Γιατί οι οικονομικές προσφορές είναι μπανανόφλουδες;

Value proposition

Συχνά, λαμβάνουμε αιτήματα για αποστολή οικονομικής προσφοράς. Και, κάθε φορά, η απάντησή μας είναι η ίδια: δεν δίνουμε οικονομικές προσφορές. Για ποιον λόγο; Γιατί οι οικονομικές προσφορές είναι μπανανόφλουδες. Και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί.

Ας το πάρουμε λίγο από την αρχή: τι σημαίνει αίτημα για οικονομική προσφορά;

Αίτημα για οικονομική προσφορά σημαίνει γράφω αυτό που θέλω και ρωτάω πόσο κάνει. Απλά, τίμια και άμεσα. Και, φυσικά, το ίδιο απλή, τίμια και άμεση περιμένω να είναι και η απάντηση.

Ορίστε μερικά τυπικά παραδείγματα:

«Αλλάζουμε όνομα και θέλουμε νέο λογότυπο…»

«Αλλάζουμε site και, με την ευκαιρία, θέλουμε νέο λογότυπο…»

«Δημιουργούμε ένα νέο brand και θέλουμε λογότυπο…»

«Θέλουμε νέο site, γιατί το δικό μας έχει παλιώσει…»

«Έχουμε ήδη site και θέλουμε προώθηση…»

― «…Πόσο κάνει;;;»

Fair enough, που λένε και οι Άγγλοι.

Όμως, έχω ερώτηση: Πώς γνωρίζετε τι ακριβώς θέλετε; Και πώς ξέρετε ότι είναι αυτό που στ’ αλήθεια χρειάζεστε;

Άλλο «προσφορά» και άλλο «λύση»

Για τις επιχειρήσεις, δύο είναι οι κινητήριες δυνάμεις: είτε να βγάλουν λεφτά, είτε να σταματήσουν να χάνουν λεφτά.

Έτσι κι εσείς ― για να αναζητάτε κάτι νέο, προφανώς κάποιο πρόβλημα έχετε μπροστά σας, κάποιο εμπόδιο σάς κόβει τον δρόμο, κάποιον πόνο θέλετε να σταματήσετε. Και, πράγματι, έτσι είναι. Η επιχειρηματικότητα είναι γεμάτη προκλήσεις και σκοπέλους, που μόνο με τις κατάλληλες συνεργασίες μπορούν να ξεπεραστούν.

Όμως, ζητώντας μία προσφορά, έχετε ήδη καταθέσει στον υποψήφιο συνεργάτη το τι θέλετε. Και ακριβώς αυτό είναι η μπανανόφλουδα ― αυτό που θέλετε δεν είναι παρά μία δική σας εκτίμηση της κατάλληλης λύσης, μια προβολή των σκέψεων σας επί του προβλήματος. Επί της ουσίας, ζητάτε προσφορά για αυτό που νομίζετε ότι χρειάζεστε.

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που επιζητάτε είναι η λύση στο πρόβλημά σας!

Δεν είναι κρίμα να γλιστρήσετε από λάθος εκτίμηση;

Οι προσφορές δεν λύνουν προβλήματα ― οι λύσεις τα λύνουν.

Βλέπετε, δεν είναι δίκη σας δουλειά να ξέρετε τι πρέπει να γίνει. Η δική σας δουλειά είναι να ξέρετε τον στόχο σας και να αναζητάτε την καλύτερη στρατηγική.

Μπορείς να λύσεις το πρόβλημά μου;

Αν, για να λύσετε το πρόβλημά σας, ζητάτε οικονομικές προσφορές, τότε το εγχείρημά σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ασφαλώς, βέβαια, στις businessπαίζει ρόλο και η τιμή. Όμως, πρώτα παίζει ρόλο η απόδοση. Αν το αποτέλεσμα επιστρέφει την επένδυση πολλαπλά, θα έχετε ήδη ξεχάσει την τιμή. Όταν, για παράδειγμα, λύνεται το πρόβλημα ταυτότητας στο brand σας, η αξία του είναι ανεκτίμητη ― ακόμη κι αν στριμώχθηκε λίγο το ταμείο.

Οι επαγγελματίες στους οποίους απευθύνεστε, οφείλουν να διερευνήσουν με προσοχή και σε βάθος τις πραγματικές σας ανάγκες και να συζητήσουν μαζί σας τους τρόπους επίλυσης. Η τιμή έρχεται δεύτερη. Ειδικά, αν αναλογιστείτε τι χάνετε μη επιλύοντάς το, κατάλληλα και οριστικά.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, ξεκινήστε με την ερώτηση: Μπορείς να κατανοήσεις το πρόβλημά μου και να το λύσεις;

Δοκιμάστε το. Θα εκπλαγείτε με τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά σας.

Συνεπώς, τώρα πια καταλαβαίνετε γιατί, στην Two Yellow Feet, δεν δίνουμε οικονομικές προσφορές. Δεν είναι υπεκφυγή και, φυσικά, δεν είναι βίτσιο. Είναι μέθοδος αποτελεσματικότητας και μέτρο προφύλαξης των πελατών μας. Και χαιρόμαστε πολύ που είμαστε έτσι παράξενοι.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Latest related articles

No items found.

Meet the awesome version of your brand

Start with clarity