Tagline: Το στίγμα του brand σας σε μία φράση

Positioning
Value proposition
Tagline
Strategic message

Πολλές φορές, μία σωστά διατυπωμένη και to the point φράση, αρκεί για να φέρει το κοινό στη μνήμη του ένα brand. Διαβάζουμε κάτω από το λογότυπο της Nike, Just do it. Αντίστοιχα, κάτω από το λογότυπο της Apple, Think different. Θέλω να αναρωτηθείτε: Ποια συναισθήματα σας εγείρουν αυτές οι φράσεις; Θα είχατε την ίδια αντίληψη για τα συγκεκριμένα brands, αν δεν τα συνόδευαν τα συγκεκριμένα taglines;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δηλώσει τη διαφορετική του θέση ένα brand, τόσο περιληπτικά και περιεκτικά, ώστε να καταφέρει να κάνει κάποιους να νιώσουν και να ταυτιστούν μαζί του. Αυτή, όμως, είναι η δουλειά του tagline. Και προϋποθέτει γνώσεις και μαεστρία.

[→ Δείτε πώς, με τη στρατηγική μας μεθοδολογία, δημιουργήσαμε τη μοναδική ταυτότητα της Olea Company]

Το tagline είναι διαφημιστικό slogan;

Στη δουλειά μας, όταν δημιουργούμε ένα brand και καλούμαστε να βρούμε το tagline του, συχνά μας ρωτάνε οι άνθρωποι των brands: “Tagline εννοείτε το διαφημιστικό slogan;”

Η απάντηση είναι, όχι. Το tagline δεν είναι ένα διαφημιστικό slogan, γιατί εξυπηρετεί τελείως διαφορετικό σκοπό.

  • Τα διαφημιστικά slogans διαρκούν όσο μία διαφημιστική καμπάνια. Επικοινωνούν κάτι πολύ συγκεκριμένο που ενδιαφέρει το κοινό – στόχο της καμπάνιας και, συνήθως, είναι μεγαλύτερης έκτασης από το tagline του λογοτύπου.

  • Τα taglines συνοδεύουν τα λογότυπα, διαρκούν για χρόνια και δεν αλλάζουν ανάλογα με τους στόχους που θέτει το marketing ενός brand. Ένα tagline οφείλει να είναι τόσο ξεχωριστό και τόσο διαφροποιημένο, όσο και το λογότυπο ενός brand. Συνδέεται άμεσα με το όραμα του brand και για αυτό πρέπει όταν κάποιος το διαβάζει, ακόμα και κάπου μόνο του, να κάνει αμέσως στο μυαλό του τη σύνδεση με το ίδιο το brand.

Αν βρίσκεστε στην αρχή της δημιουργίας του brand σας, δεν χρειάζεται να φτιάξετε ξεχωριστά slogan και tagline. Επενδύστε τους πόρους σας για να επικοινωνήσετε το βασικό του tagline, ώστε να γίνει αναγνωρίσιμο και να το αντιλαμβάνεται το κοινό ως την κύρια δήλωση του brand, που το διαφοροποιεί έναντι των υπολοίπων brands.

Όσο αυτό αναπτύσσεται, μεγαλώνει η προϊοντική γκάμα και απευθύνεται σε καινούρια ή πιο “κλειστά” κοινά, θα πρέπει να βρείτε στοχευμένα slogans για συγκεκριμένες επικοινωνιακές καμπάνιες, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι καταργείται ή αντικαθίσταται η κυρίαρχη δήλωση του brand σας, δηλαδή, το tagline του.

Τι κάνει ένα tagline επιτυχημένο;

Για να θεωρείται επιτυχημένο ένα tagline πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Να είναι άμεσο.
  • Να είναι ευκολομνημόνευτο.
  • Να περιλαμβάνει κάποιο όφελος.
  • Να διαφοροποιεί το brand.
  • Να εγείρει θετικά συναισθήματα.

Αξίζει να μελετήσουμε και να προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε κάποια taglines, που κατά κοινή ομολογία, είναι αδιαμφισβήτητα επιτυχημένα και, παράλληλα, δικά μου αγαπημένα.  Και γιατί όχι; Να εμπνευστούμε.

Just do it

Tagline: Το στίγμα του brand σας σε μία φράση

Μην το σκέφτεσαι, απλά κάντο. Και η Nike θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις. Ποιος δεν θα ήθελε έναν τέτοιον εμψυχωτή;  

Where dreams come true

Tagline: Το στίγμα του brand σας σε μία φράση

Στον κόσμο του Walt Disney σου επιτρέπεται να κλείσεις τα μάτια, να ταξιδέψεις με τη φαντασία σου και να κάνεις τα πιο τρελά όνειρα πραγματικότητα. Ποιος δεν θα ήθελε, λοιπόν, να είναι μέρος του;

Think different

Tagline: Το στίγμα του brand σας σε μία φράση

Αν θέλεις να ανήκεις σε αυτούς που σκέφτονται και είναι διαφορετικοί, τεχνολογικά, η Apple δεν είναι επιλογή. Είναι μονόδρομος.

Because you are worth it

Η L’Oreal απευθύνεται σε γυναίκες με αυτοπεποίθηση, που θέλουν τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης για τον εαυτό τους.

Designed for Driving Pleasure

Tagline: Το στίγμα του brand σας σε μία φράση

Η BMW δεν σου προσφέρει απλά ασφάλεια, σιγουριά και διάρκεια. Αυτά τα θεωρεί δεδομένα. Προσφέρει απόλαυση σε όποιον οδηγάει τα αυτοκίνητά της.

Betcha can’t eat just one

Tagline: Το στίγμα του brand σας σε μία φράση

Τόση είναι η ευχαρίστηση που παίρνεις όταν τρως πατατάκια Lay’s που δεν μπορείς να σταματήσεις, με τίποτα, στην πρώτη βουκιά.

Play. Laugh. Grow

Tagline: Το στίγμα του brand σας σε μία φράση

Η Fisher Price δεν συμβάλλει απλά στην διασκέδαση του παιδιού, αλλά και στο σωστό μεγάλωμά του. Ενδιαφέρεται για το παιδί σου.

Nokia connecting people

Tagline: Το στίγμα του brand σας σε μία φράση

Η Nokia θέλει να είσαι σε επαφή με τους ανθρώπους σου. Φροντίζει για τη διατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων.

Είναι αξιοθαύμαστο πόσα νοήματα μπορούν να κρύβονται πίσω από 3-4 λέξεις. Σίγουρα όλα τα taglines δεν μπορούν να αγγίξουν όλους τους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ζητούμενο είναι να ασκούν επιρροή στο κοινό που στοχεύουν και να δίνουν το δικό τους, ξεκάθαρο, μοναδικό και διαφοροποιημένο στίγμα. Τι λέτε, το brand σας έχει ξεκάθαρο στίγμα;

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us