Content marketing: Ακόμα ένας “μαρκετίστικος” όρος, ή μήπως αφορά και τη δική σας επιχείρηση;

Content marketing
Inbound marketing
Digital branding
Social media

Όλοι μας στο διαδίκτυο κάτι αναζητάμε. Μία πληροφορία, ένα βίντεο, μία εικόνα, οτιδήποτε μπορεί να μας λύσει ένα πρόβλημα. Εκεί ακριβώς που γίνεται η αναζήτηση, πρέπει να βρίσκεστε εσείς που έχετε τη λύση. Και, μάλιστα, με το κατάλληλο περιεχόμενο, που απαντά επαρκώς στο ερώτημα που διατυπώνεται.

Μη διακόπτετε τους χρήστες όταν ψάχνουν κάτι. Γίνετε αυτό που ψάχνουν!

Το marketing περιεχομένου (content marketing) αφορά, ακριβώς, στη δημιουργία και τη δημοσίευση του κατάλληλου περιεχομένου για το κοινό στόχο σας.

Γιατί χρειάζεστε content marketing στη δική σας επιχείρηση;

Για να προσελκύσετε το πελατολόγιο που θέλετε, αλλά και για να αποκλείσετε το πελατολόγιο που ΔΕΝ θέλετε! Σκεφτείτε πόσο χρόνο θα κερδίζατε, αν επικοινωνούσαν μαζί σας μόνο οι άνθρωποι που έχουν καταλάβει ακριβώς τι κάνετε και έχουν πιστεί από το περιεχόμενο που τους δίνετε, ότι τα δικά σας προϊόντα ή υπηρεσίες θα ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.

Δηλαδή, το marketing περιεχομένου μπορεί να μας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο από άσχετα e-mails, τηλέφωνα ή ακόμα και ραντεβού; Κατηγορηματικά, η απάντηση είναι Ναι! Το marketing περιεχομένου προσελκύει, αποκλείει και εκπαιδεύει! Ακούγεται καλό, έτσι δεν είναι;

Δύσκολο στην πράξη; Χμμμ..

Θα σας πω ειλικρινά ότι δεν είναι δύσκολο, αλλά απαιτητικό, εφόσον θέλετε να γίνει σωστά και να φέρει το αποτέλεσμα που θέσατε ως στόχο.

Κατ’αρχάς, η επιτυχία του κρύβεται στον καθορισμό σωστής στρατηγικής, όπως και η επιτυχία σε όλες τις marketing τακτικές άλλωστε.


Μην δημιουργείτε περιεχόμενο, απλά και μόνο για να πείτε κάτι. Πρέπει αυτό που θα πείτε να αφορά το κοινό σας. Γι’αυτό, ορίστε μία στρατηγική και ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης.

Without strategy, content is just stuff. And the world has enough stuff.

Για να ξεκινήσετε, απαντήστε στις παρακάτω 7 απλές ερωτήσεις:

1) Ποιος είναι ο στόχος του περιεχομένου;

Ποιος είναι ο στόχος της ανάπτυξής του; Τι επιδιώκετε να πετύχετε με αυτό; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η προσέλκυση νέων πελατών. Ή η εκπαίδευση των υπαρχόντων για αξιοποίηση άλλων υπηρεσιών σας. Όταν ορίσετε ξεκάθαρα τους στόχους σας, θα καταφέρετε να επιλέξετε και τις κατάλληλες στρατηγικές κινήσεις.

[→ Δείτε πώς, με μεθοδικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]

2) Για ποιον το δημιουργείτε;

Σε ποιο κοινό στοχεύετε; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Περιγράψτε την προσωπικότητα και τις συνήθειες του ανθρώπου που θα θέλατε ιδανικά να προσελκύσετε. Προσπαθείστε να εμβαθύνετε, να μπείτε στη θέση του για να κατανοήσετε καλύτερα ποιο περιεχόμενο αναζητά και θέλει να βρει.

3) Ποιο πρόβλημά του λύνει το περιεχόμενό σας;

Γιατί κάποιος ψάχνει τις συγκεκριμένες πληροφορίες; Ποιο πρόβλημά του θα λύσουν; Καταγράψτε ποια είναι τα προβλήματα του κοινού σας που λύνονται με τα δικά σας προϊόντα ή/και υπηρεσίες και φτιάξτε περιεχόμενο αξίας που δίνει πραγματικές απαντήσεις.

4) Πώς θα γίνει μοναδικό;

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικό περιεχόμενο; Τι δεν κάνει ο ανταγωνισμός, που μπορείτε να κάνετε εσείς, ώστε να ξεχωρίσει το περιεχόμενό σας και να θελήσει το κοινό σας να το μοιραστεί και με άλλους; Γράψτε κείμενα απλά, έξυπνα και με χιούμορ, δώστε αντιπροσωπευτικά παραδείγματα, δημιουργήστε πρωτότυπα videos με εναλλαγές εικόνων. Και, σε κάθε περίπτωση, επιστρατεύστε τη φαντασία σας και be yourself!

5) Ποια μορφή θα έχει;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για το τι είδους περιεχόμενο μπορείτε να δημιουργήσετε. Ανάλογα με την στρατηγική σας, πάντα, θα μπορούσε να είναι ένα blog post, ένα e-book, ένα video ή ένα podcast. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να πειραματίζεστε και να αξιολογείτε την ανταπόκριση του κοινού σας, για να κάνετε τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει.

6) Σε ποια κανάλια θα το κοινοποιήσετε;

Σε ποιο μέσο βρίσκεται το κοινό σας; Οι δυνατότητες που δίνει, σας ικανοποιούν; Μιλήστε εκεί που βρίσκεται το κοινό σας και διαδραστείτε μαζί του. Η επικοινωνία αυτή θα σας δώσει πολύτιμο feedback. Η επιλογή του μέσου που θα κοινοποιήσετε το περιεχόμενό σας είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής σας.

7) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας και δημοσίευσης;

Ορίστε κάθε πότε θα δημιουργείτε περιεχόμενο και κάθε πότε θα το δημοσιεύετε. Ενσωματώστε στη ρουτίνα της δουλειάς σας αυτή τη διαδικασία, για να έχετε συνέπεια και να προκαλέσετε την προσμονή του κοινού για το επόμενό σας άρθρο, video ή e-book.

Έτοιμοι να ξεκινήσετε το content marketing;

Ξέρουμε καλά ότι κάθε αρχή και δύσκολη. Χρειάζεται χρόνος, οργάνωση και δημιουργικότητα για αποτελεσματική στρατηγική περιεχομένου. Τα οφέλη, όμως, που θα κερδίσετε θα είναι πολλαπλάσια και θα ανταμείψουν τον κόπο σας. Και αυτό σας το υπογράφουμε και οι ίδιοι από την προσωπική μας πείρα. Μην το αναβάλετε άλλο! Ξεκινήστε και εμείς είμαστε εδώ για οποιαδήποτε βοήθεια!

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us