Αλλαγή λογοτύπου ή rebranding;

Brand logo
Rebranding
Design
Strategic message
Brand mission
Brand vision
Brand values

“Κάτι δεν μου αρέσει στο λογότυπο.”  “Το σήμα μας δεν εκφράζει πλέον αυτό που είμαστε.”  “Μας έκαναν πολλά προσχέδια οι προηγούμενοι συνεργάτες, αλλά δεν μας αντιπροσωπεύει κανένα στο 100%.”  “Θέλουμε κάτι διαφορετικό, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς και πώς να σας το εκφράσουμε.”

Είναι κάποιες από τις φράσεις που ακούμε συχνά, όταν έρχονται σε επαφή μαζί μας επιχειρήσεις οι οποίες λένε ότι θέλουν να αλλάξουν λογότυπο. Οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούν ότι ένα οπτικό ρεκτιφιέ θα τους λύσει τα υπαρξιακά και θεμελιώδη ζητήματα του brand τους. Σκέφτομαι, πως δικαιολογημένα το θεωρούν, γιατί αυτό άκουσαν ή διάβασαν κάπου, ως rebranding. Ζούμε άλλωστε, σε μία αγορά fast food που γεννά λογότυπα με τη διαδικασία ψεκάζω σκουπίζω τελειώνω. Χωρίς ενδοσκόπηση και ανάλυση. Χωρίς βαθύ σκάψιμο στην καρδιά των brands για να βρεθεί ποια είναι η καρδιά τους. Ποιο είναι το γιατί τους.

[→ Δείτε επίισης: Rebranding δεν σημαίνει αλλάζω λογότυπο]

“Καταλαβαίνω γιατί δεν μπορείτε να εκφράσετε στο συνεργάτη σας την αλλαγή που θέλετε στο λογότυπο. Καταλαβαίνω γιατί δεν ξέρετε ακριβώς το ύφος που θέλετε να έχει. Στην πραγματικότητα σας λείπει η έκφραση της καρδιάς του brand σας. Η έκφραση του οράματος, της αποστολής και των αξιών του. Σας λείπει η πυξίδα. Αυτή που θα ορίσει την οπτική (λογότυπο, εταιρικό πακέτο, έντυπα κτλ) και λεκτική (γλώσσα, ύφος, τόνος) του έκφραση. Θέλετε να σας βοηθήσουμε να την ανακαλύψετε;”

Αυτή είναι η απάντηση που θα έπρεπε πρέπει να παίρνει, εν έτει 2018, ο επιχειρηματίας που νιώθει ότι κάπου το έχει χάσει με την εικόνα του brand του. Γιατί στην πραγματικότητα, δεν είναι η εικόνα που του φαίνεται λάθος. Είναι ότι δεν έχει την πυξίδα που θα του δείξει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ώστε να αποκτήσει αντιπροσωπευτικό λογότυπο,  να διατυπώσει το κατάλληλο μήνυμα, να το επικοινωνήσει με την σωστή φωνή.

[→ Διαβάστε επίσης: Η πυξίδα του brand]

Πριν ζητήσετε από έναν συνεργάτη να ανασχεδιάσει την εικόνα του brand σας, δείτε εάν μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις όπως:

  • Ποιος ο λόγος ύπαρξής του;
  • Τι κάνει το brand στ’αλήθεια;
  • Ποιες είναι οι αξίες του;
  • Σε ποιους απευθύνεται;
  • Ποιο είναι το πρόβλημα που τους λύνει;
  • Τι κάνει ο ανταγωνισμός;
  • Πού φιλοδοξεί να φτάσει το brand σας τα επόμενα χρόνια;
  • Ποια είναι τα συναισθήματα που θέλει να εγείρει σε όποιον έρχεται σε επαφή μαζί του;

Εφόσον καταφέρετε και απαντήσετε στις θεμελιώδεις αυτές ερωτήσεις, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτύξετε μία ενιαία στρατηγική για όλα τα μέρη του branding (λογότυπο, εταιρική ταυτότητα, συσκευασίες, έντυπα, στήσιμο καταστήματος, προφορική και γραπτή επικοινωνία κ.ά). Είμαι σίγουρη, ότι θα είστε περήφανοι για το αποτέλεσμα, γιατί θα αντανακλά αυτό που είναι το brand σας στην ουσία και την καρδιά του.

[→ Δείτε πώς, με τη στρατηγική, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]

[→ Επίσης, δείτε εδώ τη στρατηγική μεθοδολογία μας: 3D™BRAND method]

Μιλήστε στο κοινό!

Συχνά, οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τα brands, έχουν άγχος για το πώς θα φανεί στο κοινό το αποτέλεσμα του rebranding. Φοβούνται ότι ίσως υπάρξει σύγχυση και δεν κατανοήσουν ότι πρόκειται για το ίδιο brand. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αμεσότητα και η ειλικρίνεια είναι ο καλύτερος οδηγός. Παρουσιάστε το νέο σας brand και εξηγήστε, με τρόπο που ταιριάζει στον χαρακτήρα του, το λόγο που προβήκατε σε αυτή την αλλαγή. Δείτε τη διαδικασία αυτή, ως μία τεράστια ευκαιρία να επικοινωνήσετε στο κοινό σας το όραμα και τις αξίες σας. Επιπλέον, η δημοσιοποίηση της ιστορίας που βρίσκεται πίσω από το rebranding, δείχνει διαφάνεια και αμεσότητα και αυξάνει την αφοσίωση και το δέσιμο προς το brand σας.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us