10 λόγοι γιατί το λογότυπο είναι τόσο σημαντικό για μια εταιρεία

Design
Brand logo
Strategic message

Όταν θέλετε να χτίσετε μια ισχυρή επιχείρηση, ένα συμπαγές και στιβαρό λογότυπο είναι περισσότερο από απαραίτητο. Είναι τόσο σημαντικό όσο και ένα προσεγμένο κοστούμι σε ένα επαγγελματικό ραντεβού γνωριμίας: μπορεί να μη μιλάει, αλλά λέει πάρα πολλά. Ένα καλοσχεδιασμένο λογότυπο μπορεί να εξασφαλίσει πιστούς ακόλουθους, μέσω της απλότητας και της αναγνωρισιμότητάς του.

Προσέξτε: ένα λογότυπο είναι ο οπτικός αντιπρόσωπος των αξιών και της φιλοσοφίας του brand σας. Όταν σχεδιάζετε το λογότυπό σας, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι αυτά φαίνονται με την πρώτη ματιά. Και υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας:

• Τι θα νιώθει και τι θα σκέφτεται κάποιος όταν το βλέπει; (Μπορεί να σας ακούγεται σαν γενικότητα, όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες)
• Πώς θα φαίνεται στα εταιρικά σας εργαλεία και τις διαφημίσεις σας;
• Πώς θα φαίνεται επάνω στα προϊόντα ή τα έντυπά σας;

[→ Δείτε πώς, με τη στρατηγική, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]

Βλέπετε, είναι ένα ολόκληρο στρατηγικό πακέτο, δεν είναι απλά ένα σχεδιάκι! Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, το λογότυπό σας θα είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο θα έρθει σε επαφή ένας πιθανός πελάτης.

Όμως, ας δούμε συγκεκριμένα δέκα λόγους που θα σας κάνουν να επανεξετάσετε προσεκτικά και το δικό σας λογότυπο.

10 λόγοι για τους οποίους μια εταιρεία χρησιμοποιεί το λογότυπό της

1. Για να εξηγήσει το όνομά της. Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ακρονύμια (αρχικά γράμματα), αντί ονόματος. Το λογότυπο και ο σχεδιασμός του είναι αυτό που πρέπει να πει την «ιστορία» που αφορά την εταιρεία.

2. Για να εξηγήσει το αντικείμενό της. Πολλές επιχειρήσεις έχουν σαν αντικείμενο εργασίας τους υπηρεσίες ή προϊόντα που είναι μη-παραδοσιακά ή χρίζουν περαιτέρω εξήγησης. Και, πάλι, το λογότυπο είναι αυτό που θα πει την «ιστορία».

3. Για να δείξει μεγάλη και εδραιωμένη. Τα λογότυπα που φτιάχνονται σε ένα Word, με ένα clip-art και μία γραμματοσειρά από τα διαθέσιμα της εφαρμογής, φωνάζουν «μικρή επιχείρηση» από χιλιόμετρα μακριά. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό στις ενδεχόμενες συνεργασίες.

4. Για να έλξει περισσότερους ποιοτικούς πελάτες. Μπορεί να νομίζουμε ότι ο οικονομικός παράγοντας καθορίζει τις επιλογές μας, όμως έχει αποδειχθεί πλέον με μελέτες ότι, στην πραγματικότητα, επιλέγουμε πρώτα με το συναίσθημα και, στη συνέχεια, εκλογικεύουμε την επιλογή μας. Ένα καλοδουλεμένο επαγγελματικό λογότυπο κερδίζει 100% σε αυτή την πώληση, από ένα άλλο που φαίνεται ερασιτεχνικό ή πολύ συνηθισμένο.

5. Για να ξεχωρίσει στον κλάδο της. Και, μιας και μιλάμε για ανταγωνισμό, τι πιο δυνατό, ουσιώδες και θεμελιώδες από ένα λογότυπο που δημιουργήθηκε κατόπιν στρατηγικού σχεδιασμού και ανάλυσης ανταγωνισμού.

6. Για να κερδίσει συναισθηματικά το κοινό της. Όπως είπαμε πιο πάνω, οι άνθρωποι επιλέγουμε συναισθηματικά. Ένα έξυπνο λογότυπο, ένα λογότυπο με κάποιο ειδικό χαρακτηριστικό στοιχείο ή ένα με ωραία γραφικά, προκαλεί συναισθηματικό δέσιμο και κερδίζει πόντο εμπιστοσύνης, σε σχέση με ένα πρόχειρο αδιάφορο λογότυπο.

7. Για να αποκτήσει το δικό της brand. Ένα brand σίγουρα δεν ολοκληρώνεται με το λογότυπο. Ωστόσο, με αυτό αρχίζει. Ένα καλοδουλεμένο επαγγελματικό λογότυπο περιέχει τις σωστές βάσεις για να χτιστεί επάνω του ολόκληρο και συμπαγές το εταιρικό branding.

8. Για να είναι αξιομνημόνευτη στο κοινό της. Πόσες φορές δεν αναγνωρίσατε μια εταιρεία από το λογότυπό της; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος θυμάται φόρμες και χρώματα πολύ περισσότερο από συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Το λογότυπο είναι η χρυσή ευκαιρία για να αποκτήσει η εταιρεία αυτό το επιτυχημένο «κάτι».

9. Για να δείξει ότι είναι ευυπόλυπτη. Ένα σοβαρό επαγγελματικό λογότυπο αποδεικνύει ότι η εταιρεία έχει σαφή σεβασμό και δέσμευση προς τον εαυτό της και προς τους πελάτες της.

10. Για να δώσει στους πελάτες της αίσθηση σταθερότητας. Ένα αξιοσέβαστο επαγγελματικό λογότυπο δεν θα χρειαστεί να επανασχεδιαστεί για πολλά-πολλά χρόνια. Έτσι, κερδίζει σε μέλλον στον μακρύ και δύσκολο αγώνα μιας επιχείρησης.

Με άλλα λόγια, το λογότυπο είναι κατεξοχήν θέμα κύρους, θέσης και ισχύος. Είναι η εικόνα που αντιπροσωπεύει αυτό που είναι η επιχείρησή σας και αυτό που πουλάει. Όσο πιο σοβαρά βλέπετε την εταιρεία σας, τόσο πιο σοβαρά θα σας δει το κοινό σας. Και, στον αμείλικτο ανταγωνιστικό κόσμο των επιχειρήσεων, δεν υπάρχει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us