Η αυθεντικότητα του brand

Rebranding
Positioning
Brand personality
Brand story
Strategic message
Value proposition

Τι σημαίνει αυθεντικό brand; Πόσο εύκολο ―ή δύσκολο― είναι, σε μια εποχή όπου το να δηλώνεις «αυθεντικός» θεωρείται …hip; Και για ποιον λόγο είναι σημαντικό ένα brand να είναι, εν τέλει, αυθεντικό;

Είναι αλήθεια ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι καλωδιωμένος έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται από χιλιόμετρα την μπαρούφα,ακόμα κι αν, σε πρώτη φάση, επιλέγει να εθελοτυφλεί. Είναι αυτό που λέμε συχνά για κάποια πράγματα «Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά …κάτι δεν με πείθει». Είναι διαίσθηση. Ένας μηχανισμός επιβίωσης για γρήγορες αποφάσεις.

Μοιραία, το ίδιο συμβαίνει και με τα brands. Κάποια είναι αληθινά και κάποια δήθεν.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η πληθώρα των ερεθισμάτων και η έλλειψη χρόνου, έχουν κάνει τους αγοραστές κυνικούς και δύσπιστους απέναντι στα brands. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η αυθεντικότητα έχει αυξανόμενη σημαντικότητα για τους καταναλωτές, με το 91% του παγκόσμιου κοινού να δηλώνει ότι προτίθεται να αγοράσει από ένα brand, εάν καταλάβει ότι είναι αυθεντικό.

Οι σημερινοί καταναλωτές επιζητούν ―και επιβραβεύουν― ολοένα και περισσότερο:

  • Την ακεραιότητα
  • Τη διαφάνεια
  • Την ειλικρίνεια
  • Τη συνέπεια

Μόνο έτσι μπορούν να τα εμπιστεύονται, να ξέρουν τι περιμένουν από αυτά, και να μην προδίδονται.

Βλέπετε, τα αυθεντικά brands έχουν τη μαγική ιδιότητα να συνδέονται με την καρδιά του κοινού τους. Τους μιλούν σε μια άλλη γλώσσα, κάπως σαν ανάμεσα στις γραμμές, εκφράζοντας τον εαυτό τους και την αλήθεια τους ― ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι αφήνει κάποιους δυσαρεστημένους ή ακόμα και αντίθετους. Και είναι δεδομένο ότι τα πραγματικά αυθεντικά brands ξεχωρίζουν με τον πιο βαθύ τρόπο από τον ανταγωνισμό τους, χωρίς να προσπαθούν να αποδείξουν το παραμικρό. Απλά, είναι αυτό που είναι. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τη Harley Davidson και τη Nestlé. Η πρώτη δηλώνει επαναστάτης. Η δεύτερη δηλώνει φιλάνθρωπος. Ποια από τις δύο πιστεύετε διαισθητικά ότι λέει την αλήθεια;

“People don’t buy what you do, they buy why you do it”. ~ Simon Sinek

Η αυθεντικότητα του brand ξεκινά από μέσα

Με ποιον τρόπο μπορεί ένα brand να διασφαλίσει την αυθεντικότητα σε κάθε του έκφανση; Η απάντηση είναι απλή, μονολεκτική και ανθρώπινη ― αυτογνωσία.

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι «Το γνώθι σαυτόν είναι αρχή της ανθρώπινης σοφίας». Αυτό εφαρμόζεται πιστά και στο branding. Αν το brand δεν γνωρίζει τον αυθεντικό σκοπό για τον οποίο υπάρχει, αν δεν διερευνήσει τις θεμελιώδεις αξίες σύμφωνα με τις οποίες παράγει το έργο του, πώς θα μπορέσει να κρατηθεί με συνέπεια απέναντι στην αλήθεια του και απέναντι στο κοινό του;

[→ Δείτε πώς με τη στρατηγική μας μεθοδολογία, δημιουργήσαμε τη μοναδική ταυτότητα της Olea Company]


Ασχοληθείτε πρώτα με το ΓΙΑΤΙ

Έχουμε ξαναμνημονεύσει τον εμπνευσμένο Simon Sinek και τον Χρυσό Κύκλο του. Ασχοληθείτε πρώτα με το ΓΙΑΤΙ του brand σας. Το ΠΩΣ και το ΤΙ έρχονται μετά. «Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που κάνετε, αγοράζουν το γιατί το κάνετε». Αυτό είναι το όραμά σας, όχι το ότι θέλετε πχ. «να γίνετε η μεγαλύτερη εταιρεία σε κάτι» ― πράγμα που δηλώνει απλά τη φιλοδοξία σας δεν ενδιαφέρει καθόλου το κοινό σας.

Ποιο είναι το ήθος του brand;

Ποιες είναι, αλήθεια, οι αξίες σας; Είναι βέβαιο ότι έχετε πολλές, όμως ποιες είναι οι απολύτως θεμελιώδεις; Και, όχι, δεν μπορεί να έχουν όλα τα brands το τρίπτυχο «επαγγελματισμός ― ποιότητα ― αξιοπιστία». Η ζουμερή αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτή την προφανή, εύκολη και τεμπέλικη απάντηση. Ψάξτε. Ξαναψάξτε.

Αποφασίστε τι έχετε να πείτε, και σε ποιον

Ποιο είναι το positioning του brand; Ποια θέση διεκδικεί στο μυαλό και στην καρδιά του κοινού του; Ποιο είναι το στρατηγικό του μήνυμα; Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Όμως, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο. Από τη στιγμή που θα το βρείτε, όλη η επικοινωνία και η εξωστρέφεια, ανοίγει μπροστά σας σαν βεντάλια.

Εκφράστε χαρακτήρα και άποψη

Τι αρχέτυπο είναι το brand σας; Πώς παραμένει συνεπές σε αυτό; Μην προσπαθείτε να αρέσετε σε όλους, δεν γίνεται ― και δεν χρειάζεται. Όταν προσπαθείς να είσαι πολλά για πολλούς, καταλήγεις να μην είσαι τίποτα για κανέναν. Εκφραστείτε. Δείξτε ποιοι είστε. Δείξτε τι είστε. Τηρήστε το με ευλάβεια και με σεβασμό προς αυτούς που θα ταυτιστούν μαζί σας.

Η αυθεντικότητα του brand έχει μακριά πόδια και μεγάλες αντοχές. Βγάζει χιλιόμετρα. Κερδίζει μάχες. Κερδίζει χρόνο. Κερδίζει χρήμα. Περιορίζει σπατάλες και άστοχες ενέργειες. Όμως, μη γελαστείτε… Το να δηλώνετε ότι είστε αυθεντικοί, δεν σας κάνει αυθεντικούς. Επομένως, επενδύστε χρόνο και χρήμα στο να αναζητήσετε ποιο είναι στ’ αλήθεια το δικό σας brand και, μόλις το βρείτε, μείνετε 100% συνεπείς σε αυτό. Θα είναι η καλύτερη και πιο αποδοτική επένδυση που έχετε κάνει ποτέ.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us