Οι αρχές του Steve Jobs για το Branding

Brand values
Brand mission
Brand vision
Value proposition
Strategic message
Brand experience

Δουλεύοντας πυρετωδώς, τον τελευταίο καιρό, δύο υπέροχα branding projects ―θα τα δείτε σύντομα―, μου έρχονται ξανά και ξανά στο μυαλό οι συνεντεύξεις του Steve Jobs για το branding. Τον αποκάλεσαν «μέγα ευαγγελιστή της ψηφιακής εποχής», όμως προσωπικά τον θαυμάζω πάνω από όλα για το πηγαίο ταλέντο του να μιλά στην καρδιά. Και αυτό ακριβώς κάνει το branding επιτυχημένο.

«Το μάρκετινγκ αφορά τις αξίες. Να ξεχωρίζεις από το θόρυβο».

[Λόγια του Steve Jobs, από συνεντεύξεις του]

«Το μάρκετινγκ αφορά τις αξίες. Να ξεχωρίζεις από το θόρυβο».

«Τι είναι αυτό που κάνει μια εταιρεία αυτό που είναι; Ποιες είναι οι αξίες; Τι πρεσβεύει η εταιρεία μου; Ποιο είναι το δυνατό της μήνυμα; Αν είχα μόνο μία πρόταση να περιγράψω την εταιρεία μου, ποια θα ήταν αυτή η πρόταση; Αυτό δεν είναι κάτι που κάθεσαι λίγη ώρα και το βγάζεις. Παίρνει χρόνια. Και το μήνυμα αλλάζει, όπως οι καιροί αλλάζουν».

«Πρέπει να το ξεκαθαρίζουμε στον κόσμο τι θέλουμε να ξέρει για μας».

«Το brand είναι το μεδούλι της εταιρείας, είναι η αξία που η εταιρεία πρεσβεύει, οπότε το brand χρειάζεται να εκφράσει τον εαυτό του με κάποιον τρόπο. Εδώ ακριβώς μπαίνει το μήνυμα. Και πρέπει να είναι δυνατό και να λειτουργεί ως μαγνήτης για το κοινό του».

«Η Nike είναι από τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου στον τομέα του marketing. Η Nike δεν μιλάει για τα προϊόντα της, δεν συγκρίνει τον εαυτό της με τους ανταγωνιστές της. Δεν μιλάει για τεχνικά χαρακτηριστικά, μιλάει για προνόμια, για το πώς νιώθουν οι άνθρωποι. Η θεμελιώδης αξία της είναι ο αθλητισμός. Τιμούν τους μεγάλους αθλητές. Και τιμούν τον μεγάλο αθλητισμό. Αυτό είναι η Nike. Και αυτό τους χαρακτηρίζει».

«Οι πελάτες μας θέλουν να ξέρουν ποια είναι η Apple και τι πρεσβεύει. Πού κολλάμε σε αυτόν τον κόσμο»

Αποφθέγματα όπως «Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν, μέχρι να τους το δείξεις» και «Δεν μπορείς απλά να ρωτήσεις τους πελάτες τι θέλουν και μετά να προσπαθήσεις να τους το προσφέρεις. Ώσπου να το κάνεις, θα θέλουν κάτι καινούριο», δείχνουν πόσο ανήσυχος ήταν αυτός ο άνθρωπος και πόσο λάτρευε να ψάχνει.

Έτσι, ακόμη και για την κορυφαία Apple, ο Jobs δεν σταμάτησε ποτέ να αναρωτιέται: ποια είναι η πυξίδα της και ποιο το «γιατί» της. Θέλω να πιστεύω ότι έφυγε από τη ζωή έχοντας απαντήσει 100% αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα στον εαυτό του, καθώς έχουν να κάνουν άμεσα με την ίδια την ουσία της ύπαρξης και τον ρόλο που ο καθένας μας έρχεται για να επιτελέσει σε αυτόν τον κόσμο.

Και ο Steve Jobs, για μένα, δίδαξε passion branding με ολόκληρη τη ζωή του.

[→ Δείτε πώς, με μεθοδικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us