Σχεδιάζοντας τις νέες συσκευασίες σοκολάτας για τη Laurence

Case study
Packaging
Design
Brand experience

Το να σχεδιάζεις συσκευασίες είναι μεγάλη πρόκληση και απαιτεί γνώσεις branding, design & marketing. Όμως, το να καλείσαι να σχεδιάσεις για μια premium σειρά είναι, ταυτόχρονα, και εξαιρετικά κολακευτικό.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα project που λατρεύω προσωπικά και όλοι οι συντελεστές έχουμε δώσει τον καλύτερο μας εαυτό για να υλοποιηθεί. Γι’ αυτό, ελπίζω να μου επιτρέψετε την κάπως συναισθηματική αφήγηση της ιστορίας του…

Η Έφη Καρύδα είναι ιδιοκτήτρια και ηγέτης ανάπτυξης της εταιρείας Laurence Galerie de Chocolat, μίας από τις καλύτερες σοκολατοποιίες στην Ελλάδα. Και, όταν λέμε ανάπτυξη, εννοούμε καθολική: αισθητική, προϊοντική, παραγωγική.


Η Έφη, λοιπόν, είναι ένας άνθρωπος με πάθος για τη λεπτομέρεια, μια ακούραστη ερευνήτρια της τελειότητας. Όμως, όσο κι αν αγγίζεις τα όρια της εξάντλησης δουλεύοντας μαζί της, την αγαπάς πραγματικά και την σέβεσαι, γιατί αυτό που κάνει είναι πέρα για πέρα αυθεντικό. Έτσι δημιουργούνται τα καταπληκτικά προϊοντα Laurence, όπως κάθε τέλειο προϊόν σε αυτόν τον κόσμο. Με επιμονή, προσήλωση και τόλμη.

Αυτή η τόλμη, λοιπόν, οδήγησε την εταιρία Laurence στο να συσκευάσει για πρώτη φορά σε κουτί τις υπέροχες σοκολάτες της, με στόχο την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

Ο διαθέσιμος χρόνος, λίγος. Οι απαιτήσεις αρκετές. Πλησίαζαν μεγάλες κλαδικές εκθέσεις στις οποίες είχε συμμετοχή και τα πράγματα που έπρεπε να γίνουν ήταν πολλά. Μετά από μελέτη και έρευνα που έκαναν στην εταιρεία, κατέληξαν σε έξι εξαιρετικές γεύσεις: Γάλακτος με φουντούκι και σταφίδα, Γάλακτος με φλοίδες καρύδας, Υγείας αμυγδάλου, Υγείας με αμύγδαλο και blueberry, Υγείας 85% κακάο, και Λευκή με φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο και cranberry. Το πρώτο βήμα είχε γίνει. Έλειπαν όμως το όνομα και το λογότυπο της σειράς, το καλούπι της γυμνής σοκολάτας, η φωτογράφιση και οι συσκευασίες.

Και, εδώ ακριβώς, μπαίνουμε εμείς στο παιχνίδι…

Πρώτα απ’ όλα, το καλούπι της σοκολάτας

Έπρεπε να σχεδιαστεί άμεσα, ώστε να κερδίσουμε τον χρόνο κατασκευής του στο εξωτερικό. Πώς θα ήταν το σχέδιο της γυμνής σοκολάτας; Τι μέγεθος θα είχε, με βάση τα γραμμάρια που επιθυμούσε η Laurence; Αναλάβαμε δράση: δοκιμές, προτάσεις, αλλαγές, σχέδια, κόντρα σχέδια. Ώσπου, καταλήξαμε. Λιτό, σικ, ραφιναρισμένο. Κουτάκια γεμάτα απόλαυση.

Συσκευασίες Premium Handmade σοκολάτας για τη Laurence

Στη συνέχεια, η ονομασία της σοκολάτας

Δεδομένο πρώτο: το προϊόν είναι ανώτερης ποιότητας, με εξαιρετικές πρώτες ύλες και εκλεπτυσμένη γεύση. Δεδομένο δεύτερο: είναι χειροποίητο. Το όνομα Premium handmade μάς ήρθε σχεδόν αβίαστα ― θέμα έμπνευσης και εμπειρίας. Όσο για το λογότυπό του, αυτό σχεδιάστηκε στο χέρι με (ηλεκτρονική) πένα, για να αντικατοπτρίζει τη χειροποίητη φύση του. Με μία λέξη, ερωτεύσιμο.

Συσκευασίες Premium Handmade σοκολάτας για τη Laurence

Συσκευασίες Premium Handmade σοκολάτας για τη Laurence

Έπειτα, η φωτογράφιση των γεύσεων

Το μόνο σίγουρο ― κατόπιν αιτήματος του πελάτη ― ήταν ότι θα ήταν χάρτινο κουτί και ότι θα είχε φωτογραφία και όχι γραμμικό σχέδιο. Όλα τα υπόλοιπα ήταν ρευστά και υπό συζήτηση. Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα ανταγωνισμού (μέχρι στο Selfridges του Λονδίνου φτάσαμε να τραβάμε φωτογραφίες τις άπειρες σοκολάτες στα ράφια του), αρχίσαμε να καταλήγουμε στο concept της φωτογράφισης: ατμοσφαιρικό, καλλιτεχνικό, vintage, με καθαρές φωτοσκιάσεις και τολμηρά φλουταρίσματα. Επιβλητικό και γεμάτο γεύση. Θέλαμε να ξεπετάγονται τα προϊόντα από την εικόνα. Ο στόχος ήταν ένας: να θες να τα δαγκώσεις. Για το δύσκολο αυτό task επιστρατεύθηκε το στούντιο φωτογραφίας The F Studio, με φωτογράφο τη Βούλα Γκώτη. Έπειτα, η κατάλληλη επεξεργασία των εικόνων στο Photoshop για να εντείνουμε τις ιδιότητες και τον χαρακτήρα τους ― και, το τελικό αποτέλεσμα, εντυπωσιακό κι επιβλητικό.

Λευκή με φυστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο και cranberry

Γάλακτος με φουντούκι και σταφίδα

Γάλακτος με φλοίδες καρύδας

Υγείας αμυγδάλου

Υγείας με αμύγδαλο και blueberry

Υγείας 85% κακάο

Τέλος, η συσκευασία της σοκολάτας

Έχοντας, λοιπόν, αυτή την καταπληκτική πρώτη ύλη στα χέρια μας, ήταν η σειρά του σχεδιασμού της συσκευασίας. Χρησιμοποιήσαμε χρώματα αναγνώρισης ανά γεύση και αξιοποιήσαμε τις εικόνες έτσι ώστε να ντύνουν όλο το ανάπτυγμα και να γυρίζουν στην πίσω πλευρά του κουτιού, όπου μπήκαν τα συστατικά και οι υπόλοιπες πληροφορίες των προϊόντων, επάνω σε σκούρες διαφάνειες μαύρου χρώματος. Εφαρμόσαμε ασημοτυπία στο λογότυπο και στη σφραγίδα ποιότητας που έχουμε σχεδιάσει για τη Laurence και, όλα αυτά μαζί, προσαρμόστηκαν στο κοπτικό που προτείναμε για το ανάπτυγμα του κουτιού.

Όλα, με γνώμονα τον premium χαρακτήρα της σοκολάτας. Και η τελική αίσθηση, όταν τις πιάνει κάποιος στα χέρια του, είναι απλά εξαιρετική. Ο σκοπός είχε επιτευχθεί, το έργο μας είχε ολοκληρωθεί.

Συσκευασίες Premium Handmade σοκολάτας για τη Laurence

Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε η σειρά Premium Handmade της Laurence Galerie de Chocolat. Μια σειρά που υπήρχε ως ιδέα και όραμα, αλλά δεν είχε σάρκα και οστά. Κι εμείς κάναμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα ― να υλοποιούμε τέλεια αυτό που έχει ο πελάτης στο μυαλό του.

Αν σας άρεσε η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της νέας σειράς, δείτε τι άλλο έχουμε κάνει για τη Laurence.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us