vision

Ένας από τους κύριους λόγους που οι επιχειρηματίες έρχονται στην Two Yellow Feet είναι γιατι νιώθουν ότι το brand τους ― είτε υπάρχον είτε νέο ― έχει ανάγκη από μία «ωραιότερη» εικόνα. Γνωρίζουν ότι κάπου η παρούσα εικόνα τους αδικεί, ότι κάτι δεν είναι αρκετό.

Ωστόσο, συχνά, αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι η εικόνα δεν είναι μόνο θέμα οπτικής ταυτότητας. Είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών πλευρών επικοινωνίας και αντίληψης. Στην πραγματικότητα, το brand τους έχει ανάγκη από ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Αυτό που, ασφαλώς, θα εκφραστεί, εν τέλει, και μέσα από την οπτική του ταυτότητα.

Πόσο, όμως, εύκολο είναι να έχει ένα brand ξεκάθαρο μήνυμα; Και τι συμβαίνει όταν δεν έχει;

Χωρίς ξεκάθαρο μήνυμα, το brand σας υποφέρει σε (τουλάχιστον) 8 σημεία:

1. Μιλάτε γενικά, και δεν ενδιαφέρει το κοινό σας

Τα διαθέσιμα brands είναι, για το κοινό, σαν τα αυτοκίνητα που διασχίζουν με ταχύτητα το δρόμο: ο μόνος λόγος να εστιάσει κανείς κάπου είναι κάτι να «του τραβήξει το μάτι». Αν αυτό που λέτε, για εσάς είναι to-the-point αλλά για τους πελάτες σας είναι bla-bla-bla, τότε δύο πράγματα είναι σίγουρα: α) μιλάτε γενικά και β) δεν ενδιαφέρεται κανείς για γενικότητες. Ξανασκεφτείτε το. Αυτό που εσείς θεωρείτε σαφές, ίσως να μην είναι και τόσο σαφές για το κοινό σας ― ή να μην το ενδιαφέρει.

[→ Αναρωτιέστε ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος; Δείτε εδώ: 3D™BRAND method]


2. Καταλαβαίνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που τους λέτε

Κάποιες φορές, μπορεί να είναι καλύτερα κάποιος να μην σας καταλαβαίνει καθόλου, παρά να καταλαβαίνει κάτι άλλο από αυτό που θα θέλατε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα brands. Όταν ένα brand επικοινωνεί το μήνυμά του, μέσα από ό,τι λέει και ό,τι κάνει, προσπαθεί να κερδίσει πελάτες που ενδιαφέρονται γι' αυτό το μήνυμα. Φανταστείτε πόσους πελάτες χάνει, λοιπόν, όταν οι πιθανοί πελάτες ακούν ή καταλαβαίνουν κάτι άλλο από αυτό που στόχευε.

Και, τότε…


3. Έρχονται οι λάθος πελάτες

Οι λάθος πελάτες σημαίνουν δύο πράγματα: λιγότερες πωλήσεις και λιγότερη ικανοποίηση. Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά, διότι και τα δύο βλάπτουν ισάξια. Όταν το κοινό σας δεν καταλαβαίνει ακριβώς το μήνυμά σας, είναι λογικό να παρεξηγεί αυτό που προσφέρετε. Όταν συμβαίνει αυτό, είτε ανεβάζει τις προσδοκίες του, είτε τις χαμηλώνει. Στην πρώτη περίπτωση, η απογοήτευση είναι αναμενόμενη ― αν πιστέψει ότι θα πάρει κάτι περισσότερο, μοιραία θα του δώσετε κάτι λιγότερο, όσο κι αν προσπαθήσετε. Στη δεύτερη περίπτωση, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες του, φαίνεστε πιθανότατα ακριβοί. Για ποιο λόγο, εξάλλου, να πληρώσει την τιμή σας, όταν περιμένει (έτσι κι αλλιώς) λίγα και μπορεί να τα βρει και αλλού πιο οικονομικά;


4. Δεν φαίνεστε ιδανικοί  

Όπως λέμε και στην ορολογία μας, δεν κάνετε positioning στο μυαλό τους. Για να μπείτε και να εδραιωθείτε εκεί, πρέπει να ξέρετε ως τι θέλετε να μπείτε, και να οργανώσετε το brand σας έτσι ώστε να διεκδικήσει αυτή τη θέση. Ειδικά όταν ο ανταγωνισμός σας είναι ήδη εδραιωμένος εκεί, τότε είναι ακόμη πιο σημαντική η καθαρότητα της τοποθέτησής σας και ακόμη πιο στρατηγική η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει η αφοσίωση σε μια χρόνια και ασφαλή επιλογή. Αναλογιστείτε μόνο πόσο δύσκολο είναι να ρίξεις τη Χλωρίνη Kleenex από τη θέση της...


5. Δεν δείχνετε αυτοπεποίθηση

Και, κατά συνέπεια, δεν εμπνέετε ασφάλεια. Αν το μήνυμά σας προσπαθεί απεγνωσμένα να πει κάτι, αλλά χωρίς να το καταφέρνει, το brand σας μοιάζει να κομπιάζει. Και αυτό, ασφαλώς, δεν είναι δείγμα βεβαιότητας και ισχύος. Σκεφτείτε το ως εξής: αν πηγαίνατε σε δύο γιατρούς, και ο ένας σας μιλούσε πολύ και με γενικότητες, ενώ ο άλλος σας μιλούσε λίγο, ήταν ξεκάθαρος και ρητός και δεν χρειαζόταν τόσες πολλές λέξεις για να σας πει κάτι συγκεκριμένο και σαφές, ποιον από τους δύο θα εμπιστευόσασταν περισσότερο; Το ίδιο σκέφτονται και οι δυνητικοί πελάτες σας. Ψάχνουν μια απάντηση, και τη θέλουν όσο γίνεται πιο άμεσα, ρητά και κατανοητά. Δεν έχουν χρόνο για τις διευκρινίσεις σας.


[→ Δείτε εδώ τη στρατηγική μεθοδολογία μας: 3D™BRAND method]

6. Δεν ακούγεστε αρκετά ηχηρά  

Όταν αυτό που λέτε στο κοινό σας δεν είναι άμεσο και ξεκάθαρο, τότε σίγουρα φτάνει αδύναμο στα αυτιά τους. Αγαπώ να χρησιμοποιώ την παρομοίωση με το σωλήνα νερού: Αν θέλετε να ξεπλύνετε το αμάξι σας από λάσπες και βρωμιές, τότε όσο πιο στενός είναι ο σωλήνας νερού που θα χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο καλή και αποτελεσματική δουλειά θα κάνει. Ο μεγάλος σωλήνας θα ξοδέψει πολλά κυβικά, χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα, και προς μεγάλη σας απογοήτευση ― ως προς το νερό και τον κόπο που πετάξατε.

Το οποίο μας φέρνει στο επόμενο...


7. Η διαφημιστικές σας καμπάνιες βρίσκουν …τοίχο

Και, ασφαλώς, δεν έχουν αποτέλεσμα. Λογικό δεν είναι; Αν δίνετε χρήματα για να διαφημίσετε κάτι το οποίο, στην ουσία, δεν καταλαβαίνουν πολλοί ―και πολύ―, τότε σίγουρα η επένδυσή σας πηγαίνει στο βρόντο. Είπαμε, οι άνθρωποι ζούμε πλέον σε φρενήρεις ρυθμούς και επιθυμούμε διακαώς την σαφήνεια στη ζωή μας. Αν μια διαφήμιση δεν μας λέει τίποτα σπουδαίο (ή ιδιαίτερο, ή ενδιαφέρον, ή καινοτόμο…), κλείνουν και τα λιγοστά διαθέσιμα ανοιχτά αυτιά.


8. Είστε έρμαιο της ικανότητας του ανταγωνισμού σας

Όταν το κοινό δεν ξέρει γιατί να επιλέξει το δικό σας brand από ένα άλλο παρόμοιο, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα επιλέξει το φθηνότερο. Αν εσείς δεν πάρετε την πρωτοβουλία, αν δεν επενδύσετε στην αποσαφήνιση του κεντρικού μηνύματος του brand σας, αφήνετε χώρο στους ανταγωνιστές σας να κινηθούν ταχύτερα και να το κάνουν πριν από εσάς. Και, ξέρετε, όταν αλλάζουν οι εποχές, όταν τα πάντα καλπάζουν, αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Γιατί οι καιροί το επιτάσσουν.

Τα πάντα γύρω από το brand σας επικοινωνούν κάτι ― κάτι για το brand σας. Το τι θα είναι αυτό, είναι δική σας στρατηγική απόφαση.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us