Τι “άνθρωπος” είπαμε είναι το brand σας;

Strategic message
Brand personality

Ένα θέμα που συναντάμε συχνά στους ανθρώπους που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία των επιχειρήσεων, είναι η έλλειψη κοινής γραμμής στον τρόπο που θα έπρεπε να επικοινωνεί και να συμπεριφέρεται το brand τους. Αυτό, συνήθως, οφείλεται στο ότι το αντιμετωπίζουν σαν αντικείμενο ή εμπόρευμα. Και όχι σαν μία ολοκληρωμένη οντότητα.

Το brand δεν είναι απλά ένα λογότυπο και ένα σύνολο χρωμάτων ή φόντων. Brand είναι αυτό που νιώθει και αντιλαμβάνεται κάποιος όταν έρχεται σε επαφή μαζί του. Το brand σας έχει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Σκεφτείτε ακόμα ακόμα, ότι θα μπορούσε να είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Σκεφτείτε, αν το brand σας ήταν άνθρωπος, σε τι ύφος θα μιλούσε, ποιο θα ήταν το στυλ του, θα ήταν ευγενικός, δυναμικός, ρομαντικός ή ορθολογιστής;

Η προσωπικότητα του brand ορίζει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται, διαδράται και συνδέεται με το κοινό του. Και αυτά είναι ρητά και αδιαπραγμάτευτα. Δεν αλλάζουν ανάλογα με το κοινό, την εποχή, ή τη φάση στην οποία βρίσκεται.

Για να γίνει πιο κατανοητό, ας εξετάσουμε την περίπτωση της Nike, που ανήκει στο αρχέτυπο του ήρωα.

Η προσωπικότητα της Nike είναι δυναμική, ισχυρή, ανταγωνιστική. Η Nike, σε κάθε καμπάνια της, με κάθε μέσο επικοινωνεί τη φιλοσοφία της με τη φράση just do it. Kατηγορηματικά και με συνέπεια. Δεν θα πει ποτέ Just try it ή Think about it.

Η Nike, στην επικοινωνία της, χρησιμοποιεί τολμηρές φωτογραφίες αθλητών σε κίνηση που δείχνουν τον ιδρώτα, την επιμονή, την προσήλωση στο στόχο. Χρησιμοποιεί μεγάλα και έντονα γράμματα, φωνάζει με κάθε ευκαιρία. Είναι επιβλητική και σε κάνει να την ακούσεις. Και, το κυριότερο, δεν αμφιταλαντεύεται. Ξέρει ποια είναι η προσωπικότητά της και είναι απόλυτα συνεπής σε αυτή, σε κάθε έκφρασή της. Το κοινό που την αγαπάει, την αγαπάει ακριβώς για αυτό που είναι και αυτοί που δεν την αγαπάνε, δεν την αγαπάνε ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Δεν μπερδεύει τον κόσμο, έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και υπόσχεση.

Brand is a philosophy, a bond, and a promise.

Κάποιοι θα αναρωτιέστε πώς θα δημιουργήσετε την προσωπικότητα του brand σας και πώς θα διασφαλίσετε την συνέπεια στην παρουσίαση και επικοινωνία του.

  • Απαντήστε στο ερώτημα: Αν το brand μου ήταν άνθρωπος, πώς θα ήταν;
  • Δημιουργήστε συγκεκριμένη λίστα με τα χαρακτηριστικά του.
  • Επικοινωνήστε στο ανθρώπινο δυναμικό και τους εξωτερικούς σας συνεργάτες τα χαρακτηριστικά του brand σας.
  • Βρείτε τη φωνή και τον τόνο που ταιριάζει στην προσωπικότητά του.
  • Φτιάξτε τη δική του ιστορία, με κείμενο και εικόνες.
  • Παραμείνετε συνεπείς σε όλα τα παραπάνω, καθημερινά, στον τρόπο με το οποίο το παρουσιάζετε.

[→Δείτε πώς με το στρατηγικό workshop Brand Compass, αναλύσαμε και δημιουργήσαμε τη μοναδική ταυτότητα της Olea Company]

Θυμηθείτε: Οι άνθρωποι συνδέονται με ανθρώπους. Έτσι, όσο περισσότερο το brand σας συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, τόσο περισσότερους δεσμούς θα δημιουργεί. Ιδίως αν είναι ένας ξεχωριστός και αυθεντικός άνθρωπος. Και πάντα, όσο πιο συνεπής είναι, τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αφοσίωση θα κερδίζει.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us