5 βήματα για να οργανώσετε σωστά την ιστοσελίδα της εταιρείας σας

Website
Tips & Tools

Συχνά, μας ρωτάνε οι άνθρωποι που επιθυμούν να κάνουν το website της εταιρείας τους:

“Ωραία, αποφασίσαμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε μία καινούρια ιστοσελίδα και να πούμε στον κόσμο ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Ποια είναι, όμως, τα επόμενα βήματα; Από πού θα ξεκινήσουμε;”

Είναι λογικό να μην γνωρίζετε πώς να ξεκινήσετε. Δεν είναι, άλλωστε, κάτι που κάνετε κάθε μέρα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και βεβαιωθείτε κάθε τόσο ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο, ελέγχοντας ξανά αυτά που συγκεντρώνετε σε κάθε βήμα.

Και να θυμάστε:


Εσείς γνωρίζετε την επιχείρησή σας καλύτερα από τον καθένα. Ξεκινήστε λοιπόν!

1. Ορίστε σε ποιους απευθύνεστε

Πριν αρχίσετε να σκέφτεστε τι είναι αυτά που θέλετε να πείτε μέσα από το website σας, ορίστε σε ποιους θέλετε να τα πείτε. Καθορίστε, δηλαδή, το κοινό-στόχο σας, και τμηματοποιήστε το.


Το κοινό σας μπορεί να είναι, για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή, με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενός συγκεκριμένου κλάδου ή, πολύ πολύ συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενός συγκεκριμένου κλάδου, οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Φυσικά, τα κοινά σας μπορεί να είναι παραπάνω από ένα. Καταγράψτε τα και προσπαθήστε να τα χωρίσετε σε συγκεκριμένες ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά.

2. Σκεφτείτε τι τους ενδιαφέρει να μάθουν από το website σας

Εφόσον έχετε αποφασίσει σε ποιους θέλετε να απευθυνθείτε, αναρωτηθείτε ποιο περιεχόμενο θα ήταν ενδιαφέρον και ωφέλιμο για αυτούς. Ξεκινήστε από το να σκεφτείτε: Ο χ δυνητικός πελάτης που ανήκει στην ψ κατηγορία, ποιες ερωτήσεις θα σας έκανε σε ενδεχόμενο ραντεβού, και προσπαθήστε να τις απαντήσετε μέσα από το περιεχόμενο του website σας. Μπείτε στη θέση αυτών που στοχεύετε και λύστε τους τις απορίες ή/και δηλώστε ξεκάθαρα την αξία που θα λάβουν αν συνεργαστούν μαζί σας. Τονίστε τα οφέλη για τους ίδιους και μιλήστε σαν να τους έχετε απέναντι. Άμεσα, φιλικά και ξεκάθαρα.

3. Ιεραρχήστε τις προτεραιότητες σε αυτά που θέλετε να πείτε

Έχετε καταλήξει σε ποιους θέλετε να απευθυνθείτε και τι θέλετε να τους πείτε. Τέλεια! Τώρα, ήρθε η ώρα να βάλετε προτεραιότητες στο περιεχόμενό σας.
Σκεφτείτε: Τι είναι αυτό που θέλετε να επιτύχετε εσείς μέσα από το website σας; Ποιος είναι ο κύριος στόχος σας; Τι θα θέλατε να βλέπει και να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης, από τα πρώτα κιόλας clicks; Σε ποια πληροφορία θέλετε να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα; Οι προτεραιότητες θα σας βοηθήσουν σημαντικά, ώστε να καταλήξετε στην καλύτερη δυνατή δομή (μενού, υπομενού, φωτογραφίες, video, banners, call-to-actions).

4. Καταγράψτε τη βασική δομή

Τώρα, λοιπόν, έχοντας συλλέξει όλα τα παραπάνω δεδομένα, ήρθε η ώρα να καταγράψετε απλά σε ένα χαρτί τη βασική δομή, ή αλλιώς τον κεντρικό κορμό του website σας. Ονοματίστε τα μενού και σκεφτείτε εάν θα έχουν υπομενού και ποια. Σκεφτείτε την αρχική σελίδα του website σας και καταγράψτε τι είναι αυτό που θέλετε να βλέπει ο επισκέπτης πρώτο, δεύτερο και ούτω καθεξής. Εάν έχετε οπτικοακουστικό υλικό, σημειώστε πού θεωρείτε ότι θα έπρεπε να μπει. Για παράδειγμα, να συμπεριληφθεί σε κάποιο μενού ή να παρουσιαστεί στην αρχική ή σε κάποια άλλη σελίδα ξεχωριστά. Εάν πάλι έχετε κάποια υπηρεσία ή ένα πολύ σημαντικό call-to-action, σκεφτείτε το banner που θα πρέπει να δημιουργηθεί και πρόχειρα τοποθετήστε το στο χαρτί σας.

5. Κάντε έρευνα ανταγωνισμού

Έχοντας καταγράψει το περιεχόμενο και το βασικό κορμό του website σας, θα ήταν καλό να ρίξετε μία ματιά και στα websites των ανταγωνιστών σας. Καθώς θα απευθύνεστε σε κάποιες κοινές ομάδες ανθρώπων, προσφέροντας παρόμοιες υπηρεσίες ή/και προϊόντα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον διαδικτυακό τρόπο προσέγγισης που υιοθετούν οι βασικοί ανταγωνιστές σας. Προσοχή όμως! Διατηρήστε τη διαφοροποίησή σας και μην αντιγράφετε αυτούσια κομμάτια των websites που σας άρεσαν. Προσαρμόστε ή αλλάξτε μέρη του website σας για να ξεχωρίσετε και όχι να μοιάσετε με κάποιον ανταγωνιστή σας.

Κρατήστε στο μυαλό σας ότι το website είναι η εικόνα της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο. Για αυτό πρέπει να σας αντιπροσωπεύει και να αποπνέει τη δική σας μοναδική κουλτούρα.

Και μία συμβουλή:

Μην το παρακάνετε και σκέφτεστε υπερβολικά το περιεχόμενο και στήσιμο του website σας. Να θυμάστε ότι όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την υλοποίηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξει κάτι από τα δεδομένα σας. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να γράφετε και να σβήνετε διαρκώς.


Απλά ξεκινήστε!

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Meet the awesome version of your brand

Start with clarity