Instagram για αρχάριους

Instagram
Digital branding
Content marketing
Inbound marketing
Social media

Έχετε συνειδητοποιήσει πως η επιχείρησή σας έχει μία θέση στο Instagram, γιατί, εάν δεν το κάνει, κινδυνεύει να χάσει πελάτες. Θα σας εξηγήσουμε βήμα-βήμα πόσο απλό είναι να μπει κανείς στο Instagram και να ξεκινήσει το χτίσιμο της εικόνας του εκεί.

Υποθέτουμε, βέβαια, ότι ξεκινάτε εντελώς από την αρχή. Αν όμως έχετε ήδη κάποιον λογαριασμό, μπορείτε να παραβλέψετε τα αρχικά βήματα.

Δημιουργώντας έναν λογαριασμό Instagram

Εάν έχετε ήδη έναν λογαριασμό στο Instagram, θα πρέπει να τον μετατρέψετε σε εταιρικό λογαριασμό. Οι υπόλοιποι μπορούν να ακολουθήσουν τα συγκεκριμένα βήματα:

Βήμα 1:
Κατεβάστε την εφαρμογή του Instagram για iOS, Android, ή Windows. Μόλις κατέβει η εφαρμογή, ανοίξτε την.

Βήμα 2:
Πατήστε το κουμπί “Εγγραφή” (Sign up) και εγγραφείτε μέσω του email σας, του τηλεφωνικού σας αριθμού ή μέσω του Facebook. Επιλέξτε ως username το όνομα της εταιρείας σας και ολοκληρώστε την εγγραφή σας. Μπορείτε πλέον να μπείτε στην εφαρμογή.

Βήμα 3:
Μπείτε στο προφίλ σας και επιλέξτε το εικονίδιο με τις 3 βουλίτσες, πάνω και δεξιά στη γωνία της οθόνης σας. Επιλέξτε το μενού που γράφει “Μετατροπή σε εταιρικό προφίλ” (Switch to Business Profile).

Βήμα 4:
Πατήστε “Συνέχεια” μέχρι να σας εμφανιστεί η επιλογή “Επιλέξτε Σελίδα”.

Βήμα 5:
Επιλέξτε την εταιρική σας σελίδα στο Facebook που θέλετε να συνδέσετε με το λογαριασμό σας στο Instagram.

[Διαβάστε: Δεν είστε στο Instagram; Τότε, χάνετε πελάτες!]

Ανακαλύπτοντας το Instagram

Ολοκληρώστε το προφίλ σας

Η κύρια διαφορά μεταξύ προσωπικού και εταιρικού λογαριασμού είναι η δυνατότητα που έχετε να παρακολουθείτε στατιστικά για το τι συμβαίνει με τους ακολούθους σας, ποια είναι η απήχηση και τα likes σας, αλλά και διαφημίσετε τα posts σας.

Φυσικά, θα πρέπει να ορίσετε εικόνα προφίλ και να παρουσιάσετε μία σύνοψη για το τι κάνετε – στη “bio” του λογαριασμού σας. Η εικόνα θα πρέπει να είναι όμοια με αυτή που χρησιμοποιείτε στα υπόλοιπα social media κανάλια σας για να ενισχύσετε την αναγνωρισιμότητά σας. Η ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το ίδιο σας το λογότυπο!

Όσο αφορά τη “bio” σας πρέπει να αναφέρετε ποιοι είστε και να χρησιμοποιήσετε λέξεις κλειδιά που περιγράφουν το αντικείμενό σας.

Έπειτα προσθέστε ένα link που οδηγεί στο website σας. Στην πορεία, ίσως χρειαστεί να το αλλάξετε. Για παράδειγμα, εάν οργανώσετε ένα διαγωνισμό που έχει το δικό του url, εάν προσφέρετε κάποιο freebie ή εάν θέλετε να παραπέμψετε το κοινό σας σε συγκεκριμένο περιεχόμενο θα χρησιμοποιήσετε το αντίστοιχο link.

[→ Δείτε πώς, με μεθοδικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]

Ξεκινήστε να Instagramίζετε

Στο Instagram μπορείτε να αναρτήσετε φωτογραφίες και βίντεο. Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας φωτογράφος για να το καταφέρετε, ωστόσο εάν δεν έχετε συνεργασία με κάποιον επαγγελματία φωτογράφο, οι εικόνες σας δεν θα είναι το ίδιο καλές με τους λογαριασμούς (ενδεχομένως και ανταγωνιστών σας) που μπορεί να έχουν πιο ποιοτικές εικόνες. Εάν επιθυμείτε να τραβήξετε μόνοι σας τις λήψεις, τουλάχιστον κάντε το με μία πολύ καλή φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο.

Instagram για αρχάριους

Είναι καλό να κατασκοπεύετε τους άλλους λογαριασμούς για να πάρετε ιδέες και έμπνευση, αλλά φροντίστε να μην μιμηθείτε κάτι που δεν είστε.Μείνετε στη δική σας ταυτότητα και δείξτε στον κόσμο το δικό σας χαρακτήρα.

Ο κόσμος έχει την τάση να αναγνωρίζει τα αυθεντικά brands και να δείχνει ιδιαίτερο σεβασμό και ενδιαφέρον σε αυτά.

Χτίστε το ακροατήριό σας

Θα χρειαστείτε λίγο χρόνο μέχρι να χτίσετε το κοινό σας, για αυτό απαιτείται υπομονή. Ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να κερδίσετε χρόνο:

 • Χρησιμοποιήστε hashtags σχετικά με την επιχείρηση και τον κλάδο σας, ώστε το κοινό να μπορεί να σας εντοπίζει εύκολα.
 • Ενημερώστε τα υπόλοιπα social media για την ύπαρξη του νέου σας λογαριασμού στο Instagram
 • Εντοπίστε τους χρήστες που αποτελούν το πιο φανατικό κοινό σας στα υπόλοιπα social media. Έπειτα, βρείτε τους και ακολουθήστε τους στο Instagram.
 • Δημιουργήστε έναν διαγωνισμό στο Instagram. Ζητήστε από τους ακολούθους σας να σχολιάσουν, να κάνουν @mention τους φίλους τους. Θα κερδίσετε τόσο νέους ακολούθους, όσο και υψηλή αλληλεπίδραση.
 • Διαφημιστείτε!
 • Οργανωθείτε και προγραμματίστε τα posts του μήνα σας, ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο να αλληλεπιδράσετε με τους ακολούθους σας.

Instagram για αρχάριους

Bonus: Το top 10 των πρακτικών που πρέπει να εφαρμόσετε!

 1. Οργανώστε σωστά το περιεχόμενό σας.
 2. Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ποιότητας.
 3. Πραγματοποιήστε έρευνα για τα hashtags που σας ταιριάζουν.
 4. Εισάγετε πάντα την τοποθεσία της επιχείρησης στις αναρτήσεις σας.
 5. Εντοπίστε ποιοι χρήστες έχουν αναρτήσει περιεχόμενο με το brand σας και κοινοποιήστε το (re-post it).
 6. Σταματήστε να μιλάτε συνέχεια για το brand σας. Κάντε ένα διάλειμμα και αναρτήστε quotes. Άλλωστε δίνουν έμπνευση στο κοινό σας.
 7. Δημιουργήστε τα δικά σας εταιρικά hashtags.
 8. Ανακαλύψτε testimonials και απόψεις των χρηστών. Τι λέει και τι πιστεύει ο κόσμος για εσάς;
 9. Πείτε μια ιστορία. Εάν για παράδειγμα ετοιμάζεστε να λανσάρετε το νέο σας προϊόν, χρησιμοποιήστε εικόνες και βίντεο με ολόκληρη τη διαδικασία. Αφήστε το κοινό να πιστεύει ότι συμμετέχει σε αυτή.
 10. Ανταμείψτε τους πιστούς ακολούθους σας. Στείλτε τους ειδικά κουπόνια έκπτωσης, δωρεάν προϊόν, δωρεάν είσοδο σε ένα events σας κτλ.

[Διαβάστε επίσης: Πώς να δημιουργήσετε το δικό σας Hashtag.]

Οι σχέσεις με το κοινό στο Instagram δεν χτίζεται μέσα σε ένα βράδυ. Ωστόσο, εάν κοινοποιείτε με συνέπεια, σε συνδυασμό με τις πρακτικές που αναφέραμε, θα παρατηρήσετε μια συνεχόμενη αύξηση στους ακολούθους σας. Όσο αυξάνεται αυτό, τόσο θα συνειδητοποιείτε περισσότερες πωλήσεις και αναγνωρισιμότητα του brand σας.

Όπως σε κάθε στρατηγική marketing, έτσι και με το Instagram δείτε ποιες πρακτικές ταιριάζουν περισσότερο στην δική σας επιχείρηση, επικεντρωθείτε σε αυτές και απορρίψτε εκείνες που δεν λειτουργούν τόσο καλά. Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να παρατηρείτε τη συμπεριφορά των ακολούθων σας. Άλλωστε, οι ακόλουθοί σας είναι εκείνοι που θα σας δείξουν το δρόμο για το νέο σας ξεκίνημα στο Instagram.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Your brand: clear, unique, positioned

Work with us